به گزارش راهبرد معاصر؛ به نقل از النشره، طلال بن عبدالعزیز متولد ۱۵ آگوست ۱۹۳۱ و هجدهمین پسر عبدالعزیز آل سعود بود که در سال ۱۹۵۲ با وزارت مواصلات وارد کار سیاسی شد و مناصب وزارت مواصلات و دارایی و نیز سفیر عربستان در فرانسه و نیز نماینده ویژه سازمان ملل را تجربه کرد.
شاهزاده طلال بن عبدالعزیز 88 ساله، یکی دیگر از شاهزادگان سعودی و از پسران «عبدالعزیز آل سعود» شنبه اول دیماه درگذشت. او برادر سلمان، شاه کنونی عربستان سعودی است و سال گذشته در اعتراض به بازداشت فرزندش، ولید بن طلال و دو برادر دیگرش توسط ولیعهد سعودی دست به اعتصاب غذا زده بود.
شاه عربستان نوامبر 2017 چند ماه پس از ولیعهدی پسرش محمد، دستور تشکیل کمیته مبارزه با فساد به ریاست وی را داد که طی آن دهها نفر از شاهزادگان و مسئولان فعلی و پیشین سعودی در هتل ریتز کارلتون ریاض بازداشت شدند.
وبگاه «الخلیج اونلاین» گزارش داد: خبر مرگ شاهزاده طلال در ابتدا در نظرات منتشر شده دیروز اعضای خاندان حاکم سعودی در صفحههای توئیترشان اعلام شد و دفتر پادشاهی عربستان آن را با ساعاتی تاخیر اعلام کرد که این، امری غیرعادی در خصوص مناسبتهای خاندان سلطنتی عربستان است.
ساعاتی پس از مرگ شاهزاده طلال و منتشر شدن غیررسمی این خبر، دفتر پادشاهی عربستان با صدور بیانیه ای که خبرگزاری رسمی این کشور منتشر کرد از مرگ این شاهزاده سعودی خبر داد و گفت که قرار است در یکی از مساجد ریاض نماز میت بر جنازه وی خوانده شود.
طلال هجدهمین پسر ملک عبدالعزیز موسس آل سعود است که در سال ۱۹۵۲ به عنوان وزیر ارتباطات وارد عرصه سیاسی شد و دو سمت وزیر مالی و ارتباطات را بر عهده گرفت.
طلال بن عبدالعزیز پس از آن به عنوان سفیر کشورش در فرانسه منصوب شد و همچنین نماینده ویژه عربستان سعودی در سازمان ملل بود.
شاهزاده طلال یک مورد استثنایی در خاندان حاکم سعودی بود، آن هم به دلیل مواضعی که او را از برادرانش از پسران ملک عبدالعزیز آل سعود متمایز میکرد، چون به خاطر دعوتش به سلطنت مشروطه و تاسیس جنش شاهزادگان آزاد مشهور بود.
سایت میدل ایست آی پیشتر فاش کرده بود که شاهزاده طلال بن عبدالعزیز اعتصاب غذا کرده است آن هم در اعتراض به موج بازداشت شخصیتهای سعودی که از چهارم نوامبر 2017 در عربستان به راه افتاد و سه فرزند طلال از جمله ولید بن طلال تاجر و سرمایه دار معروف را شامل شد.
آن زمان منابع سعودی گفتند، شاهزاده طلال ظرف یک ماه ده کیلوگرم کاهش وزن پیداکرده و پزشکان بیمارستان ملک فیصل ریاض تلاش داشتنداز طریق لوله تغذیه به وی غذا بدهند.
پس از آن شاه سعودی برای عرض تسلیت مرگ شاهزاده مضاوی، خواهر طلال به دیدار وی رفت و تصاویری از پادشاه در حال بوسیدن دست برادر بزرگ ترش که روی ویلچر نشسته بود منتشر شد.
در سال 1958 شاهزاده طلال و چهار نفر از برادرانش به دنبال تنشی که بین ملک سعود و شاهزاده فیصل بود، جنبش شاهزادگان آزاد را تاسیس کرد و خواستار ایجاد حکومت قانون اساسی و مجلس و حذف خاندان حاکم از امور حکومتی شد.
پس از تاسیس این جنبش اموال شاهزاده طلال مصادره شد و وی عربستان را به مقصد مصر ترک کرد در آنجا جمال عبدالناصر رئیس جمهور وقت مصر از وی استقبال کرد و پاسپورت دیپلماتیک وی توسط شاه سعودی لغو شد.
این شاهزاده سعودی در طول اقامتش در مصر با سیاست عربستان و بخصوص مداخله آن در یمن مخالفت کرد و خواهان اصلاحات سیاسی بیشتر در عربستان شد. در دوره پادشاهی ملک فیصل به طلال اجازه داده شد به کشورش بازگردد مشروط به این کشور در امور حکومتی دخالتی نکند و از آن زمان به بعد به مسائل توسعه و آموزش مشغول بود.
در سال 2011 شاهزاده طلال استعفای خود را از هیات بیعت (هیئتی است که وظیفه انتخاب شاه و ولیعهد عربستان سعودی را بر عهده دار است) اعلام کرد، آن هم چند هفته پس از اینکه شاهزاده نایف بن عبدالعزیز برادر ناتنی وی به ولایت عهدی عربستان رسید.
پس از مرگ نایف و انتصاب شاهزاده سلمان (شاه کنونی) به عنوان ولی عهد از سوی ملک عبدالله بن عبدالعزیز، شاهزاده طلال گفت که از هیات بیعت به منظور رایزنی درباره این انتصاب دعوت نشده است و حکومتهای عربی باید به حکومت های قانون اساسی تغییر کند چون حکومتهای پادشاهی دیگر با این دوره و زمانه هماهنگ نیستند.
در آن زمان شاهزاده طلال هشدار داد اگر شاه سعودی (ملک عبدالله) گام های جدی برای اصلاحات برندارد خطرهایی در کمین عربستان است.