مراجع نظارتی کشور بهمنظور حسن انجاموظیفه و نظارت بر روند کار مسئولان اجرایی معمولاً مکاتبات مرسومی با دستگاههای اجرایی دارند و این دستگاهها نیز پاسخ آن را بهصورت مکتوب یا حضوری به مقام ناظر منعکس میکنند. اما با توجه به رسانهای شدن نامه سرپرست محترم معاونت نظارت و بازرسی امور تولیدی سازمان بازرسی کل کشور به وزارت صمت درباره سامانه یکپارچه تخصیص خودرو، مرکز ارتباطات وزارت صمت بهمنظور تنویر افکار عمومی و اطلاع مردم از روند شفاف وزارت صمت در شفافسازی عرضه خودرو بخشی از توضیحات وزارت صمت درباره سامانه یکپارچه تخصیص خودرو را به شرح ذیل منتشر کرد:
ضرورت نظارت یکپارچه بر تخصیص خودرو:
با توجه به برخی نقایص سیاستگذاری درگذشته که در ارائه خدمات فروش خودرو بروز کرد، نابسامانیهای گستردهای در پیشفروش خودرو، فروش خودرو، شفافیت مراحل فروش، عرضه مکفی و سایر موضوعات در این حوزه به وجود آمد که منجر به شکایات، اعتراضات و تجمعات متعدد متقاضیان شده و پروندههای متعدد قضائی در این حوزه شکل گرفت. از اینرو وزارت صنعت، معدن و تجارت در دوره جدید مدیریتی تصمیم گرفته نسبت به ساماندهی وضعیت فروش خودرو در کشور اقدام کرده و این درحالی است که دستگاههای نظارتی و قضائی نیز در جلسات مختلف بر سیاستگذاری و ساماندهی وضعیت فروش خودرو تأکید داشته و تکالیفی را به این وزارت ابلاغ کردند که در ذیل به آنها اشاره میشود.
دادستان محترم عمومی و انقلاب تهران ضمن پیگیری طی نامه شماره 200/2013/9001 مورخ 16/12/1400، به عدم راهاندازی سامانه یکپارچه پیشفروش خودرو اشاره داشتهاند و درخصوص بروز خطاهای احتمالی در این رابطه هشدار داده شده بود.
دادستان محترم عمومی و انقلاب تهران مجدداً ضمن پیگیری طی نامه شماره 200/141/9001 مورخ 6/2/1401، درخصوص فقدان نظارت بر پیشفروش خودرو توسط وزارت صمت و عدم راهاندازی سامانه یکپارچه پیش فروش خودرو تأکید داشتهاند.
در بند 5 ابلاغیه شماره 16869 مورخ 15/12/1400 ریاست محترم جمهوری در ارتباط با ساماندهی صنعت خودرو، نسبت به شفافیت در عرضه خودرو و اجتناب از واگذاریهای غیرشفاف (ازجمله واگذاری خودرو به شرکتها و دستگاههای دولتی و اجرایی که متفاوت با رویه فروش خودرو به مردم است) تأکید شده است.
لذا باتوجه به سیاست اصلاحی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ساماندهی خدمات فروش خودرو و تأکید دستگاههای قضائی و نظارتی که در فوق به آن اشاره شد، موضوع سامانه یکپارچه تخصیص خودرو طی نامه شماره 47296/60 مورخ 12/2/1401 به سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ابلاغ شد تا عرضه خودرو کلیه خودروسازان از تاریخ 18/2/1401 صرفاً از طریق سامانه متمرکز تخصیص خودرو صورت پذیرد.
از اهداف استقرار این سامانه، ضمن ایجاد شفافیت در تخصیص و قرعهکشی، فراهم کردن امکان عرضه متمرکز و عادلانه برای کلیه خودروهای تولیدی است. همچنین در این ابلاغیه تصریح شد تمهیدات لازم برای قرعهکشی حداکثر تا تاریخ 25/2/1401 فراهم آید.
فرآیند نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان
لازم به ذکر است، باتوجه به محدودیتهای تأمین مالی صنعت خودرو و لزوم تأمین نقدینگی فوری برای خودروسازان از محل فروش خودرو، مقرر شد مراحل فروش سریعاً عملیاتی شده و از اینرو یکی از نرم افزارهای موجود برای قرعهکشی متمرکز استفاده شد. لذا از بین دو نرم افزار متعلق به سایپا و ایران خودرو و بررسی قابلیت آنها، نرم افزار شرکت سایپا که توسط شرکت مگا طراحی شده و توسعه یافته و قبلاً هم مورد استفاده شرکت ایران خودرو و سایر شرکتها بود به عنوان گزینه اولیه انتخاب شد.
در این مرحله با توجه به عدم آمادگی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برای شروع کار، معاونت صنایع حمل و نقل و دفتر صنایع خودرو، با توجه به ضرورت تسریع مراحل اجرای کار، پیگیریهای لازم را به عمل آوردند و نامه سازمان حمایت که مورد اشاره سازمان بازرسی کل کشور قرار گرفته ناظر به همین موضوع است و تأکید داشته مراحل آغازین کار از طریق معاونت صنایع حمل و نقل دنبال شده ولی قطعاً ادامه کار با محوریت و نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان دنبال شده و خواهد شد.