به گزارش راهبرد معاصر ، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز (پنجشنبه) در موسسه امور بین الملل نروژ (نوپی) درباره خطر جنگ و آینده خلیج فارس به ایراد سخنرانی پرداخت و به سوالات مطرح شده پاسخ داد.
وی در ابتدای این نشست به تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران اشاره کرد و گفت: نفتکش حامل نفت ما توسط انگلیس توقیف شد. مقصد نفتکش سوریه نبود و فروش نفت ایران غیرقانونی نیست.
وزیر خارجه بیان کرد: تنها راه احترام به حقوق بین الملل است. ایران قدرت بزرگ در خلیج فارس است و امنیت در خلیج فارس و تنگه هرمز بدون ایران امکانپذیر نیست.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آمریکا دنبال ماجراجویی در منطقه ماست ما نشان دادیم که علاقه مند به مذاکره هستیم. طی دو سال من و جان کری ساعت ها مذاکره داشتیم و ما از مذاکره نمی ترسیم. وزرای خارجه 6 کشور و نماینده اتحادیه اروپا، درباره یک متن مذاکره کردیم. آمریکا از برجام خارج شد و بیشترین فشار اقتصادی و جنگ اقتصادی را علیه ما شروع کرد و جنگ اقتصادی مردم عادی را هدف قرار می دهد.
وی افزود: ما جنگ علیه کشور دیگری را آغاز نکرده ایم. ما به هیچ جا تعرض نکرده ایم.
ظریف به خرید تسلیحاتی عربستان اشاره کرد وافزود: چنگیز و اسکندر به ایران حمله کردند ولی ایران همچنان پابرجاست.
به گفته ظریف امنیت در خلیج فارس از طریق همکاری بین کشورهای منطقه امکانپذیر است.
وی همچنین گفت: سفیر سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا حضور دارد و پیام ها بین ایران و آمریکا از طریق سفارت سوئیس منتقل می شود.
وزیر خارجه درباره مذاکره با آمریکا نیز خاطرنشان کرد: ما در یک اتاق مذاکره بودیم و آمریکا خواست که از اتاق مذاکره بیرون برود.
وزیر خارجه کشورمان گفت: ضرب المثلی است که می گوید کسی که خودش را به خواب زده نمی توانی بیدار کنی و ترامپ خودش را به خواب زده است. اخیرا من در نیویورک بودم و از من درخواست شد که با ترامپ مذاکره کنم و گفته شد اگر دو هفته دیگر تحریم می شوی، مگر اینکه پیشنهاد مذاکره را بپذیری.
وی خاطرنشان کرد: ما با آمریکا مذاکره کردیم، ربطی به ما ندارد که دولت در آمریکا تغییر کرده است. ما تعهداتمان را اجرا کردیم ولی طرف های مقابل تعهداتشان را اجرا نکردند. اگر آمریکا به تعهداتش پابرجا بود می شد زمینه های دیگری هم را برای گفتگو بررسی کرد.
وزیر خارجه ایران همچنین به خروج آمریکا از برخی معاهدات و سازمان ها از جمله یونسکو، کمیسیون حقوق بشر، INF و ... اشاره کرد و گفت: آمریکا از اینها خارج شد. نفتا و یونسکو که توسط کنگره تصویب شده بود ولی آمریکا از آنها هم خارج شد.
وی بر ایستادگی اروپا در مقابل زورگویی های آمریکا تأکید کرد و گفت: ایرانی ها به دوستی و احترام پاسخ می دهند ولی به فشار پاسخ سختی می دهند. ایران سبد بسکتبال نیست. آمریکا از اروپا می خواهد که حقوق بین الملل را نقض کند و در غیر این صورت آن را مجازات می کند و در آینده هم درخواست دیگری از اروپا خواهد کرد.
ظریف گفت: اروپایی ها 11 تعهد به ما دادند از جمله فروش نفت، دریانوردی و ... اینستکس یکی از تعهداتشان است. سیاست آمریکا اعمال فشار حداکثری است. ما از اینستکس و پیوستن نروژ به اینستکس استقبال می کنیم.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: من دعوت شدم به اسکاندیناوی و در آینده نزدیک به آسیا می روم، آمریکا من را تحریم کرد برای جلوگیری از کارم، ولی من دارم کارم را انجام می دهم.
وزیر خارجه در پاسخ به سوالی تصریح کرد: امنیت در خلیج فارس بدون ایران امکانپذیر نیست.
وی همچنین از نقش نروژ در خصوص حل مسائل افغانستان استقبال و در عین حال تصریح کرد که مذاکره درباره آینده افغانستان بدون حضور دیگر گروه های افغان امکانپذیر نیست.
وزیر خارجه همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که امنیت منطقه اولویت ماست و من در همین خصوص پیشنهاد تشکیل مجمع گفتگوی منطقه ای را مطرح کردم.
وی درباره تحریمش توسط آمریکا گفت: من هیچ دارایی در خارج از ایران ندارم و تنها چیزی که می توانم انجام دهم صحبت کردن است، من یک دیپلمات هستم. من سلاح حمل نمی کنم و حتی بلد نیستم شلیک کنم. آمریکا یک دیپلمات کریری را تحریم کرد.
ظریف در پاسخ به سوال سفیر ترکیه در اسلو بیان کرد که ایران، روسیه و ترکیه در پایان دادن به بحران سوریه موفق بودند و روند آستانه باعث کاهش تنش در سوریه شده است.
وزیر خارجه درباره دیدار فردا (جمعه اش) با امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه گفت: در این مدت تماس های تلفنی بین ماکرون و روحانی برقرار بود و من روز جمعه با ماکرون و لودریان دیدار می کنم برای حرکت به سمت جلو و ما درباره روند اجرای برجام گفتگو می کنیم. معتقدیم برجام مذاکره شده و متنی هم تدوین شده که روشن است.
وی گفت که ما هیچ منافعی از برجام به دست نیاوردیم و من درباره جزییات پیشنهاداتی که مطرح شده با ماکرون گفتگو می کنم.
منبع:فارس