به گزارش راهبرد معاصر؛ با اعلام رسمی سفر معاون وزیرخارجه کرهجنوبی به وین از سوی خبرگزاریهای رسمی این کشور که بر دیدار و گفتوگو با مذاکره کنندگان احیای توافق برجام که در وین در حال برگزاری است، تاکید شده این احتمال قوت گرفته است که توافق برجام در مسیر رو به رشدی است. مسیری که از حل شدن برخی از چالشها که در نهایت منتهی به توافق و متعاقب آن آزاد سازی دارایی های بلوکه شده ایران خواهد شد. رسانه های بینالمللی بعد از انتشار این خبر، احتمال قوت گرفتن موفقیتآمیز بودن مذاکرات وین را مورد بررسی قرار داده اند. آنچه در این بین حائز اهمیت است آزاد سازی منابع مالی ایران در کرهجنوبی، عراق، ژاپن، ایتالیا و هند بعنوان یکی از پیششرطهای مذاکرهکنندمان کشورمان جهت دستیابی به توافق است که با سفر وزیر خارجه کره جنوبی به وین این احتمال داده می شود که این دور از مذاکرات با دورهای قبلی تفاوتهای قابل توجهی پیدا کرده است. کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل در این موضوع با راهبرد معاصر گفت و گو کرده است.
حسن لاسجردی کارشناس روابط بین الملل در گفت و گو با راهبرد معاصر سفر وزیر امور خارجه کره را به وین تحلیل کرده و در این باره گفت: با توجه به اینکه کره جنوبی در موضوع توافق هسته ای و در روند اصلی مذاکرات ایران با کشورهای عضو برجام یک طرف تعیین کننده نیست؛ از این جهت نمی توان کره را در روند رو به جلوی مذاکرات به عنوان یک طرف مهم در موضوع توافق هسته ای ایران محسوب نمود. آما آنچه در این موضوع حائز اهمیت است، تاکید کشورهای طرف برجامی بر وضع توافق های اولیه است. به این معنا که می توان احتمال داد سفر وزیر امور خارجه کره جنوبی به خواست طرف آمریکایی بوده است. آمریکاییها به دلیل عدم عضویت و پیوستن ایران به اف ای تی اف و تحریم هایی که از طریق وزارت خزانه داری بر ایران اعمال کرده اند مانع پرداخت دلارها و دارایی های ایران از سوی کشورهای مختلف شده اند. لذا سفر وزیر خارجه کره جنوبی در خلال مذاکرات وین را می توان اینگونه تفسیر کرد که شاید آزاد سازی دارایی های بلوکه شده ایران در دستور کار قرار گرفته باشد.
حسن لاسجردی تصریح کرد: با توجه به اینکه کره حنوبی در روند مذاکرات ایران در مساله برجام عنصر تاثیر گذاری به شمار نمی رود، مسلما اصلی ترین دلیل سفر وزیر امور خارجه کره جنوبی به وین در خصوص پرداخت بدهیها به ایران است. آمریکایی ها بر آن هستند تا بعد از توافق هسته ای با ایران نگرانی کشورها بابت اعمال جرایم قوانین اعمال شده خود را از مبادلات مالی و پولی با ایران برطرف کنند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: گمانه زنی ها را از این جهت می توان مهم انگاشت که معاون وزیر خارجه کره جنوبی که در جمع وین حضور پیدا کرده به احتمال زیاد به خواست آمریکایی ها بوده است. به این معنا که آمریکایی ها مترصد آن بودند تا با سران کره جنوبی در خصوص باز شدن گره های مذاکراتی و امکان آزاد شدن دارایی های ایران رایزنی کنند. آمریکاییها به احتمال زیاد در دیدار با وزیر امور خارجه کره به این نکته اشاره کرده اند که در صورت موفق آمیز بودن مذاکرات با ایران شما چه زمانی و چگونه می توانید پرداخت بدهی به ایران را تسهیل کنید؟
حسن لاسجردی در خصوص احتمال نزدیک شدن ایران و اعضای برجام به توافق گفت: شاید براین اساس بتوان احتمال داد که توافق برجام به نقطه روشن خود رسیده است. یا اینکه لغو تحریمها در دستور کار قرار گرفته است. اگر این موضوع درست باشد قطع مسلما با لغو تحریم ها موضوع پرداخت بدهی کشورهای مختلف که پشت قانون وزارت خزانه داری آمریکا ایستاده و منتظر توافق هستهای ایران هستند نیز حل و فصل می شود و می توانیم به آزاد سازی دلارهای بلوکه شده ایران امیدوار باشیم.
حسن لاسجردی خاطر نشان کرد: اگر قرار است که دارایی های ایران آزاد شود منوط به این توافق است، لذا این موضوع می تواند نشانه توافق احتمالی باشد. با رفع تحریم ها از سوی وزارت خزانه داری آمریکا مانعی در برابر آزاد سازی دلارهای ایران باقی نمی ماند. آمریکایی ها تا پیش از این همه کشورهای دنیا را تهدید کردند که اگر به ایران کمک مالی کنند یا دارایی های ایران را آزاد کنند مشمول تحریم می شوند، لذا مسدود شدن بسیاری از دارایی های ایران به این دلیل است. عدم ارائه کمک های مالی یا آزاد سازی دارایی های مالی ایران یا هر نوع روابط مالی منوط به نتیجه رسیدن مذاکرات است تا زمینه آزاد سازی دارایی های ایران تسهیل شود.