آماده‌باش بی‌سابقه ارتش اسرائیل در جنوب سوریه عراقچی: ما جنگ را نمی‌خواستیم، اما برای آن آماده بودیم ابلاغ موافقتنامه انتقال محکومان میان ایران و ونزوئلا از سوی پزشکیان ترامپ قانون جنجالی رمرزارز‌ها را امضا کرد توافق آتش‌بس در سویداء/ جزئیات مشارکت دروزی‌ها در آینده سیاسی سوریه الجولانی: مداخله اسرائیل، سوریه را وارد مرحله خطرناکی کرد ادعای ترامپ: توانایی‌های هسته‌ای ایران برای مدت طولانی نابود شده بقائی: مثل همیشه با مردم سوریه هستیم؛ با صدای بلند از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه حمایت می‌کنیم آخرین تحولات ناآرامی‌های سویداء / ۷۱۸ نفر کشته شده‌اند نیرو‌های الجولانی برای ورود به سویداء آماده می‌شوند دولت لبنان بار دیگر از پارلمان رأی اعتماد گرفت اعلام ورود صد‌ها دروزی از مناطق اشغالی به داخل سوریه زلنسکی: اگر تسلیحات دوربرد دریافت کنیم آماده اقدام هستیم ادعای دادستانی فرانسه علیه بشار اسد و ۲۰ مقام سابق سوریه اخراج مهاجران از خاک آمریکا به یک کشور آفریقایی

ماجرای تعلل آمریکا در احیای برجام چیست؟

یکی از عرصه‌هایی که ضعف ساختاری و بنیادین دولت جو بایدن را نشان داد، مساله‌ی توافق هسته‌ای و احیای برجام بود.
تاریخ انتشار: ۲۱:۳۸ - ۱۲ شهريور ۱۴۰۱ - 2022 September 03
کد خبر: ۱۴۹۵۳۴

به گزارش راهبرد معاصر علی مهدی‌زاده، کارشناس مسائل بین‌الملل در تحلیلی نوشت: از همان روزهای اولِ حضور جو بایدن در کاخ سفید، بسیاری از کارشناسان سیاسی اعلام کردند که دولت جدید ایالات متحده آمریکا به دلایل مختلف، یکی از ضعیف‌ترین دولت‌های سال‌های اخیر این کشور خواهد بود که توانایی تصمیم‌گیری‌های داخلی و تاثیرگذاری خارجی را ندارد؛ مساله‌ای که خیلی زود رنگ واقعیت به خود گرفت و پیش‌بینی کارشناسان درباره‌ی آن محقق شد.

به گزارش تسنیم، یکی از عرصه‌هایی که ضعف ساختاری و بنیادین دولت جو بایدن خودش را نشان داد، مساله‌ی توافق هسته‌ای و احیای برجام بود. بایدن که در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، وعده داده بود که این مساله را در اسرع وقت حل کند، حالا و با وجود گذشت حدود دو سال از زمان حضورش در کاخ سفید، همچنان توانایی نهایی کردن آن را ندارد؛ تا جایی که این مساله حتی با اعتراض شدید متحدان اروپایی این کشور نیز روبرو شده است.

ماجرا به جایی برمی‌گردد که انتخابات کنگره‌ی ایالات متحده آمریکا در آبان ماه جاری، پیش روست و دولت بایدن که هم اکنون وضعیت متزلزلی در مجلس سنا دارد، گویا در خود توانایی سیاسی برای مواجهه با رقبای جمهوری‌خواه خود را نمی‌بیند. نظرسنجی‌ها فعلاً این احتمال را تقویت می‌کند که مجلس نمایندگان از دست دموکرا‌ت‌ها خارج می‌شود و در اختیار جمهوری‌خواهان قرار می‌گیرد. وضعیت سنا هم به صورتی پیش رفته که دعوای اصلی بر سر دو کرسی است که می‌تواند اکثریت را به رنگ آبی یا قرمز در بیاورد.

در چنین شرایطی، دولت بایدن ظاهراً خود را دارای توان لازم برای اتخاذ یک تصمیم صریح و شفاف درباره‌ی توافق هسته‌ای نمی‌بیند؛ چرا که در صورت تلاش برای احیای برجام، فکر می‌کند علاوه بر روبرو شدن با هجمه‌ی سنگین طیف جمهوری‌خواه، زمینه را برای شکست حزبش در انتخابات پیش رو نیز فراهم می‌کند. از طرف دیگر عدم تلاش برای احیای برجام، انتقادات زیادی را در درون حزب متوجه کاخ سفید کرده است؛ یعنی طراحی برجام که به صورت هوشمندانه توسط دولت اوباما برای آسیب زدن به منافع ملی ایران طراحی شده بود، حالا در این مقطع به سمت دولت بایدن برگشته است.

تاکید غیرقانونی و غیرمنطقی طرف غربی برای باقی گذاشتن پرونده‌ی PMD هم در همین راستا صورت می‌گیرد؛ یعنی کاخ سفید که مجبور به پذیرش ادامه تعهدات خود بر طبق بندهای غروب برجام شده، حالا و برای جلب رضایت صهیونیست‌ها به دنبال باز نگه داشتن این پرونده است تا یک چماقِ همیشگی بر سر کشورمان وجود داشته باشد؛ موضوعی که به بیان صریح رئیس‌جمهور، تا زمانی که حل نشود، خبری از توافق احیای برجام نخواهد بود.

در چنین شرایطی، حتی اتحادیه اروپا و مقامات رسمی ارشد آن هم توپ را در زمین آمریکا می‌دانند؛ کشوری که حالا حتی توانایی تصمیم‌گیری درباره‌ی یکی از رویکردهای سیاست خارجی خود را نیز ندارد و رسما تبدیل به یک دولت فرومانده (Failed State) شده است./فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار