به گزارش راهبرد معاصر، وب سایت سعودی لیکس در روز جهانی حقوق بشر در دهم دسامبر گزارشی از وضعیت بغرنج حقوق بشری در عربستان نوشت.
بر اساس این گزارش، نهادهای بینالمللی و حقوق بشری بارها از مقامات سعودی خواستهاند که از نقض حقوق بشر دست بردارند و همه بازداشت شدگانآزادی بیان داخل زندانهای این رژیم را فورا و بدون قید و شرط آزاد کنند.
رژیم آل سعود صدها زندانی آزادی بیان اعم از واعظان، فعالان و روزنامه نگاران را بازداشت میکند و این در حالی است که بسیاری از آنها محاکمه نشدهاند و تحت بدترین شکنجههای سیستماتیک قرار گرفتهاند.
عربستان طی دو سال گذشته شاهد دستگیری صدها فعال حقوق بشر به دلیل درخواست آنها از آل سعود برای اصلاحات سیاسی و اجتماعی و ابراز عقیده خود بوده است. رژیم آل سعود هرکسی را که انتقاد ، یا نظر خود را در رسانههای اجتماعی و ملاء عام بیان کند، سرکوب میکند.
سرکوبگری در عربستان از دورههای گذشته وجود داشت؛ اما در دوره « محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی به طرز بیسابقهای افزایش یافت؛ به گونهای که هرکسی که با سیاستهای وی مخالفت کند، تحت سرکوب و شکنجه قرار قرار میگیرد.
بسیاری از فعالان و منتقدان بارها از مقامات سعودی خواستهاند تا از سرکوب کسانی که عقاید خود را بیان میکنند، دست بردارند و فورا همه بازداشت شدگان را آزاد کنند.
بر اساس آنچه سازمانهای حقوق بشری مرتبط با پرونده بازداشتشدگان در کشور اعلام کردند: بازداشت شدگان «سپتامبر» در شرایط بسیار بغرنجی به سر میبرند. همانطور که « سلمان العوده» مبلغ برجسته سعودی از چندین بیماری مزمن رنج میبرد و این درحالی است از ارتباط با خانواده خود و درمان محروم است.
مقامات سعودی بیشتر «بازداشتشدگان سپتامبر» و «بازداشتشدگان آوریل» را در مکانهای نامعلوم و آپارتمانهای خصوصی متعلق به آژانس امنیت دولتی، آژانسی که توسط محمد بن سلمان برای اجرای موج دستگیری مخالفانش تأسیس شده، نگهداری میکنند.
سازمانهای بینالمللی اعلام کردند که مقامات سعودی به بازداشت خودسرانه فعالان و مخالفان برای مدتهای طولانی بدون محاکمه ادامه میدهند. صدها نفر از آنها به دلیل انتقاد از مقامات و درخواست اصلاحات سیاسی و حقوق بشری صرفاً در حال گذراندن حبسهای طولانی مدت هستند.
این درحالی است که اخیرا مقامات سعودی حکم 34 سال حبس علیه « سلمی الشهاب» و 45 سال حبس علیه « نوره قحطانی» دو فعال حقوق بشری به دلیل انتقاد از آل سعود در توئیتی صادر کردند.
این امر با تعهدات عربستان در قبال منشورها و توافقهای بینالمللی که حق آزادی بیان را تضمین میکند، در تضاد است و هر گونه اصلاح واقعی در این کشور اساساً به این بستگی دارد که متفکران مذهبی، فعالان حقوق بشر، روزنامهنگاران و وبلاگنویسان ، بدون ترس و ارعاب عقیده خود را بیان کنند.
زندانهای آل سعود از زمان آغاز ولیعهدی محمد بن سلمان به گورهای دسته جمعی تبدیل شده که هرکسی وارد این زندانها شود در معرض بدترین شکنجهها و آزارو اذیت و حتی مرگ قرار میگیرد. همانطور که برخی از بازداشت شدگان از جمله «فهد القاضی»، «الشیخ سلیمان الدویش»، « أحمد العماری»، « ترکی الجاسر»، و «علی القحطانی» در زندان بر اثر شکنجه جدید یا سهلانگاری پزشکی جان خود را از دست دادند.
همچنین «حمد بانی الرویلی»،« حسن الربح»،« صالح الضمیری»، «أحمد الشایع»، «بشیر المطلق»، و «محمد رصب الحساوی» در زندانهای آل سعود فوت کردند.گمان میرود اسامی دیگری نیز وجود داشته باشد که ممکن است جان خود را بر اثر شکنجه از دست داده باشند، اما مقامات آل سعود آن را فاش نمیکنند.
بسیاری از سازمانهای بینالمللی خواستار تحقیقات بینالمللی در مورد وضعیت زندانیان آزادی بیان در زندانهای آل سعود، بهویژه با توجه به بدرفتاری ، شکنجه و سهلانگاری پزشکی شدهاند.
سازمانهای حقوق بشر از جمله سازمان عفو بینالملل و سازمان دیدهبان حقوق بشر - قبلاً در گزارشهای متعددی فاش کردهاند که زندانیان آزادی بیان در زندانهای آل سعود تحت شکنجه مختلف قرار گرفتهاند که گاه تفاوتی بین سن یا جنسیت زندانیها قائل نمیشوند.
برآوردها در مورد تعداد زندانیان آزادی بیان در زندانهای آل سعود متفاوت است و در آخرین آمار حساب کاربری « بازداشت شدگان آزادی بیان» اعلام کرد که 2613 زندانی سیاسی از همه اقشار و گروهها در چندین زندان آل سعود وجود دارد.
فعالان سعودی بر این باورند که این رقم تنها مربوط به کسانی است که از سپتامبر 2017 دستگیر شدهاند، زیرا تعداد بازداشت شدگان پس از به قدرت رسیدن محمد بن سلمان در ژوئن 2017 افزایش یافته است.
زندانیان سیاسی در این کشور از سوءتغذیه رنج میبرند و آثار بریدگی، کوفتگی و سوختگی در بدنشان دیده میشود. همچنین زندانیان آزادی بیان در زندانهای آل سعود، به ویژه در زندان بدنام ذهبان، بارها و بارها به سلولهای انفرادی منتقل شدهاند، تا جایی که مقامات کلیه جلسات دادگاه آنها را لغو کردند و آنها را مثل روز اول بازداشت و به سلول انفرادی منتقل کردند که اقدامات آنها نقض حقوق زندانیان در زندانهای آل سعود است.
این درحالی است که اخیر ا روزنامه «ایندیپندنت» اعلام کرد که گروهی از زندانیان سیاسی بازداشت شده به علت مخالفت با دولت در عربستان سعودی، مورد تجاوز جنسی و وحشیگری محض در این کشور قرار گرفتهاند.
هزاران نفر در زندانهای عربستان سعودی رنج میکشند بدون اینکه نشانهای از آزادی آنها وجود داشته باشد. زندانیان آزادی بیان که دستگیر شدهاند در بدترین شرایط زندانهای آل سعود زندگی میکنند. شکنجه این زندانیان به روشهای مختلفی مانند شوک الکتریکی، کتک زدن، محرومیت از خواب، اجبار به نشستن در شرایط استرس زا و وارونه آویزان شدن صورت میگیرد. تصاویر و ویدیوهایی که به زندانهای عربستان منتسب شده نشان میدهند که سلولهای کوچک مملو از زندانی بوده، زندانیان در سالنها کنار هم میخوابند و رد شلاق روی پشت زندانیان دیده میشود.
عربستان طی ده سال گذشته رکوردی را از اعدام به ثبت رسانده است و این درحالی است که از سال 2013 تا اکتبر امسال 1100 نفر را اعدام کرده که بیش از 990 مورد آن در زمان سلطنت «ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان از اوایل سال 2015 بوده است.
بر اساس گزارش ناظران، عربستان سعودی قبل از ولیعهدی محمد بن سلمان یک کشور سرکوبگر بود؛ اما پس از به قدرت رسیدن او سرکوبگری به طور بیسابقهای تشدید شده است به گونهای که هرکسی از حکومت انتقاد یا از حقوق خود دفاع کند، بازداشت میشود و تحت شکنجههای شدید و حبسهای طولانی قرار میگیرد./ تسیم