به گزارش راهبرد معاصر، عمران خان نخست وزیر پاکستان با رای عدم اعتماد نمایندگان مجلس برای اولین بار در تاریخ پاکستان، برکنار شد. پاکستان، کشوری با نظام سیاسی جمهوری اسلامی است. طبق آخرین قانون اساسی این کشور، رئیس جمهور نخست وزیر را با رای نمایندگان مجلس ملی معرفی و انتخاب می شود. نخست وزیر به عنوان رئیس قوه اجرایی در دولت صلاحیت و اختیاراتی به مراتب بیشتر از رئیس جمهور دارد. قرار است امروز جانشین عمران خان با رای نمایندگان مجلس ملی پاکستان تعیین شود. شهباز شریف و شاه محمد قریشی به عنوان دو نامزد نخست وزیری در پارلمان پاکستان تائید شدند. شهباز شریف که محتملترین گزینه نخست وزیری پاکستان و برادر نواز شریف (که سه دوره نخست وزیر پاکستان بود)، سردمداری عدم اعتماد به عمران خان، نخست وزیر برکنار شده است و اعلام کرده است که روابط حسنه با آمریکا برای پاکستان ضروری است. در ادامه به سوابق اجرایی مخدوم شاه محمود قریشی و بیوگرافی وی، رقیب شهباز شریف میپردازیم.
مخدوم شاه محمود قریشی در ۲۲ ژوئن ۱۹۵۶ میلادی در شهر مولتان در جنوب ایالت پنجاب به دنیا آمد. قریشی متعلق به یک خانواده سنتی است که از زمینداران یا فئودالهای ثروتمند محسوب میشدند. خانواده قریشی افزون بر داشتن ثروت و زمینهای فراوان، از سلسله پیرهایی بودند که با گرایش به صوفیگری مریدان زیادی در پاکستان دارند.
خانواده قریشی سلسله نسب خود را به بهاء الدین زکریا عارف مشهور میرساند و در حال حاضر شاه محمود قریشی وارث و متولی زیارتگاه بهاءالدین زکریا است. مخدوم سجاد حسین قریشی پدر شاه محمود قریشی از سناتورهای با نفوذ پاکستان بود. سجاد حسین قریشی پانزدهمین فرماندار ایالت پنجاب هم بود که ارتباط بسیار نزدیک با ژنرال ضیا الحق و ارتش پاکستان داشت.
شاه محمود قریشی به زبانهای اردو، پنجابی، سرائیکی و تمام زبانهای محلی پاکستان مسلط است. وی از ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۸ میلادی عضو مجلس ملی پاکستان است. وی مدارک تحصیلی خود را در رشته علوم سیاسی از دانشگاههای کمبریج و لاهور دریافت کرده است.
قریشی از ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۳ میلادی عضو مجلس ایالتی پنجاب بود. وی مدتی به عنوان وزیر امور پارلمانی پاکستان خدمت کرد. قریشی مدتی به عنوان وزیر اقتصاد کابینه دولت نواز شریف مشغول خدمت بود، اما در سال ۱۹۹۳ میلادی نواز شریف اجازه نداد وی به نمایندگی از این حزب در انتخابات شرکت کند و یا پست و مقامی به دست آورد.
شاه محمود قریشی در ۱۹۹۳ میلادی با عضویت در حزب مردم از شهر مولتان در انتخابات شرکت و پیروز شد. بینظیر بوتو نخست وزیر وقت پاکستان شاه محمود قریشی را به عنوان وزیر امور پارلمانی انتخاب کرد. در نوامبر ۱۹۹۶ میلادی شاه محمود قریشی به عنوان سخنگوی حزب مردم انتخاب شد.
قریشی از ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۳ شهردار مولتان از شهرهای مهم جنوب ایالت پنجاب نیز بوده است. پرویز مشرف حاکم نظامی پاکستان قصد داشت شاه محمود قریشی را به عنوان وزیر اقتصاد انتخاب کند، اما وی نپذیرفت، سرانجام قریشی با پیروزی در انتخابات و حمایت مشرف در ۲۰۰۲ میلادی شهردار مولتان شد. در ۲۰۱۴ میلادی شاه محمود قریشی متهم شد که از نفوذ مذهبی خود برای کسب منافع سیاسی استفاده میکند، اما وی تمام این اتهامات را رد و خود را تبرئه کرد. شاه محمود قریشی در ابتدا عضو حزب مسلم لیگ بود، اما بعد از مرگ مرموز ژنرال ضیا الحق این حزب در مقطعی دچار فروپاشی شد.
مخدوم شاه محمود حسین قریشی سیاستمدار پاکستانی است که از ۲۰ اوت ۲۰۱۸ تاکنون وزیر امور خارجه پاکستان است. او از اوت ۲۰۱۸ عضو مجلس شورا و مجمع ملی پاکستان و از دسامبر ۲۰۱۱ نایب رئیس حزب تحریک انصاف پاکستان بودهاست. او پیشتر از ۲۰۰۲ تا مه ۲۰۱۸ عضو مجمع ملی و از ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱ وزیر امور خارجه بودهاست.
در انتخابات عمومی مرداد سال گذشته حزب تحریک انصاف توانست ضمن ائتلاف با دیگر احزاب نخست وزیری عمران خان رهبر حزب تحریک را قطعی کند. آنچه در ترکیب کابینه عمران خان بسیار جلب توجه میکند نزدیک بودن بسیاری از اعضای کابینه به پرویز مشرف و ارتش پاکستان است. در این میان انتخاب مخدوم شاه محمود قریشی از سوی عمران خان نخست وزیر پاکستان به عنوان وزیر امور خارجه آینده سیاسی روشنی را پیش روی این کشور قرار داد. شاه محمود قریشی در کابینه یوسف رضا گیلانی نخست وزیر اسبق پاکستان در فاصله سالهای ۲۰۰۸ تا۲۰۱۱ میلادی عهده دار سمت وزارت خارجه بود. قریشی با انتشار پیامی در توئیتر با اعلام انتصاب دوباره خود به عنوان وزیر خارجه جدید پاکستان نوشت: برای من افتخار بزرگی است تا بار دیگر به عنوان وزیر خارجه پاکستان خدمت کنم. از نخست وزیر عمران خان به دلیل اعتمادی که به من کرده تشکر میکنم و شکر خدا را میگویم تا ما را در فائق آمدن بر چالشها و عمل به تعهداتمان در قبال مردم پاکستان یاری دهد.