به گزارش راهبرد معاصر، از اواخر اردیبهشت سال گذشته و با حذف ارز ترجیحی قیمت بعضی از کالاهای اساسی و محصولات پر مصرف غذایی، با افزایش قیمت قابلتوجهی مواجه شد. علاوه بر حذف ارز 4200 تومانی، افزایش جهانی قیمت نهادههای دائمی هزینه تولید گوشت مرغ و گوشت قرمز را تشدید کرد.
مقایسه قیمت هر کیلو گوشت قرمز، قبل از حذف ارز ترجیحی با هفتههای اخیر، حکایت از افزایش 2 برابری قیمت این کالای اساسی دارد. اما بااینوجود، بررسی برخی مقایسههای انجام شده از قیمت گوشت در ایران و بعضی از کشورها، حکایت از اعداد و ارقام عجیبی دارد.
در برخی از اخبار منتشر شده میخوانیم؛ «قیمت دام زنده گوسفندی به کیلویی 187 هزار تومان رسیده است. همین گوسفند زمانی که به شقه تبدیل میشود، تب بازار را بالاتر هم میبرد؛ بهطوریکه قیمت آن در میدان میوهوترهبار بهمن تهران به 350 تا 400 و در سایر بازارهای کشور به بیشتر از 400 هزار تومان میرسد. اما قیمت گوشت در ایران چندبرابر فقیرترین کشورهای جهان است ازجمله مغولستان، روآندا و تانزانیا. شاخص قیمت گوشت در این کشورها به ترتیب 45.7 واحد، 47 واحد و 47.9 واحد است. اما همین شاخص در ایران به بیشتر از 106 واحد میرسد.»
چرا گوشت قرمز در برخی کشورها نسبت به ایران ارزانتر است؟
در همین رابطه، منصور پوریان رئیس شورای تأمینکنندگان دام در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در خصوص علت ارزانی قیمت گوشت در بعضی از کشورها نسبت به ایران توضیح داد: طبیعتاً هزینه تولید گوشت در ایران نسبت به کشورهای مرتعی مانند روسیه، ارمنستان، گرجستان و مغولستان به دلیل شرایط آبوهوایی خشک و نبود مراتع کافی، گرانتر تمام میشود. دام زنده در آسیای میانه بهازای هر کیلوگرم، 3.7 یورو است که تقریباً با قیمت رسمی دام در ایران برابری میکند.
پوریان با اشاره به عدم مشکل در تأمین گوشت موردنیاز بازار، گفت: در حال حاضر گوشت قرمز در بازار بسیار فراوان است؛ اما مشکل اصلی و عاملی که مردم را آزار میدهد، قیمت گوشت است؛ در واقع وضعیت بهگونهای است که مردم در خرید گوشت گوساله و گوسفندی ناتوان هستند.
عوامل گرانی گوشت قرمز
وی در خصوص عوامل گرانی گوشت در بازار اظهار داشت: در حال حاضر علت گرانی گوشت، به فراوانی عنصر اصلی که دام زنده است ارتباطی ندارد؛ بلکه وضعیت موجود در کف بازار، افزایش سرسامآور محصولات مرتبط با تولید گوشت، افزایش هزینههای اجاره و نگهداری محلهای فروش و پرورش دام و حملونقل باعث بالارفتن قیمت تمام شده گوشت برای مصرفکنندگان شده است.
پوریان ادامه داد: عدهای بیان میکنند که گوشت در بازار با کمبود مواجه است؛ اما این موضوع کاملاً غیرکارشناسی است و صحت ندارد. در بحث عرضه دام زنده یا گوشت هیچ مشکلی وجود ندارد و به فراوانی یافت میشود. همچنین دولت برای اینکه مردم بتوانند گوشت به قیمت مناسب تهیه کنند، تصمیم به واردات گرفت که بخشی از آن در انتهای سال گذشته و ابتدای سال جاری بهصورت گرم و منجر انجام شده است.
ایران میتواند از کشورهای آفریقایی گوشت وارد کند
وی در خصوص واردات گوشت از کشور کنیا و ظرفیت بسیار خوب این کشور در زمینه تأمین گوشت اظهار داشت: کنیا از تأمینکنندگان گوشت کشورهای حوزه خلیجفارس مانند امارات قطر کویت و عمان نیز به شمار میرود. همچنین قیمت گوشت وارداتی از کنیا بسیار مناسب بوده و از نظر کیفیت نیز رقابتپذیر است.
رئیس شورای تأمینکنندگان دام اظهار داشت: درگذشته بخش قابلتوجهی گوشت گوساله، از برزیل وارد میشد؛ اما ازآنجاییکه حملونقل کالا از این کشور به ایران بسیار بالا و زمان بر است، بنابراین کشور کنیا میتواند جایگزین خوبی برای بازار گوشت گوساله در ایران باشد.
قیمت گوشت قرمز ثبات مییابد؟
پوریان در خصوص قیمت گوشت در بازار اظهار داشت: قیمت لاشهگوشت گوسفندی درجه 1 در بازار، 320 هزار تومان و برای مصرفکننده 350 هزار تومان است. در خصوص لاشهگوشت گوسفندی در بازار نوساناتی وجود دارد؛ اما این نوسانات قابلکنترل هستند.
وی افزود: قیمت لاشه در اوایل هفته گذشته تا 385 هزار تومان افزایش پیدا کرده بود؛ اما قیمت آن کاهش یافت و به 350 هزار تومان رسید؛ دام زنده نیز که نسبت به ابتدای هفته گذشته کاهش قیمت داشتهایم، در محدوده 180 هزار تومان است. این کاهش قیمت ازآنجاییکه واردات گوشت به میزان فراوانی در حال انجام است ادامهدار خواهد بود و شاهد ثبات قیمت گوشت در روزهای آتی خواهیم بود.
رئیس شورای تأمینکنندگان دام با بیان اینکه واردات ممکن است به تولیدکنندگان آسیب برساند اظهار داشت: وقتی واردات افزایش میابد بازار مصرف از لحاظ قیمتی کنترل میشود؛ اما تولید داخل بلااستفاده خواهد ماند و به علت هزینههای بالای تولید گوشت، تولیدکنندگان ما آسیب میبینند.
پوریان ادامه داد: اما برای تولیدات داخل نیز راهحل وجود دارد و تولیدکنندگان گوشت میتوانند برای جبران هزینههای خود، گوشتهای تولید شده را صادر نمایند و این موضوع نیز مستلزم آزادسازی صادرات گوشت است.
وی با بیان اینکه کل برنامهریزی برای بازار مصرف بر اساس واردات تنظیم شده است اظهار داشت: قرار است به میزان زیادی گوشت وارد شود تا از طریق واردات، کل نیاز بازار از نظر کیفیت و قیمت مناسب تأمین شود./ تسنیم