«لشکر طیبه» مسئولیت حمله «پهَلگام» را برعهده گرفت محکومیت بازداشت غیر قانونی مهدیه اسفندیاری و شاهین حزامی توسط فرانسه فحاشی محمود عباس به حماس دستور عراقچی برای مساعدت به اتباع ایرانی در استانبول وزیر خارجه چین: ایران شریک راهبردی ما در خاورمیانه است توییت عراقچی به زبان چینی پس از دیدار با وانگ‌یی + عکس عراقچی پیام کتبی پزشکیان به رئیس‌جمهور چین را به وانگ‌یی تسلیم کرد عراقچی: تلاش‌های اسرائیل برای منحرف کردن دیپلماسی واضح است عراقچی: پزشکیان به زودی به چین سفر می‌کند معاون عراقچی: هیچ معجزه‌ای فردای روز توافق اتفاق نمی‌افتد قتل‌عام گردشگران در حمله مسلحانۀ کشمیر گروسی: ایران در تعامل با مذاکرات هسته‌ای جدی است ادعای فایننشال تایمز: پوتین برای توافق با ترامپ، دستور توقف حملات در اوکراین را صادر کرد کارمند سابق وزارت جنگ اسرائیل مسئول پرونده ایران در کاخ سفید شد زلنسکی: اشغال کریمه توسط روسیه را به‌رسمیت نمی‌شناسیم

ردپای یک بانک آلمانی در توقیف نفتکش‌های حامل محموله‌های ایران در سنگاپور

بانک «نورد ال‌ بی» مستقر در هانور آلمان، مالکان نفتکش‌های چینی حامل نفت ایران را به قصور در یک قرارداد وام 30 میلیون دلاری متهم کرده و درخواست توقیف آنها را داده بود.
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۰ - ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - 2019 August 05
کد خبر: ۱۸۴۱۳

به گزارش راهبرد معاصر ، گزارش‌ها نشان می‌دهد توقیف دو نفتکش چینی حامل ال‌پی‌جی ایران توسط سنگاپور، با اتهام و درخواست یک بانک آلمانی صورت گرفته است.

 

بر اساس این گزارش، بانک «نورد ال‌ بی» مستقر در هانور آلمان، مالکان این نفتکش‌ها را به قصور در یک قرارداد وام 30 میلیون دلاری متهم کرده است.

 

در مدارک ارائه شده به دادگاه عالی سنگاپور در ماه گذشته، «نورد ال بی» اعلام کرده است این نفتکش‌ها عمدا دستگاه‌های ناوبری خود را زمانی‌که به تنگه هرمز می‌رسند، خاموش می‌کنند و چند روز بعد، وقتی بارگیری کردند، دوباره آن را روشن می‌کنند.

این بانک در مدارک خود اضافه کرده است کلوپ پی اند آی که خدمات پوشش بیمه و بیمه اتکایی فراهم می‌کند به «نورد ال بی» اطلاع داده است که این پوشش باید فسخ شود.

 

اواخر ماه گذشته، لویدز لیست، یک پایگاه خبری صنعتی گزارش داد دو کشتی حامل نفت خام ایران که اوایل ماه توسط سنگاپور توقیف شده بودند، آزاد شدند.

کشتی‌های «سی دراگون» و «گس اینفینیتی»، نفتکش‌های حمل‌کننده ال‌پی‌جی هستند که در مالکیت شرکت کشتیرانی کونلون مستقر در هنگ‌کنگ قرار دارند.

 

روز گذشته، نیویورک تایمز گزارش داد: از زمان لغو معافیت‌های نفتی، ایران 12 محموله نفت خود را در سراسر آسیا و مدیترانه فروخته است و حداقل 6 نفتکش از این نفتکش‌ها محموله‌هایشان را بنادر چین تحویل داده‌اند.

منبع : فارس

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار