تداوم بحران لبنان؛ طرح پاریس با «ضربه آمریکا» به پایان رسید-راهبرد معاصر
بمباران دفتر حزب بعث سوریه در بیروت + ویدئو جزئیات جدید از ماجرای جنجالی درز اسناد محرمانه اسرائیل کشته شدن ۴ تروریست در کرکوک عراقچی: نگرانی مشترک نسبت به تهدیدات صهیونیست‌ها در منطقه شکل گرفته است فعالیت کنسولگری‌های ایران در مونیخ، هامبورگ و فرانکفورت تا ۲۸ آبان ۱۰ شهید و ۲۰ مجروح در بمباران یک مدرسه در غزه تفتیش بدنی علی لاریجانی و هیات ایرانی در فرودگاه بیروت صحت دارد؟ لاریجانی در گفتگو با المیادین: حامل پیام از جانب رهبر انقلاب برای بشار اسد و نبیه بری بودم اطلاعیه جدید سفارت ایران خطاب به ایرانیان مقیم آلمان پوتین: هر توافقی درباره اوکراین باید حافظ منافع امنیتی روسیه باشد حمله بی‌سابقه حزب‌الله به مقر وزارت جنگ رژیم صهیونیستی واکنش ایران به واهمه از ترور ترامپ! نخستین تماس صدراعظم آلمان با پوتین پس از دو سال قطعنامه جدید سازمان ملل در حمایت از حق تعیین سرنوشت فلسطینیان سفیر ایران در بیروت: سفر مقامات ایرانی به لبنان از شاخص‌های مهم حمایت از این کشور و مقاومت است

تداوم بحران لبنان؛ طرح پاریس با «ضربه آمریکا» به پایان رسید

منابع رسانه‌ای لبنان از تداوم بحران سیاسی این کشور خبر دادند و گفتند، طرح ابتکاری فرانسه با «ضربه آمریکا» به پایان رسیده و افق سیاسی هفته‌ها و ماه‌های پیش روی لبنان کاملا تیره است.
تاریخ انتشار: ۱۳:۳۵ - ۳۱ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 22
کد خبر: ۱۹۵۶۲۹

به گزارش راهبرد معاصر، نُه ماه از خلأ کرسی ریاست جمهوری در لبنان گذشت و این کشور هنوز نتوانسته رئیس جدیدی انتخاب کند.

مطبوعات لبنان امروز گزارش کردند، بحران انتخاب رئیس جمهور همچنان باقی است و حتی طرح ابتکاری فرانسه نیز که موجب نوعی آرامش سیاسی نسبی در این کشور شده بود، با «ضربه آمریکا» ساقط شد و صحنه سیاسی لبنان به سوی تقابل گام برمی‌دارد.

 

بحران هنوز در خانه اول است

روزنامه «الجمهوریه» لبنان در مطلب اصلی خود نوشت، «بحران ریاست جمهوری لبنان هنوز در خانه اول مانده؛ جایی که نُه ماه پیش دوره ریاست میشل عون به پایان رسید و هنوز هیچ نشانه‌ای از خروج کشور در مدت پیش رو، دیده نمی‌شود».

 

الجمهوریه در توضیح این مطلب نوشت: اگر در داخل [لبنان] راه حلی وجود ندارد، در خارج که اصلا نیست. وجه مشترک همه تحرکات عربی و بین‌المللی که گاه گاهی رخ میدهد، از فرانسه گرفته تا دوحه و همچنین سفرهایی که به بیروت انجام می‌شود، بی برکت بودن آنهاست و هیچ یک از تحرکات هنوز نتوانسته، حتی یک قدم، بحران ریاست جمهوری را از خانه اول تکان بدهد».

 

این روزنامه به طرح ابتکاری فرانسه موسوم به «کمیته پنج جانبه» اشاره کرد که جدیدترین جلسه آن دوشنبه گذشته برگزار شد و نوشت، نشست کمیته پنج‌جانبه که دوشنبه گذشته در دوحه برگزار شد، بیانیه پرطمطراقی صادر کرد... اما در حد انتظاراتی نبود که از این نشست می‌رفت.

 

طرح پاریس با ضربه آمریکا ساقط شد

در همین ارتباط، روزنامه الدیار لبنان، طرح فرانسه را ساقط شده توصیف کرد و نوشت، «محافل سیاسی طرف‌های مختلف در لبنان تأکید می‌کنند که طرح فرانسه با ضربه آمریکا ساقط شد چرا که برخی طرف‌های لبنانی، تحت فشار آمریکا بشدت با آن مخالفند. برخی منابع می‌گویند، معنای این مخالفت، یعنی اینکه آمریکا فرش را از زیر پای فرانسوی‌ها کشیده است؛ فرانسوی‌هایی که خود را در فراکسیون‌های پارلمانی بلاتأثیر می‌بینند. در نتیجه پاریسی‌ها اکنون خارج معادله قرار گرفته‌اند؛ معادله‌ای که تبدیل شده به معادله آمریکایی- ایرانی و این یعنی طولانی شدن مدت انتخاب رئیس جمهور».

 

ارزیابی قطری‌ها؛ طرح پاریس تمام شد

روزنامه الاخبار نیز از پایان طرح ابتکاری پاریس صحبت کرد و در گزارشی در این خصوص نوشت، «محافل سیاسی می‌گویند، فرستاده پاریس، جان ایو لودریان، سه‌شنبه یا چهارشنبه به بیروت سفر می‌کند ولی معلوم نیست چه با خود دارد. قطری‌ها پیش از لودریان به بیروت آمده و تحرکی موازی آغاز کرده‌اند اما با حاشیه مانور بیشتری در مقایسه با تحریک فرانسوی‌ها. چندین منبع تأکید کرده‌اند که قطری‌ها گفته‌اند، ارزیابی‌شان این است که طرح ابتکاری فرانسه، بعد از نشست اخیر پنج جانبه، به پایان رسیده هر چند که پیشنهاد گفت‌وگو، ایده فرانسوی‌هاست و شاید گفت‌وگویی با نظارت فرانسه انجام شود اما هیچ پوشش غربی یا بین‌المللی نخواهد داشت». «در عین حال قطری‌ها ایده دیگری را هم مطرح کرده و نام جوزف عون فرمانده ارتش را با برخی ملاقات‌شوندگان در بیروت مطرح کرده‌اند [برای کرسی ریاست جمهوری] تا ببینند میشود نام او را برای مرحله آتی، طرح کرد یا خیر. ولی گفته‌اند که کمیته پنج جانبه نامزدی را حمایت نمی‌کند و اشتباه فرانسوی‌ها را تکرار نمیکنند و اسم کسی را مطرح نمیکنند که بسوزد».

 

ممکن است در لبنان همه چیز به هم بریزد

الاخبار نوشت: «منابع مطلع می‌گویند، آنچه قطری‌ها اکنون انجام می‌دهند، تأکید کننده وجود یک تصمیم خارجی برای سلب نقش فرانسه، زدن طرح پاریس و جایگزینی آن با دوحه است. در مرحله آتی حقیقتِ این نقش موکول شده به دوحه، مشخص خواهد شد».

 

الاخبار از وضعیت نابسامان سیاسی لبنان خبر داد و نوشت، «طی چند روز آتی ممکن است همه چیز به هم بریزد. همه نشانه‌ها حاکی از تشدید وضعیت دارد... آشفگتی مالی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی. ساعت صفر رویارویی هم نزدیک می‌شود. بعد از چند ماه آتش بس که طرح ابتکاری فرانسه تحمیل کرده بود و طومار این ابتکار در دوحه پیچیده شد، افق پیش رو در چند هفته یا چند ماه آتی، کاملا تاریک است».

 

تأکید عربستان بر توافق طائف و رد طرح پاریس

روزنامه لبنانی «نداء الوطن» نیز در این ارتباط، از مخالفت عربستان سعودی با طرح پاریس خبر داد و نوشت، سفیر عربستان سعودی ولید البخاری دیروز به دار الفتوا رفت و این نشانه‌ای از نتیجه نشست کمیته پنج جانبه در دوحه بود. در بیانیه این دیدار از دار الفتوا و ملاقات سفیر سعودی با شیخ عبداللطیف دریان مفتی لبنان، آمده که «لبنانی‌ها همه یک خانواده اسلامی مسیحی هستند؛ آنها در معیشت و حفظ توافق طائف و حفاظت از آن و اجرای کامل بندهایش مشترکند و جایگزین آن، امری مجهول [و ناشناخته] است».

 

نداء الوطن در توضیح این موضع سفیر سعودی نوشت، «این تأکید بر اجرای توافق طائف، دلالت دارد بر موضع عربستان سعودی در خصوص نشست اخیر در دوحه که ولید البخاری سفیر سعودی هم در آن حضور داشت... این موضع، تداوم کار روی طرح ابتکاری فرانسه را که گویا به نوعی به دنبال دور زدن توافق طائف است، رد و بر محتوای توافق طائف تأکید می‌کند».

 

توافق طائف، توافق قدیمی گروه‌های سیاسی لبنان برای تقسیم قوای سه‌گانه در میان احزاب اسلامی و مسیحی لبنان است. بر اساس این توافق، کُرسی ریاست جمهوری متعلق به احزاب مسیحی، نخست وزیری متعلق به احزاب اهل سنت و ریاست مجلس برای احزاب شیعه است. این وضعیت، پس از توافق صلح طائف که در سال ۱۹۸۹ میلادی مورد قبول همه احزاب سیاسی لبنان قرار گرفت، در لبنان برقرار است./ فارس

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده