به گزارش راهبرد معاصر، تنشها میان ترکیه و یونان که هر دو عضو ائتلاف ناتو هستند در ماههای اخیر بالا گرفته، به طوری که آنکارا تهدیدهایی را علیه آتن مطرح کرده است.
ویکتوریا کوتس، معاون سابق مشاور امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا درباره نشست بین لوید آستین، رئیس پنتاگون و نیکوس پاناگیوتوپولوس، وزیر دفاع یونان گفت: یونان یکی از شرکای مهم و کلیدی در شرق مدیترانه است که در ایجاد هماهنگی انرژی و امنیت در منطقه نقش اساسی داشته است. از آنجایی که ترکیه موضع خصمانهای به خود گرفته است، باید همکاری بیشتری با یونان داشته باشیم.
روابط یونان و ترکیه به خاطر مسائل مختلفی از جمله ادعاهای رقابتی بر سر مرزبندیهای دریایی که بر حقوق حفاری انرژی در شرق مدیترانه تاثیر گذاشته، خدشهدار شده است. تنشها در سال ۲۰۲۰ میلادی بر سر حقوق حفاری اکتشافی در مناطقی در دریای مدیترانه که یونان و قبرس مدعی هستند که آنجا منطقه اقتصادی انحصاری خودشان است، به اوج خود رسید و به یک بنبست دریایی منجر شد.
ترکیه نیز مدعی است که یونان با نظامی کردن جزایر در دریای اژه توافقهای بینالمللی را نقض میکند. این در حالی است که آتن تاکید دارد که باید از این جزایر که اکثرا در نزدیکی ساحل ترکیه قرار دارند در برابر حمله بالقوه با استفاده از ناوگان بزرگ هاور کرافت نظامی ترکیه دفاع کند.
لوید آستین در کنفرانس خبری روز دوشنبه گفت: روابط دفاعی میان آمریکا و یونان هرگز به این قدرتمندی نبوده است. ما به ویژه از یونان به خاطر میزبانی از پایگاه پشتیبانی دریایی آمریکا در خلیج سودا که سنگ بنای روابط دفاعی ماست، تشکر میکنیم.
نیکوس پاناگیوتوپولوس نیز به نوبه خود گفت: یونان بار دیگر بر اهمیت یک شراکت دفاعی استراتژیک قوی و عمیق میان آمریکا و یونان و همچنین به روزرسانی "توافق همکاری دفاعی دوجانبه" در سال ۲۰۱۹ میلادی تاکید میکند.
وی با اشاره به فروش جنگندههای اف-۳۵ به ارتش یونان افزود: نقطه عطف جدید این شراکت استراتژیک بدون شک خرید جنگندههای اف-۳۵ است که گامی مهم برای بازدارندگیمان و حتی تعامل، هماهنگی و قابلیت همکاری بیشتر میان نیروهای مسلح یونان و آمریکا محسوب میشود./ایسنا