چرایی مشارکت عربستان غیرصنعتی در اجلاس گروه ۲۰-راهبرد معاصر

چرایی مشارکت عربستان غیرصنعتی در اجلاس گروه ۲۰

عربستان سعودی درحالی در اجلاس سران گروه ۲۰ در ژاپن شرکت کرده است که برخلاف دیگر شرکت کنندگان در این اجلاس از زیر ساخت‌های صنعتی قابل توجهی برخوردار نیست.
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۲ - ۰۷ تير ۱۳۹۸ - 2019 June 28
کد خبر: ۱۴۸۲۲

به گزارش راهبرد معاصر به نقل از سایت الخلیج آنلاین،گروهی از سوال را مطرح می کنند که چه توجیهی برای شرکت عربستان در اجلاس سران 20 وجود دارد، زیرا عربستان نه تنها یک کشور بزرگ صنعتی به شمار نمی رود بلکه اساسا اقتصاد آن با چالش‌هایی روبرو است که از سال‌ها پیش عربستان را به سمت آینده ای مبهم سوق داده است.

 

پاسخ به این سوال تنها این است که عربستان نفت دارد. فقط همین عامل باعث شده است که در گروه 20 حضور داشته باشد. درآمدهای نفتی این کشور تنها رکن اصلی اقتصاد عربستان است و تولید بالای نفتی باعث شده است که این کشور نقشی در بازار جهانی انرژی بازی کند.

 

تاثیر اقتصادی محدود

با مقایسه اقتصاد عربستان با سایر کشورهای گروه 20 که شامل 19 کشور به همراه اتحادیه اروپا است، ریاض با شاخص های پایین اقتصادی در سایه بی ثباتی قیمت های نفت و سیل نزولی آن و شرایط امنیتی و سیاسی در جایگاه 18 در این گروه قرار دارد. این وضعیت باعث شده است که تاثیر عربستان در اقتصاد جهانی محدود باشد.

 

این درحالی است که سایر اعضای گروه 20 اقتصادهای صنعتی متنوعی دارند و نقش موثری در اقتصاد جهان بازی می کنند.

 

با مقایسه منابع درآمدی اعضای گروه 20 به آسانی می توان دریافت که این اعضا به استثنای عربستان اقتصادهای دارای منابع درآمدی متنوعی دارند و این فقط عربستان است که بیش از 70 درصد درآمد آن را نفت تشکیل می دهد و این نفت است که رکن اصلی بالا بردن اقتصاد عربستان به شمار می رود.

 

اما نفت سیاه که عاملی برای رشد اقتصادی عربستان بوده است، می تواند عاملی برای فروپاشی آن هم باشد زیرا هرگونه کاهش زیاد قیمت های نفت همچون سال 2014 میلادی کافی خواهد بود که ضربه ای کشنده به اقتصاد ریاض وارد کرده و آن را به لبه پرتگاه عمیقی سوق دهد.

 

در این میان، سایت "میدل ایست آی" انگلیس نیز اخیرا نوشت که طرح چشم انداز 2030 عربستان با هدف متنوع کردن منابع درآمدی عربستان، شکست خواهد خورد.

 

این سایت خاطر نشان کرد: تاکنون 9 طرح توسعه ای عربستان به شکست خورده است که آخرین طرح نیز چشم انداز 2030 می باشد که تحقق آن نیز امکانپذیر نیست.

 

این رسانه علت پیش بینی شکست چشم انداز 2030 را در این می داند که دولت سعودی از ارکان رهبری دوران بعد از نفت برخوردار نیست، زیرا به پول های سهل الوصول ناشی از فروش نفت عادت کرده است.

 

به نوشته این سایت، سرمایه گذاری واقعی که بدون تکیه بر نفت است، نیاز به زمان برای کسب درآمد دارد، اما عربستان پرونده ای سرشار از بی انضباطی در زمینه سرمایه گذاری دارد.

 

خبرگزاری بلومبرگ نیز در آخرین گزارش خود آورده بود: تلاش های ریاض برای متنوع کردن اقتصاد خود و دوری گزیدن از درآمدهای نفتی به عنوان تنها منبع به منظور تقویت وضعیت عمومی مالی تاکنون به شکست انجامیده است.

 

محمد الشهری کارشناس اقتصادی در گفت وگو با الخلیج آنلاین گفت: عربستان در تبدیل اقتصاد خود به یک اقتصاد غیرنفتی شکست خورده است و این را بسیاری از گزارش های بین المللی تایید می کند.

 

وی افزود: متنوع نشدن اقتصاد عربستان درباره وقوع فاجعه ای اقتصادی در عربستان در صورت فروپاشی قیمت های نفت نظیر سال 2014 میلادی هشدار می دهد.این امر باعث سقوط قویترین اقتصاد عربی خواهد شد.

 

وی تصریح کرد: افزایش قیمت نفت در ماههای اخیر باعث شده است که عربستان هزینه های عمومی خود را بیشتر کند و این امر تایید می کند که رشد غیرنفتی در عربستان ضعیف یا غیرواقعی است و تا اکنون به طور تقریبا کامل بر درآمدهای نفتی متکی است.

 

منبع: تسنیم

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده