به گزارش راهبردمعاصر، دکتر علیرضا زالی در حاشیه نخستین نشست قرارگاه جوانی جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: الان در حوزه ساختار جمعیتی با یک اَبَرچالش و بحران جدی راهبردی روبهرو هستیم به طوری که از سال ۸۵ نرخ جانشینی در حوزه باروری از رِنج متعارف پایینتر آمده و این بدین معناست که ما در تراز منفی در حوزه باروری در کشور قرار داریم.
وی افزود: بیشترین چالش و مشکل را در سال ۱۴۰۰ شاهد بودیم. از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹ به صورت تصاعدی کاهش نرخ موالید و باروری را در کشور داشتیم و سال ۹۹ نسبت به سالهای قبلش، بالاترین رشد تصاعدی را در کاهش موالید داشته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر نرخ باروری در کشور ما حتی از کشورهای منطقه مانند عراق و سوریه ترکیه و لبنان نیز کمتر است؛ ادامه داد: نرخ باروری در ایران نسبت به کشورهای حاشیه خلیج فارس کمتر و معادل ۱.۲ است در سال ۱۴۰۰ در برخی از مناطق کشور این نرخ حتی به زیر یک رسیده و در برخی مناطق ۰.۶ بوده است.
زالی با بیان اینکه پنجره جمعیتی گروه سنی ۱۵ تا ۶۰ سال را در حوزه اقتصادی شامل میشود، گفت: باید دو سوم جمعیت کشور در پنجره جمعیتی قرار بگیرند تا جمعیت آن جامعه، بهرهوری داشته باشند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: جمعیت گروه سنی جوان در حال خروج از این پنجره جمعیتی هستند و این فرصت به سرعت در حال عبور است، الان در میانه پنجره جمعیتی هستیم و فرصت اندکی برای افزایش جمعیت باقی مانده است.
زالی اعلام کرد: در حال حاضر یک سوم بانوان ایرانی یا ازدواج نکردهاند یا فرزند ندارند یا دارای یک فرزند هستند./تسنیم