نگرانی اسرائیل از همگرایی کشورهای منطقه با روسیه-راهبرد معاصر
فواد حسین: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم اسرائیل علیه عراق وجود دارد نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد

نگرانی اسرائیل از همگرایی کشورهای منطقه با روسیه

تحلیلگران صهیونیستی نسبت به همگرایی روابط کشورهای عربی با روسیه در سایه کاهش نفوذ آمریکا در منطقه ابراز نگرانی کردند.
تاریخ انتشار: ۱۶:۳۵ - ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 April 26
کد خبر: ۱۸۱۲۵۴

به گزارش راهبرد معاصر،‌ روسیه از دوره دوم ریاست جمهوری پوتین به طور جدی در پی بهبود روابط با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بوده و این تلاش مورد استقبال کشورهای خلیج فارس قرار گرفته است.

 

با توجه به تغییر رویکرد آمریکا نسبت به غرب آسیا، تحولات داخلی آن و درگیری شدید بیش از یک‌ساله بین روسیه و اوکراین و پیامدهای بین‌المللی مختلف، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به‌تدریج به‌سمت اردوگاه شرقی روی آورده‌اند تا منافع سیاسی و اقتصادی خود را حفظ کنند و نقش خود را در سطح بین‌المللی توسعه دهند.

 

همگرایی کشورهای عربی با روسیه و همچنین جدایی تدریجی از آمریکا منجر به هراس رژیم صهیونیستی و آمریکا شده است.

 

در همین راستا «یوئل گوزانسکی» و «آرکادی میل مان» تحلیلگران صهیونیستی نسبت به نتایج تقویت روابط کشورهای عربی و روسیه در شرایطی که نفوذ آمریکا (متحد اسرائیل) در منطقه رو به کاهش است، ابراز نگرانی کردند.

 

این تحلیلگران صهیونیستی در مقاله‌ای که توسط موسسه مطالعات امنیت داخلی رژیم صهیونیستی منتشر شد، اعلام کردند که اسناد محرمانه اطلاعاتی ایالات متحده که فاش شده ، نشان می‌دهد که کشورهای عربی منطقه تمایل زیادی به تقویت و تنوع بخشی به هم‌پیمانان خود دارند.

 

آن‌ها تاکید کردند که یکی از نتایج اصلی جنگ اوکراین (از 24 فوریه 2022) تغییراتی است که کشورهای اصلی منطقه در روابط با هم‌پیمان سنتی خود یعنی ایالات متحده ایجاد کرده‌اند. این کشورها علاقه‌ای به ترک رابطه با واشنگتن ندارند؛ اما نسبت به آمریکا بی‌اعتمادند».

 

در ادامه این گزارش آمده است: برای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، روسیه یک شریک مهم برای تنظیم قیمت انرژی است.

 

عربستان سعودی، ایران و چین روز جمعه نوزدهم اسفند 1401 برابر با دهم مارس 2023 میلادی در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند در نتیجه‌ گفت‌وگوهای انجام‌شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند و سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌ها را بازگشایی کنند.

 

تحلیلگران توافق ایران و عربستان را موفقیت چین در میانجگری و کاهش نفوذ آمریکا در منطقه دانستند. به طور کلی آن‌ها معتقدند که این توافق نظام منطقه‌ای را بر مبنای ترسیم یک نقشه جدید از ائتلاف‌های منطقه‌ای بازآرایی می‌کند.

 

یوئل گوزانسکی و آرکادی میل مان تاکید کردند که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از آغاز جنگ در اوکراین به دنبال اتخاذ یک سیاست بی‌طرفانه‌ای بودند. این کشورها به صراحت از روسیه حمایت نکردند؛اما ارتباط خود را با این کشور حفظ کردند. موضع کشورهای عربی در برابر روسیه به مذاق کشورهای غربی خوش نیامد. این موضع نشان دهنده تغییر در درک موقعیت ایالات متحده در سیستم منطقه‌ای کنونی است.

 

آن‌ها تاکید کردند: برای مسکو ارتباط با کشورهای خلیج فارس از اهمیت بالایی برخوردار است و به تقویت موقعیت آن کمک می‌کند. زیرا روسیه (از طریق هماهنگی با کشورهای نفتی خلیج فارس، به ویژه عربستان سعودی) به قیمت نفت برای تامین مالی جنگ اوکراین متکی است.

 

این تحلیلگران صهیونیستی افزودند: نفوذ آمریکا در منطقه ضعیف شده است، اما کامل از بین نرفته است.در این حال اسرائیل باید نگران مسیر تقویت روابط کشورهای عربی با روسیه و چین باشد.

 

بر اساس این گزارش، اسناد فاش شده اطلاعاتی آمریکا نشان دهنده تقویت نفوذ روسیه در منطقه است و این درحالی است که آمریکا کمتر به رویدادهای منطقه توجه می‌کند و کشورهای منطقه به دنبال اتخاذ یک سیاست خارجی هستند که نسبت به گذشته مستقل‌تر باشد و به احتمال زیاد از مدار ایالات متحده خارج می‌شوند.

 

اخیرا مجله اقتصادی «فوربس» در گزارشی نوشت که بعد از عربستان سعودی ممکن است یک کشور عربی دیگر یعنی امارات، از مدار متحدان ایالات متحده آمریکا خارج شود.

 

از میان 22 کشور عربی، 6 کشور مصر، اردن، امارات، بحرین، سودان و مغرب روابط آشکاری با اسرائیل دارند که این رژیم از زمان جنگ 5 ژوئن 1967 سرزمین هایی در فلسطین، سوریه و لبنان را اشغال کرده است.

 

به نظر می‌رسد که اسرائیلی‌ها از تغییر نقشه توازن منطقه‌ای بعد از تقویت نفوذ روسیه در منطقه و تقویت روابط کشورهای عربی با روسیه نگران هستند و این امر تل‌آویو را تحت فشار قرار می‌دهد تا مسئله درگیری فلسطینی و اسرائیلی را حل کند و این درحالی است که صهیونیست‌ها آگاه هستند که چندین دهه است که تحت حمایت آمریکا نیز هرگز نتوانستند به مسئله درگیری فلسطینی اسرائیلی پایان دهند و هرگز این اتفاق نخواهد افتاد.

 

اخیرا نیز کارشناسان صهیونیست به نقل از محافل تصمیم‌گیری این رژیم درباره تحولات اخیر منطقه بعد از توافق ایران و عربستان تاکید کردند که فضای جدید منطقه برای اسرائیل خطرناک و نگران‌کننده است.

 

«آسافت اوریون» کارشناس ارشد در مرکز تحقیقات امنیت داخلی رژیم صهیونیستی وابسته به دانشگاه تل‌آویو در روزنامه اسرائیل هیوم اعلام کرد، ما اکنون در مرحله جدیدی در منطقه از زمان «بهار عربی» قرار داریم و شاهد نوع جدیدی از بازسازی نظام منطقه‌ای می‌باشیم و علت این تحولات آن است که ایالات متحده توجه خود را معطوف به دیگر مناطق جهان کرده است.

 

این درحالی است که ابراز نگرانی رژیم صهیونیستی از تحولات اخیر منطقه به ویژه گام‌هایی که عربستان برای همگرایی با سوریه بعد از توافق با ایران برداشته و برای بازگشت دمشق به اتحادیه عرب تلاش می‌کند، همچنان ادامه دارد./ تسنیم

مطالب مرتبط
ارسال نظر