به گزارش راهبرد معاصر، ژاپن و آمریکا همواره به عنوان دو متحد قدیمی دارای روابط نزدیکی با یکدیگر بودهاند. این رابطه در دوره ریاست جمهوری ترامپ تا اندازهای تحت تاثیر قرار گرفت، اما به واسطه هوشمندی مقامات ژاپنی، توکیو توانست به عنوان معدود کشورهایی شناخته شود که با استفاده از کانالهای غیردیپلماتیک رابطه نزدیکی با شخص رئیسجمهور امریکا ایجاد کرده و امتیازات منحصر به فردی از وی دریافت کند؛ امتیازاتی که در دوره اعمال تعرفههای سنگین تجاری از سوی آمریکا بر بسیاری از کشورها میتوانست غنیمتی با ارزش برای توکیو به شمار رود.
با اینحال روی کار آمدن بایدن و دولت جدید آمریکا برای ژاپنیها بسیار بهتر از تعامل با رئیسجمهور قبلی بود. دولت جدید ژاپن پس از کنار رفتن یوشیهیده سوگا که خود جانشین شینزو آبه شده بود، تلاش میکند که رتبه خود را همچنان به عنوان یکی از قدرتهای جهانی حفظ کند.
رویکرد دولت بایدن برای تحت فشار قرار دادن چین به هر قیمتی و حساب ویژه بر متحدان قدیمی واشنگتن در آسیا موضوعی است که نقش توکیو برای آمریکا را با اهمیتتر از گذشته ساخته است. در این راستا گفتگو و ارتباط مستمر میان مقامات دو کشور پررنگتر از گذشته شده است.
در این رابطه و به گزارش رویترز، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن روز جمعه دیداری مجازی با یکدیگر داشتند و در این دیدار بر روی روابط مختلف ازجمله موضوعات امنیتی، اقتصادی، روابط با چین، آزمایشات موشکی کره شمالی و تنش در روابط روسیه و اوکراین گفتگو کردند. این اولین دیدار نخست وزیر جدید ژاپن با رئیسجمهور دموکرات آمریکا به شمار میرود.
در این دیدار ۸۰ دقیقهای نخست وزیر ژاپن پیشنهاد نشستی با شرکت رهبران اتحاد کوآد متشکل از ژاپن، آمریکا، استرالیا و هند را مطرح کرد که با موافقت بایدن همراه شد. نگاهی به نام کشورهای شرکت کننده در این نشست بدون شک بیانگر تلاش این ائتلاف برای مهار قدرت روزافزون چین خواهد بود.
حتی کیشیدا به این موضوع اشاره کرد که در این گفتگو دو طرف توافق کردند بر سر تهدیدهای امنیتی در منطقه اقیانوسهای هند و آرام، از جمله آزمایشهای موشکی کره شمالی و جسارتهای فزاینده چین در آبهای منطقه ای، از نزدیک با یکدیگر همکاری کنند.
موضوع جالب توجه دیگری که در این دیدار مطرح شد این بود که نخست وزیر ژاپن از تصمیم این کشور برای اصلاح راهبرد امنیتی توکیو و تقویت توانمندیهای دفاعی این کشور خبر داد؛ موضوعی که به طور غیر مستقیم حاکی از حرکت فضای سیاسی شرق آسیا از ارامش محض به آیندهای نامعلوم و همراه با تنش احتمالی خواهد بود./تسنیم