به گزارش راهبرد معاصر، نشست خبری مشترک مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضاییه و خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور، امروز سهشنبه (۳۰ خرداد ماه) با حضور خبرنگاران رسانههای مختلف برگزار شد.
ستایشی سخنگوی قوه قضاییه با تسلیت ایام سالگرد شهادت دکتر بهشتی و یاران انقلابی او و گرامیداشت هفته قوه قضاییه گفت: امروز در قوه قضاییه مسیر حرکت به سمت تحقق عدالت هموارتر از قبل و با برناومه ریزی دقیق و علمی با آهنگی همه جانبه در تمامی اجزای دستگاه قضایی دنبال میشود.
وی تاکید کرد: در کنار سایر اسناد بالادستی مهم سند، تحول و تعالی قضایی، سندی راهبردی و کاملا اجرایی برپایه به حداکثر رساندن سرعت عدالت عمومی مردم با استفاده از تمامی ظرفیتهای قانونی در بیرون و درون قوه قضاییه است که بخشهای قابل ملاحظهای از آن اجرایی شده است و سایر راهکارها نیز در حال اجرایی شدن است.
ستایشی گفت:گرچه گزارش جامع اجرای سند تحول قضایی به زودی به استحضار ملت شریف ایران خواهد رسید، اما مهمترین رویکرد تحولآفرین این سند که امروز در همه بخشهای قوه قضاییه دنبال میشود را میتوان تبدیل قوه قضاییه گرفتار در روزمرگی به قوه قضاییه برنامه محور و دارای افق عدالت با سنجههای ارزیابی قابل رصد معرفی کنیم.
وی گفت: مسیر تحول و تعالی برای نیل به عدالت مسیری دائمی و همیشگی است و معتقدیم که در راستای مردمی سازی و اجتماعی نمودن دستگاه قضایی آن هنگام به تحول دست یافته این که آحاد جامعه نسبت به تحقق عدالت ایجاد تحول و تعالی در روشهای نیا به آن احساس آرامش و اطمینان و اعتماد نسبی پیدا کنند.
وی گفت: امروز قوه قضاییه تحرک قابل ملاحظهای در سراسر کشور برای پیگیری آرمانهای بلند عدالت دارد چرا که عدالت را تنها ریل شرعی و قانونی خود میداند معتقدیم که قوه قضاییه مردمی پاسخگو، متین، قاطع، زمان شناس، کارآمد، برونگرا و زمان شناس و حاضر در همه صحنههای مورد نیاز مردم قوهای پویا و هوشمند است که میتواند نسبت به شرایط برای احقاق حق مردم و تجلی عدالت در لحظه تصمیم گیری کرده و مطالبات مردم را دنبال کنند.
ستایشی افزود: مردمی سازی قوه قضاییه در سال گذشته در راستای جایگزین نمودن رویکردهای هوشمند و فراگیر مردمی بر پایه تغییرات رویکردها بهرهمندی حداکثری نسبت به مطالبات مردم و تغییر در روشها را با سرعت بیشتری دنبال میکنیم که نتایج بهتری نیز به دست آمده است.
ستایشی تصریح کرد: رویکردهای هوشمندسازی در دستگاه قضایی علاوه بر دقت در بعد محتوایی و نرم افزاری با تسری تغییر همین رویکردها، به بعد اجرایی با سرعت بیشتری دنبال شد. بگونهای که سامانههای متعددی تعبیه و راه اندازی و عیب یابی شد تا دسترسی مردم به خدمات قضایی سهل تر، ارزانتر و شفافتر و در خدمتتر و منصرف از تشریفات باشد. این همان، دسترسی آسان مردم به حوزه عدالت است که در سند تحول آمده است.
ارائه ۲۸ خدمت الکترونیک قضایی از طریق پنجره واحد خدمات قضایی به مردم
وی گفت: در همین راستا در سال گذشته با خدمت گرفتن سامانههایی خدمت رسان نظیر پنجره واحد خدمات الکترونیک قضایی، سامانه محکومان متواری، سامانه شهود و مطلعین، سامانه انتشار آرای قضایی، سامانه قضایی هوشمند، سامانه هوشمند ارجاع به کارشناسان و دیگر سامانههای در دسترس بسیاری از مردم بدون مراجعه به دستگاه قضایی حتی از داخل منزل صورت پذیرفته است که جای افتخار دارد. هم اکنون ۲۸ خدمت الکترونیک قضایی از طریق پنجره واحد خدمات قضایی به صورت تجمیعی قابل دسترسی است و مردم روزانه بیش از ۱۰۰ هزار خدمت دریافت میکنند.
وی گفت: در سال گذشته بیش از ۵۱۷ هزار دادگاه به صورت مجازی برگزار شدند همچنین در راستای تحقق در دسترس بودن قوه قضائیه معتقد هستیم که قوه قضائیه با تمام تجهیزات خود بیشترین ارتباط مردمی را داشته است.
رسیدگی به ۲ میلیون درخواست قضائی در سال گذشته
ستایشی اظهار کرد: در دوره تحول شهروندان از حق دادرسی برخوردار هستند و سال گذشته به ۲ میلیون درخواست مردم رسیدگی شد.
سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به قانون جرم زدایی گفت: به جای حذف جرم در صدد حل مسئله هستیم و در عین تلاش برای جرم زدایی، اما از حقوق مردم نمیگذریم.
جلوگیری از تعطیلی ۳ هزار و ۴۸۵ کارخانه و واحد تولیدی در سال ۱۴۰۱
وی گفت: همچنین در سال گذشته در راستای تحقق فرامین رهبری، قرارگاهی به ریاست معاون اول قوه قضائیه تشکیل شد که تاکنون ۹۷ مصوبه اجرایی داشته است.
ستایشی اظهار کرد: اقدامات مؤثری برای احیای واحدهای تولیدی و جلوگیری از تعطیلی آنها به عمل آمده است که نتیجه آن احیای ۳ هزار و ۴۸۵ واحد تولیدی و جلوگیری از بیکاری ۲۴۲ هزار کارگر بوده است.
ستایشی اضافه کرد: در راستای حفظ حقوق عمومی و بیت المال در سال ۱۴۰۱ شوراهای استانی ۳۷ هزار و ۷۲۰ هکتار از اراضی ملی را رفع تصرف کردند و ۱۵ هزار بنای غیر مجاز تخریب و به مردم بازگشته است. ۲۲ هزار و ۸۶۷ هکتار از سواحل دریا و بستر رودخانهها آزادسازی شده است.
سخنگوی دستگاه قضا درباره علت تشکیل این جلسه در سازمان بازرسی عنوان کرد: این، دومین نشست مشترک با یکی از دستگاههای ذیل قوه قضاییه است که به مناسبت هفته قضاییه و ارائه گزارش عملکرد از اقدامات سازمان بازرسی کل کشور برگزار شده است.
جلوگیری از ۲۰۱ هزار میلیارد ریال فرار مالیاتی
ذبیح الله خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه گفت: در سند تحول قضائی ۱۲ برنامه مرتبط با سازمان بازرسی است که برای اجرای سند تحول کمیته راهبردی تشکیل شده است.
وی افزود: بر اساس قانون نظارت بر اجرای صحیح قانون از وظایف سازمان بازرسی است و در درجه اول سعی کردیم پیشگیری از وقوع جرم را در دستور کار قرار بدیم و با مفسدان برخورد کردیم که در این زمینه ۴ هزار و ۸۵۸ برنامه نظارت را در سال گذشته اجرا شده است و حدود ۲۰۱ هزار میلیارد ریال از فرار مالیاتی جلوگیری شد.
خدائیان با بیان اینکه بیش از ۱ میلیارد دلار و ۲۱۹ میلیون یورو از مطالبات وصول شده است گفت: بیش از ۱۰۵ هزار میلیارد ریال از تضییع اموال و حقوق دولتی جلوگیری شد.
وی گفت: با پیگیری سازمان بازرسی ۷ هزار و ۳۱۰ میلیارد تومان مطالبات مالیاتی از کارتهای بازرگانی استیجاری و بدهی ۵ هزار و ۴۷۰ میلیارد تومان آلایندگی پتروشیمیها دریافت شد و ۳ هزار میلیارد تومان از مطالبات گل گهر اصلاح شد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: حدود ۶۰۰ پرونده کیفری در مراجع قضائی تشکیل و برای هزار و ۱۴۰ نفر قرار جلب به دادرسی صادر شد همچنین حدود ۲ هزار پرونده در مراجع انتظامی و اداری تشکیل و ۳ هزار و ۶۸۲ نفر حکم گرفتند.
خدائیان گفت: حدود ۲ هزار گلوگله فساد شناسایی شد و از میان این موارد حدود ۲۱۰ کلان مسئله تحت عنوان گلوگاه فساد تشخیص داده شد.
تشکیل پرونده ترک فعل برای ۲۰ مسئول/ ۲۶ هزار میلیارد تومان کالا تعیین و تکلیف شدند
خدائیان با بیان اینکه پیگیری ساماندهی انبارهای تملیکی و گمرکات از اولویتهای سازمان بازرسی است گفت: در اداره کل رسیدگی و بازرسی ویژه از انبار اموال تملیکی و گمرکات بازدید به عمل آمد و ۲۲۰ نامه هشداری به مدیران از جمله رئیس جمهور و وزرا زده شده است.
وی افزود: برای ۲۰ مسئول پرونده ترک فعل تشکیل شد و ۲۶ هزار میلیارد تومان کالا تعیین و تکلیف شدند و هزار و ۶۲ خودرو به مزایده گذاشته شد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: وضعیت رسوب کالا در انبارها قائل مقایسه با گذشته نیست و رئیس قوه قضائیه راسا به موضوع ورود کرد و خود پیگیر مسائل است و دولت کمک کرد تا نسبت به اصلاح چارت اموال تملیکی اقدام شود.
وی در ادامه گفت: بحث قانون جوانی جمعیت را پیگیری کردیم و تکالیف تمام سازمانها مشخص شد و به سازمانهایی که به وظایف خود عمل نکردند هشدارهای لازم داده شد.
خدائیان گفت در خصوص قانون هوای پاک، وزارت نفت و برخی دستگاههای دیگر به تکالیف خود عمل نکردند و برای برخی مسئولان پرونده تشکر شده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور درباره قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار گفت: وزارت اقتصاد در دین رابطه با سازمان بازرسی همکاری دارد و برای ۴۴ دستگاه پروندها تشکیل شده است و توضیحات اخذ شدند و برخی از دستگاهها توجیه داشتند که قابل قبول بود و فرصتی داده شد تا در اسرع وقت نسبت به حل مشکلات اقدام شود و اگر به وظایف خود عمل نکنند پرونده آنها به مراجع قضائی ارسال میشود و این به تمامی قوا مرتبط است.
خدائیان گفت: به تازگی سامانه هوشمندی ایجاد شده تا به جای همکاران ما رباتها اقدام به پاسخگویی به گزارشگران فساد کنند و گزارش را به مرجعی که باید رسیدگی کنند ارسال میکنند و همچنین احراز هویت افراد را نیز به صورت برخط بررسی میکنند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: قانون تصریح کرده که دستگاههای اجرایی باید به سازمان بازرسی دسترسی سامانههای خود را بدهند که این کار انجام نشده است و در قانون بودجه حکمی را ایجاد کردیم که در آن نوشته شده است دستگاههای اجرایی باید دسترسی بانک اطلاعاتی خود را در اختیار سازمان بازرسی قرار دهند.
پیگیریها تا آزادی حمید نوری ادامه دارد
سخنگوی قوه قضاییه در خصوص آخرین وضعیت پرونده حمید نوری گفت: تا روزی که ما شاهد آزادی این عزیز باشیم پیگیریهای مجدانه ادامه دارد و مشاهده شد پیگیریهای پرونده اسد الله اسدی منجر به آزادی وی شد و انشالله موجبات آزادی آقای نوری هم آماده شود و اعتقاد بنده این است که وی به زودی زود به کانون خانواده خود بازمیگردد.
ستایشی ادامه داد: تماس آقای حمید نوری با خانواده خود مدتها در حالت تعلیق بود و پس از ۴۳ ماه وی توانست با خانواده خود تماس برقرار کند و به اعتقاد ما این اقدام مثبت است، اما کافی نیست و مدتی است که رنج حمید نوری در سلول کوچکش بیشتر شده است و این دقیقا مغایر با حقوق بشر است و فردی که دارای اختلالات روانی و بهداشتی است در کنار حمید نوری نگهداشته میشود.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: حمید نوری حتی امکان دسترسی به عینک طبی خود را ندارد و نمیدانم با کدام موازین حقوق بین الملل این مطلب سازگاری دارد.
وی با بیان اینکه روز گذشته دوازدهمین جلسه دادگاه حمید نوری برگزار شد گفت: وکلای وی مطالب خود را اعلام کردند و اتهاماتی که به نوری وارد شده را رد کردند و مشخص شد در مدتی که نوری در بازداشت بوده یک پلیس ایرانی اصل در سوئد با هدفمندی به حمید نوری نزدیک شده و اطلاعات مخفی از حمید نوری را به دست آورده و در اختیار دادستانی سوئد قرار داده است.
ستایشی گفت: آنچه واضح است این است که با دستیسه ناپاکترین افراد و گروهک منافقین حمید نوری گرفتار شده است.
در خصوص شهادت ۱۲ تن از شهدای فراجا در سیستان و بوچستان تاکنون ۲۰ متهم دستگیر شدند
خدائیان گفت: طی چند سال اخیر شاهد هستیم که شعار سال با محوریت تولید و رونق آن و همچینن مباحث اقتصادی تعیین میشود که یکی از وظایف مهم ما در سازمان بازرسی حمایت از تولید است.
وی افزود: دولت باید نظارت در اقتصاد باشد و مالیات بگیرد و از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده شود. از همین رو دفتری در سازمان بازرسی راه اندازی کرده ایم.
وی ادامه داد: هزار و ۸۰۰ مورد از واحدهای تولیدی بازدید و به بیش از هزار شکایت ثبت شده از سوی صاحبان واحدهای تولیدی بررسی کرده ایم و ۴۰۵ مورد تسریع اخذ مجوز و ۲۳۰ مورد جلوگیری از تعطیلی واحدها داشتیم و کارگروه حمایت از شرکتهای دانش بنیان داریم که ۳۰۰ جلسه صرفا در رابطه با شرکتهای دانش بنیان برگزار شده است و ۶۰۱ گزارش هشداری به مسئول مربوطه ارائه دادیم.
ستایشی در خصوص روند رسیدگی به پرونده قاتلان شهدای فرماندهی انتظامی مبارزه با قاچاق مواد مخدر در استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان گفت: اخبار خوبی حاصل نشده است و علیرغم تلخی که این حوادث داشتند باید بدانیم که مردم مقاوم و صبور و مظلوم گرفتار بدخواهیهای تروریستهای بین المللی و شبکههای مافیایی مواد مخدرند و نیروهای حافظ امنیت جان خود را برای ارامش مردم تقدیم میکنند. فرزندانهای این شهدا یتیم میشوند، اما در مقابل رسانههای تروریست پرور همزمان انرا ترور شخصیت میکنند.
وی افزود: در خصوص شهادت ۱۲ تن از شهدای فراجا در سیستان و بوچستان تاکنون ۲۰ متهم دستگیر شدند و تعدادی از متهمینی که در شهادت شهید شهرکی و همسرش نقش داشتند نیز دستگیر شدند. در خصوص شهادت رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر سیب و سوران یک نفر دستگیر شد و دو نفر از عاملین آن به هلاکت رسیدند.
وی افزود: در استان هرمزگان در رابطه با شهادت رییس پلیس مواد مخدر رودان دو نفر از عاملین آن دستگیر شدند. در خصوص شهادت رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان هرمزگان سه نفر از عاملین دستگیر آن شدند. در خصوص شهادت فرمانده پاسگاه چارک، عامل شهادت ایشان متواری شده، اما عاملبن موادمخدر مکشوفه دستگیر شدند.
وی افزود: همچنین عامل اصلی شهادت یکی از ماموران مواد مخدر در چندی قبل به تازگی اجرا شد.
برای ۴ شرکت داروسازی پرونده تشکیل و با دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارسال شد
خداییان رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: در شرایط تحریمی قرار داریم و بر این اساس مسئله ارز برای کشور ما در ارتباط با واردات کالا و کمک به تولید بسیار مهم است.
وی افزود: در مواردی مشاهده شده که برای واردات و تولید، ارزهایی تخصیص داده شده که متاسفانه افرادی که ارز دریافت کردند کالا وارد نکردند یا جای دیگری مصرف شده است.
خدائیان با بیان اینکه رسیدگی به این موضوع در دستور کار سازمان بازرسی قرار گرفت گفت: از مجموع ۱۴ میلیارد یورو که اختصاص داده شده است ۱ میلیارد ۲۰۰ میلیون یورو تعیین تکلیف شده است.
وی گفت: در راستای پیگیری تخلفات انجام شده ۲۱۹ میلیارد تومان از اموال کسانی که تخلف داشتند ضبط شده و ۲۲۸ مورد پرونده تشکیل شده است.
رئیس سازمان بازرسی کشور گفت: بخشی از پروندههای افرادی که ارز دریافت کردند به سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع میشود که بر اساس آخرین پیگیری ۵ الی ۶ هزار پرونده در سازمان تعزیرات حکومتی تشکیل شده است.
خدائیان گفت: با پیگیریهای انجام شده و کمک سازمان تعزیرات حکومتی برای برخی از افراد حکم صادر شده است و در اسرع وقت نسبت به وصول ارزهایی که دریافت کردند اقدام خواهد شد.
وی در خصوص اعلام متخلفان گفت: طبیعتاً در زمانی که پرونده تشکیل میشود تا زمان صدور حکم قضایی اجازه اعلام اسامی افراد یا شرکتهای متخلف را نداریم.
خدائیان در خصوص آخرین وضعیت پرونده گران فروشی دارو گفت: در سال گذشته با اخلال در نظام دارویی کشور مواجه شدیم و برخی از داروها کمیاب شدند که با پیگیریهای سازمان بازرسی ۱۰ شرکت شناسایی شدند و مشخص شد ۶ مورد از موارد رفع اتهام شد و برای ۴ شرکت داروسازی پرونده تشکیل و با دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارسال شد.
خدائیان افزود: احتکار دارو و گران فروشی و اخلال در نظام توزیعی دارو اتهام مدیران شرکت بود و تاکنون قرار به جلب دادرسی گرفته نشده است. / باشگاه خبرنگاران