۵ رویداد تاثیرگذار پیش از سفر شینزو آبه به ایران-راهبرد معاصر

۵ رویداد تاثیرگذار پیش از سفر شینزو آبه به ایران

با وجود فضاسازی رسانه ای مبنی بر سفر نخست وزیر ژاپن به ایران با محوریت نقش توکیو در میانجی گری میان واشنگتن و تهران، اتفاقات یا بهتر بگوییم عمدتا اظهارنظرهایی صورت گرفت که حکایت از پایان تلخ سفر آبه در تهران و عدم نتایج مورد نظر طرفداران و حامیان مذاکره آمریکا و ایران خواهد داشت.
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۱ - ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ - 2019 June 09
کد خبر: ۱۳۰۷۸

به گزارش راهبرد معاصر؛ رسانه های خبری طی روزهای اخیر اعلام کردند که «شینزو آبه»، نخست وزیر ژاپن ۱۲ تا ۱۴ ژوئن سال جاری (۲۲ تا ۲۴ خرداد ماه) به منظور دیدار با مقامات ایران راهی تهران می شود. روزنامه «ماینیچی» ژاپن به نقل از مقامات آگاه در دولت ژاپن در این خصوص ادعا کرد که هدف از این سفر کمک به کاهش تنش میان آمریکا و ایران و تشویق تهران به مذاکره با واشنگتن خواهد بود. با وجود همه فضاسازی های رسانه ای مبنی بر سفر مهم نخست وزیر ژاپن به ایران با محوریت نقش توکیو در میانجی گری میان واشنگتن و تهران، اتفاقات یا بهتر بگوییم عمدتا اظهارنظرهایی صورت گرفت که حکایت از پایان تلخ سفر آبه در تهران و عدم نتایج مورد نظر طرفداران و حامیان مذاکره آمریکا و ایران خواهد داشت. در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

 

درخواست غیر عادی و مداخله گرایانه وزیر خارجه آمریکا از ایران درباره لزوم تصویب فوری لوایح مرتبط با FATF 

وزیر امور خارجه آمریکا یک روز پس از آنکه از آمادگی کامل واشنگتن برای "مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران" سخن گفت، در یک مداخله‌جویی دیگر در امور داخلی کشورمان، خواستار تصویب فوری و بدون شرط لوایح FATF از سوی ایران شد. بر اساس سندی که در رابطه با اظهارات مایک پمپئو در نشست خبری مشترک اخیر خود با «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در وبسایت وزارت خارجه آمریکا منتشر شده، وی خواستار تصویب بدون تاخیر و بدون شرطِ لوایح گروه ویژه اقدام مالی (FATF) از سوی ایران شده است.

 

بر اساس این سند، پمپئو در کنفرانس خبری مشترک خود با هایکو ماس گفته است: «ایران به طور کامل نتوانسته تعهدات خود ذیل برنامه اقدام FATF که در سال ۲۰۱۶ پذیرفته است را اجرا کند. به عنوان بخشی از برنامه اقدام، ایران متعهد شده که دو کنوانسیون پالرمو (مقابله با جرائم سازمان یافته فراملی) و CFT (مقابله با تامین مالی تروریسم) را تصویب کند؛ اما همان‌طورکه از اصلی‌ترین حامی تروریسم در جهان (ایران) انتظار داشتیم، آنها تصمیم گرفته‌اند این کار را انجام ندهند.» همچنین در حالیکه برخی در داخل معتقدند با تعیین حق شرط می‌توان جلوی سوءاستفاده دشمنان از پیوستن ایران به FATF را گرفت، وزیر امور خارجه آمریکا به وضوح در این نشسست خبری از ایران خواسته است که هر دو کنوانسیون را "بدون تأخیر و بدون هیچگونه حق شرطی" به تصویب برساند! این برای نخستین بار است که آمریکا به این صراحت خواستار تصویب لوایح FATF از سوی ایران می‌شود.

 

کارگروه ویژه اقدام مالی که خودش را نهادی بین‌المللی برای مبارزه با پولشویی معرفی می‌کند برای اولین بار در تیرماه سال ۱۳۹۵ به مدت ۱۲ ماه «اقدامات تقابلی و تنبیهی» علیه ایران را تعلیق کرد و از آن زمان تا امروز به ایران فرصت داده است تا لوایح مربوط به مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را تصویب کند. با این حال، دیوید لوئیس، دبیر اجرایی گروه ویژه اقدام مالی، همزمان با اجلاس قبلی این سازمان در پاریس در مصاحبه با بی‌بی‌سی اذعان کرد هیچ تضمینی وجود ندارد که ایران با اجرای خواسته‌های FATF از لیست سیاه آن خارج شود.

 

دیدار ترامپ با رئیس جمهور فرانسه و پرده برداری مکرون از اهداف سه گانه ترامپ در قبال ایران 

امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه پس از دیدار و گفت‌وگو با دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا درباره ایران گفت: فکر می‌کنم ما قطعا اهداف مشترکی در قبال ایران داریم. ابتدا می‌خواهیم مطمئن شویم که آنها به سلاح هسته‌ای دست نمی‌یابند. منظورم این است که ما تا سال ۲۰۲۵ ابزاری (برجام) در اختیار داریم و می‌خواهیم از آن فراتر رویم و اطمینان کامل برای طولانی‌مدت به دست آوریم. رئیس‌جمهور فرانسه هدف دوم مشترک پاریس و واشنگتن را «کاهش فعالیت موشک بالستیک» ایران عنوان کرد و ادامه داد: سوم اینکه ما می‌خواهیم فعالیت منطقه‌ای آنها را مهار کنیم. یعنی این سه هدف مهم هستند و البته ما هدف مشترک چهارمی هم داریم؛ صلح در منطقه. مکرون که دولتش به همراه آلمان و انگلیس به‌عنوان سه طرف اروپایی برجام تاکنون اقدامی عملی برای حفظ این توافق نکرده‌اند، تاکید کرد که اهداف مشترک اینها هستند و مابقی بحث‌ها پیرامون «جزئیات فنی» برای دستیابی به این اهداف است. او تاکید کرد: برای ایجاد آن نیاز است که مذاکرات جدیدی شروع شود و فکر می‌کنم این کاری است که توسط رئیس‌جمهوری ترامپ آغاز شده است.

 

تحریم صنعت پتروشیمی ایران از سوی آمریکا 

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در راستای اعمال فشار حداکثری به حکومت ایران با صدور اطلاعیه‌ای ۳۹ شرکت پتروشیمی ایرانی، زیر مجموعه های آنها و نیز نمایندگی های فروش این شرکت ها در خارج از ایران را مشمول تحریم های آمریکا علیه اقتصاد ایران کرد. استیو منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا روز جمعه (17 خرداد 1398) اعلام کرد، تحریم های جدید ایالات متحده صنعت پتروشیمی ایران از جمله بزرگ‌ترین هلدینگ این صنعت را که حامی مالی سپاه پاسداران به شمار می رود، نشانه گرفته است. منوچین گفت که انتظار داریم با تحریم این شبکه، شریان های اصلی تامین مالی فعالیت های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قطع شود.

 

تهدید نخست وزیر ژاپن توسط نتانیاهو درباره هر گونه توافق با ایران 

نخست وزیر رژیم صهیونیستی در یک تماس تلفنی روز جمعه (17 خرداد) از شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در آستانه سفر به تهران، خواست بر لزوم تداوم فشارها بر ایران برای پایان دادن به آنچه وی از آن به تجاوزگری های این کشور در منطقه نام برد، تاکید کرد. بنا به گفته رسانه ها، این تماس تلفنی حدود ۳۰ دقیقه به طول انجامید و دو طرف درباره توسعه همکاری ها در راستای ثبات و شکوفایی منطقه تبادل نظر کردند.

 

سفر هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان به ایران 

این سفر بنا بر اعلام رسانه ها قرار است روز دوشنبه (20 خرداد) و در آستانه سفر نخست وزیر ژاپن به ایران انجام شود. اگرچه رسانه ها از سفر مدیر اینستکس همزمان با حضور هایکو ماس در ایران خبر می دهند ولی این سفر در صورت ارائه راهکارهای عملی از سوی اروپا می تواند نتایج مثبت و تاثیرگذار حتی در گفت و گوهای شینزو آبه در تهران داشته باشد ولی اگر وزیر خارجه آلمان به همان رویکرد قبلی اتحادیه اروپا یعنی دادن وعده بدون انجام گام عملی ادامه دهد، آنهم در شرایطی که ایران ضرب العجل 60 روزه برای بازگرداندن گام به گام تعهدات برجامی در صورت عدم اجرای توافق هسته ای از سوی 1+4 تعیین کرده است، پیامدهای این سفر چندان خوشایند نخواهد بود.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده