توافق ریاض-تل‌آویو ؛ اهرم آمریکا برای رقابت با چین-راهبرد معاصر

توافق ریاض-تل‌آویو ؛ اهرم آمریکا برای رقابت با چین

یک مقام صهیونیستی گفت که آمریکا از منظر راهبردی به توافق سازش میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی نیاز دارد و برای آن تلاش می‌کند.
تاریخ انتشار: ۱۵:۳۳ - ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 12
کد خبر: ۱۹۹۰۴۲

به گزارش راهبرد معاصر، رسانه‌ها و محافل سیاسی این روزها از رایزنی مقامات سعودی و آمریکایی در ارتباط با عادی‌سازی روابط ریاض و تل آویو سخن می‌گویند؛ رایزنی‌هایی که با اصرار سعودی‌ها بر شروط خود وضعیت پیچیده‌ای به خود گرفته است؛ شروطی که صهیونیست‌ها حاضر به پذیرش آن نیستند.

 

به گزارش وبگاه عرب۴۸، در این میان یک مقام اسرائیلی گفته، توافق با عربستان سعودی بخوبی در راستای منافع آمریکاست و واشنگتن تلاش‌ها و اقدامات گسترده‌ای در این راستا انجام می‌دهد و چنین توافقی میان اسرائیل و عربستان سعودی برای آمریکا بسیار مهم است، به خصوص در حوزه رقابت با چین و سیطره بر مناطق وسیعی در غرب آسیا حائز اهمیت است.

 

وی با بیان اینکه «آمریکایی‌ها متوجه شده‌اند که نمی‌توانند منطقه را رها کنند»، افزود: «آمریکایی‌ها به اسرائیل لطفی نمی‌کنند. این اسرائیل است که در صورت توافق با عربستان سعودی به آمریکا لطف می‌کند».

 

به گفته این مسئول اسرائیلی، تل آویو اصرار دارد که توافق با عربستان سعودی به موافقت مجلس سنای آمریکا برسد و برای رأی سنا، موافقت دو سوم اعضای آن (۶۷ عضو) لازم است و این یعنی اینکه دموکرات‌ها بین ۱۷ تا ۲۰ سناتور جمهوری‌خواه نیاز دارند تا سنا حمایت خود را از این توافق اعلام کند و نکته اینجاست که دموکرات‌ها بدون کمک اسرائیل نمی‌توانند رضایت جمهوری‌خواهان را جلب کنند.

 

این مقام اسرائیلی تأکید کرد که تل آویو و واشنگتن با اشتیاق تمام از توافق با عربستان سعودی استقبال می‌کنند؛ او گفت که آمریکایی‌ها برای این توافق می‌جنگند. به ادعای او تل آویو هنوز به طور شفاف نمی‌داند که درخواست‌های آمریکا از اسرائیل برای جلب رضایت سعودی‌ها جهت توافق چیست.

 

منفعت بالای آمریکایی‌ها از سازش ریاض با رژیم اشغالگر، پیش از این در سخنان «اِلی کوهن» وزیر امورخارجه رژیم صهیونیستی نیز مطرح شده بود، او هم در این باره به معاریو گفته است: «ایالات متحده منافعی در پیشبرد توافق صلح بین عربستان سعودی و اسرائیل دارد. زیرا این توافق به ثبات منطقه کمک کرده، قیمت انرژی و نفت را کاهش می‌دهد و دستاورد بزرگی برای رئیس جمهور بایدن در آستانه انتخابات آمریکا خواهد بود».

 

شروط سعودی‌ها قبول نمی‌شود

یکی از مهم‌ترین شروط سعودی‌ها برای توافق سازش با رژیم صهیونیستی، امکان غنی‌سازی اورانیوم در خاک عربستان است؛ شرطی که صهیونیست‌ها بشدت با آن مخالف هستند. این مقام اسرائیلی گفت: «آمریکایی‌ها هرگز با اشاعه و دستیابی عربستان سعودی به سلاح اتمی موافقت نمی‌کنند و هر توافقی که آمریکایی‌ها انجام دهند، اسرائیل می‌تواند با آن کنار بیاید؛ قوانین آمریکا در این حوزه هرگز اجازه دستیابی عربستان سعودی به سلاح اتمی را نمی‌دهد».

 

از دیگر شروط ریاض برای سازش، موضوع فلسطین است که جنبه حیثیتی و تبلیغاتی برای عربستان سعودی دارد، کشوری که خود را رهبر جهان عرب می‌داند و در سال ۲۰۰۲ در نشست سران عرب در بیروت طرح موسوم به «صلح عربی» در خصوص فلسطین را داد که هم اکنون این طرح مبنا و اساس موضع کشورهای عربی در قبال فلسطین است.

 

اسرائیل چیزی ندارد که به عربستان بدهد

این مقام اسرائیلی در این خصوص گفت: «سعودی‌ها درخواست‌های بزرگی در این رابطه دارند و از ما می‌خواهند که به شکل واقعی نه نمایشی آن‌ها را اجرا کنیم، اما در ساختار فعلی دولت اسرائیل ما چیزی نداریم که در این رابطه به آن‌‌ها بدهیم، هرگز شهرک‌سازی متوقف نخواهد شد حتی برای یک ثانیه».

 

او با تأکید بر اینکه «اسرائیل چیزی ندارد که عرضه کند»، افزود: «ما آماده ورود به مذاکرات هستیم، اما مشخص نیست که آیا محمود عباس هم آماده است یا نه و در نهایت سعودی‌‌ها باید چیزی به آن‌ها بدهند».

 

نشست اسرائیلی-آمریکایی در هفته آینده

در این راستا قرار است هفته آینده نشستی میان مقامات صهیوینستی و آمریکایی در کاخ سفید برای بررسی تلاش‌های صورت گرفته از سوی واشنگتن جهت توافق عادی‌سازی ریاض و تل آویو برگزار شود

 

وبسایت عبری زبان واللا به نقل از سه مقام اسرائیلی و آمریکایی نوشت که بنیامین نتانیاهو یکی از مقامات نزدیک به خود و «ران درمر» وزیر امور استراتژیک را برای حضور در این نشست به آمریکا بفرستد.

 

یک مقام اسرائیلی بدون توضیح بیشتر در خصوص این سفر گفت که «ران درمر» با مقامات کاخ سفید گفت‌و‌گو خواهد کرد.

 

پیش از این رسانه‌ها خبر داده بودند که درمر در تاریخ ۱۷ آگوست (۲۶ مرداد) به کاخ سفید خواهد رفت، در نشستی که قرار است «جک سالیوان» مشاور امنیت ملی جو بایدن، «رابرت مک گورک» مشاور خاورمیانه‌ای بایدن و «عاموس هوخشتاین» مشاور انرژی بایدن که مذاکرات با عربستان سعودی را مدیریت می‌کنند، حضور داشته باشند. این سه مقام آمریکایی در هفته‌های اخیر نیز به عربستان سفر کرده بودند.

 

به گفته مقامات اسرائیلی، نتانیاهو و درمر می‌خواهند که توافق آمریکا با عربستان سعودی بر اصل «بازدارندگی ایران» متمرکز شود و چارچوب گسترده‌تری داشته باشد.

 

همچنین به احتمال قوی، در نشست هفته آینده در کاخ سفید موضوع برنامه هسته‌ای عربستان سعودی از جمله غنی‌سازی اورانیوم در خاک عربستان نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.

 

مقامات آمریکایی به وبسایت واللا گفته‌اند که دولت بایدن به دنبال آن است که تلاش‌های خود در خضوض عربستان سعودی را تا پایان سال ۲۰۲۳ یا سه ماهه اول سال ۲۰۲۴، قبل از تأثیر کمپین انتخابات ریاست‌جمهوری، تکمیل کند.

 

با تمامی این اوصاف، شبکه صهیونیستی «آی۲۴» در گزارشی اعلام کرد که مقامات سیاسی در تل‌آویو، تماس‌ها و رایزنی‌های بین آمریکا و عربستان را ناکافی و به دور از نتایج مثبت برای مذاکرات واقعی و پیشرفته ارزیابی می‌کنند.

 

این شبکه به نقل از روزنامه صهیونیستی «معاریو» نوشت: «در اسرائیل ما شاهد اظهارنظرات زیادی در این زمینه هستیم و این تحلیل‌ها در چند وقت اخیر افزایش چشمگیری داشته‌اند؛ این موضوع باعث شده تا نتایج تحولات برای اسرائیل مثبت نشان داده شود‌».

 

علاوه بر این منابع صهیونیستی از اختلاف در این رژیم بر سر شروط عربستان سعودی خبر می‌دهند و شبکه ۱۳ عبری‌زبان روز گذشته گزارش داد که کابینه نتانیاهو و نهادهای امنیتی و معارضان در خصوص شروط هسته‌ای عربستان سعودی برای عادی‌سازی روابط، به اختلاف خورده‌اند و در شرایطی که نتانیاهو و مقامات کابینه او در خصوص شروط ریاض سکوت کرده‌اند، مقامات امنیتی رژیم اسرائیل به شدت با درخواست غنی‌سازی اورانیوم در خاک عربستان مخالف هستند و در این خصوص ابراز نگرانی کرده‌اند.

 

«یائیر لاپید» نخست‌وزیر سابق و رهبر اپوزیسیون این رژیم نیز موضع مشابه نهادهای امنیتی دارد و در سخنانی به شدت علیه کابینه نتانیاهو تاخته و پذیرش شرط هسته‌ای شدن عربستان سعودی را خطری برای امنیت اسرائیل خوانده است./ فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده