ماجرای ادامه‌دار ده ونک و دانشگاه الزهرا؛ کلافی که همچنان سردرگم است-راهبرد معاصر
کلیات طرح اصلاح قانون مهریه در کمیسیون قضایی مجلس تصویب شد جزئیات دستگیری عناصر شبکه تکفیری در سرپل‌ذهاب عارف: راهبرد دولت این است که اصلاح قیمت‌ها به سه دهک پایین جامعه آسیبی نرساند سکینه سادات پاد، دستیار رئیس‌جمهور از سمت خود کنار رفت؟ هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا مشخص شدند جمعی از مداحان اهل بیت با رهبر انقلاب دیدار می‌کنند علم‌الهدی: اول باید دین مردم را مدیریت کنیم و بعد دنیای آنان را پیام توئیتری پزشکیان به السیسی خطیب نماز جمعه تهران: بسترسازان نابودی زیرساخت‌های سوریه پاسخگوی امت اسلامی باشند الحاق شناور‌های بسیار پیچیده و تسلیحات ویژه به نیروی دریایی ارتش فرمانده سپاه خراسان‌جنوبی: آخرین نفری که خط مقدم نبرد با تکفیری‌ها در سوریه را ترک کرد یک پاسدار بود /برای ارتش سوریه جهاد معنایی نداشت ادای احترام فرمانده کل سپاه پاسداران به مقام شهید سلیمانی لاریجانی: یکی از راهبرد‌های دشمن این است که القاء کند همه خسته هستند و نباید به مردم کاری داشت ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی تا بهمن‌ماه تغییر کرد+ جزئیات نماینده مجلس: حتی فقیرترین کشور‌های آفریقایی هم این حد از کاهش ارزش پول را ندارند

ماجرای ادامه‌دار ده ونک و دانشگاه الزهرا؛ کلافی که همچنان سردرگم است

دانشگاه الزهرا که از سال ۹۷ در پی تخریب برخی منازل ده ونک برای گسترش فضای دانشگاهی خود بود، در هفته‌های گذشته شروع به گودبرداری برخی منازل خالی از سکنه کرده و موجب شده تا دوباره بحث اختلاف قدیمی این دانشگاه و ساکنین این منطقه از سر گرفته شود.
تاریخ انتشار: ۱۵:۵۲ - ۲۹ آذر ۱۴۰۲ - 2023 December 20
کد خبر: ۲۱۹۴۱۹

به گزارش راهبرد معاصر؛  ماجرای مشکل اهالی ده ونک و دانشگاه الزهرا بر سر زمین‌هایشان شاید بعد از گذشت سال‌ها برای طرفین هم تکراری شده باشد، اما ماجرا آنجا جالب می‌شود که علی رغم رسانه ای شدن پی در پی آن طی سالیان متمادی؛ همچنان پرونده خانه‌های محله ده ونک از سال 97 خاک می‌خورد و به هیچ نتیجه‌ای نرسیده است!

 

در این بین، ساکنین خانه‌هایی که 80 سال در آن سکونت داشته‌اند، خانه را حق خود می‌دانند و از طرف دیگر، دانشگاه الزهرا اخیراً با شروع گودبرداری از زمین‌های این محل دوباره ماجرای این اختلاف قدیمی را بر سر زبان‌ها انداخته است.

 

محل گودبرداری دانشگاه الزهرا طی هفته‌های گذشته

خبرگزاری تسنیم آبان ماه سال 1399 یک گزارش میدانی در خصوص این ماجرا منتشر و ابعاد مختلف آن را از زمان رضاشاه و وضعیت ملک‌های ده ونک تا دولت‌های وقت و اظهارات سکنه فعلی آن منتشر کرد.

 

دانشگاه الزهرا که از سال 97 در پی تخریب برخی منازل ده ونک برای گسترش فضای دانشگاهی خود بود، در هفته‌های گذشته طی اقدامی شروع به گود برداری برخی منازل خالی از سکنه کرده و موجب شده تا دوباره بحث اختلاف قدیمی این دانشگاه و ساکنین ده ونک از سر گرفته شود.

 

قانونی بودن یا نبودن؛ مساله این است

پس از این اقدام دانشگاه، محمدیاری مدیرروابط عمومی شهرداری منطقه 3 در مصاحبه‌ای گفت:« طبق اسناد موجود، اراضی که دانشگاه الزهرا(س) به دنبال ساخت و ساز و اجرای طرح توسعه دانشگاه در آنها است در مالکیت این مجموعه قرار دارد و تنها مشکل قانونی که وجود دارد به بحث اخذ مجوز ساخت و ساز از شهرداری تهران بر می گردد. در واقع تنها مشکل طرح توسعه دانشگاه الزهرا(س) نداشتن مجوز از شهرداری است و به همین دلیل تاکنون دومرتبه جلوی این ساخت و ساز گرفته شده است. نخستین بار در اوایل مهر ماه بود که دانشگاه شروع به گوبرداری کرده بود و شهرداری ناحیه ضمن جلوگیری از ادامه فعالیت آنها، به دانشگاه اخطار می دهد که اقدام به اخذ مجوز کنند.»

 

روابط عمومی شهرداری منطقه 3 در ادامه تاکید کرد با وجود اخطار اولیه و جلوگیری از اجرای طرح توسعه دانشگاه تا زمان اخذ مجوز، دانشگاه الزهرا(س) بدون مجوز دوباره فعالیت خودش را از سر می گیرد که اینبار هم ضمن صدور اخطار مجدد، برای دومین بار جلوی ساخت و ساز آنها گرفته شده می شود.

 

روابط عمومی شهرداری منطقه 3: دانشگاه الزهرا مجوز ساخت و ساز ندارد

محمد یاری در این رابطه اظهار داشت: «با وجود اخطار اولیه، حدود 40 روز بعد مجدد دانشگاه بدون اخذ مجوز دوباره فعالیت های عمرانی خودش را از سر می گیرد که در هفته گذشته مجدد جلوی فعالیت آنها گرفته می شود و اخطار دوباره ای دریافت می کنند که برای گرفتن مجوز به معاونت معماری و شهرسازی مراجعه کنند. اکنون دانشگاه هیچ ساخت و سازی انجام نمی دهد و تا زمان اخذ مجوز اجازه فعالیت عمرانی به آنها داده نمی شود.»

 

پس از این اقدام از سوی دانشگاه، علیرضا زاکانی شهردار تهران نیز 18 آذر ماه برای برنامه روز دانشجو به دانشگاه الزهرا رفت و در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درباره قانونی بودن یا نبودن اقدام دانشگاه در گودبرداری توضیحاتی ارائه کرد.


شهردار تهران: دانشگاه الزهرا (س) مالک است و ساخت و سازهای آن قانونی است

زاکانی در این جلسه گفت: محله ونک چند نوع سند مالکیت ازجمله قول‌نامه‌، حق نسخ و... دارد و سال‌ها با این موضوع در کمیسیون ماده 5 شهرداری مواجهه‌ای صورت نگرفته بود. بر همین اساس، سال گذشته موضوع مالکیت زمین‌های ده‌ونک در کمیسیون ماده 5 شهرداری مورد بررسی قرار گرفت و ما برای این زمین‌ها سند مالکیت دریافت کردیم.

 

وی افزود: طبق اسناد موجود، در محله ده‌ونک زمین‌هایی وجود دارد که متعلق به دانشگاه الزهرا(س) است و شهرداری در این زمینه دخالتی ندارد و این موضوع به دستگاه قضائی مربوط است که این دستگاه نیز موضوع مالکیت دانشگاه را تأیید کرده است. در حال حاضر دانشگاه‌ها ساخت‌وساز انجام می‌دهند و ما مشوق این ساخت و سازها هستیم و به عنوان واسط اقدام می‌کنیم.

 

شهردار تهران ادامه داد: آنچه به شهرداری مربوط است، صدور پروانه برای ساخت در دانشگاه است که با توجه به اسناد ارائه شده از سوی دستگاه قضائی مبنی بر مالکیت دانشگاه بر زمین‌های ده‌ونک، شهرداری برِ کف به دانشگاه داده است و دانشگاه نیز شروع به گودبرداری کرد و مرحله بعد که صدور پروانه بود به دلیل یکپارچه بودن پلاک، مقرر شد که دستگاه قضائی مسیر قانونی خود را با دانشگاه طی کند. لذا این موضوع که دانشگاه الزهرا (س) بدون مجوز از شهرداری اقدام به ساخت و سازکرده است، صحت ندارد زیرا دانشگاه بر کف دریافت کرده و اینکه چه اتفاقی بین دانشگاه و افراد مستقر افتاده، دستگاه قضائی باید پاسخگو باشد اما مسیری که دانشگاه در رابطه با این موضوع طی کرده، گام به گام مبتنی بر اسناد و قوانین بوده است.

 

پیگیری‌های خبرنگار تسنیم از سکنه‌ فعلی خانه‌های ده ونک نشان می‌دهد مشکل این خانواده‌ها همچنان با دانشگاه الزهرا پابرجاست و گویا هیچ نهادی تاکنون نتوانسته این کلاف سردرگم را حل کند. چرا که حتی در گفته مسئولان نیز قانونی یا غیر قانونی بودن گودبرداری دانشگاه الزهرا مشخص نیست و هرکس نظر به یک رای دارد.

 

یکی از ساکنین این منازل به خبرنگار تسنیم گفت: دانشگاه الزهرا طی هفته‌های گذشته اقدام به گودبرداری کرده، حتی خانه‌های اطراف ابراز نگرانی کرده‌اند که به خاطر قدیمی بودن بنای خانه‌ها این گودبرداری آسیب جدی به منازل آنها وارد کند. به همین خاطر با شهرداری تماس گرفته و ماجرا را شرح داده اند.

 

وی ادامه داد: دانشگاه الزهرا پس از قبول نکردن پیشنهادش مبنی بر تخلیه خانه‌های باقی مانده توسط سکنه و دریافت یک واحد مسکن مهر در پردیس، یک حکم تخلیه 10 روزه برای خرداد ماه و یک حکم تخلیه 7 روزه برای مهرماه سال جاری می‌گیرد، اما گویا شورای تامین به آنها اجازه اجرای این دو حکم را نداد‌.

 

وی خاطرنشان کرد: مشکل اصلی ما الان اجرت المثل است یعنی دانشگاه می‌گوید از سال 81 سند شما به نام من خورده و باید بابت این سال‌ها اجرت المثل بدهید و اگر ندارید از حقوقتان کم می‌کنم. در حال حاضر بین سکنه افراد بازنشسته ای هستند که دو سال است از حقوق بازنشستگی آنها دو میلیون بابت این قضیه کسر می‌شود. عده‌ای دیگر هم سالیان گذشته از حساب بانکی آنها تحت این عنوان برداشت شده است.

 

این ساکن محله ده ونک در پایان گفت: در حال حاضر خواسته حداقلی مردم ساکن در این محل این است که با توجه به درخواست دانشگاه برای تامین بودجه از طرف دولت، همچنین اظهارات خود مسئولین در ذی حق بودن مردم، دولت ورود کند و این ماجرای چندین ساله را حل کند و موضوع به نحوی تمام شود که مردم بی خانمان نشوند.

 

گفتنی است پس از حواشی پیش آمده طی هفته‌های گذشته، دانشگاه نیز جوابیه‌ای را در سایت رسمی خود منتشر و به اظهارات سعید خلیفه، عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی که در برنامه دادستان به موضوع اهالی ده ونک و وضعیت آنها پرداخته بود واکنش نشان داد.

 

در بخشی از این جوابیه آمده است: در گزارش مذکور آمده است: «دانشگاه به استناد حکم هیات وزیران می‎رود و طرح دعوایی را ایجاد می‎کند. از وزارت راه هم آقای خرم بودند و می‎گوید ما محل احداث کارخانه را به دانشگاه داده‎ایم. در واقع الان قسمتی از حاکمیت می‎گویند این موضوع را دانشگاه جعل کرده است»

 

این ادعا خلاف واقع است، زیرا پس از مکاتبات متعدد و پیگیری‌های که از سال 1366 به عمل می‎آید، در نهایت در جلسه مورخ 11/07/1380 با موضوع حل اختلاف ملکی میان دانشگاه و راه‎آهن و با حضور وزیر راه و ترابری، ریاست دانشگاه الزهرا و معاون اول رییس جمهور، تصمیماتی از جمله انتقال سند مالکیت ملک مورد تنازع از وزارت راه و ترابری به دانشگاه اتخاذ می‎شود و شخص آقای خرم می‎پذیرد که طی یک ماه از تاریخ فوق نسبت به انتقال سند مالکیت مورد نظر به دانشگاه الزهرا اقدام نماید و ذیل صورتجلسه را نیز امضا می‎نمایند. قابل ذکر است انتقال اسناد مالکیت دولتی طبق فرآیندی قانونی و پس از تصویب توسط هیات وزیران از طریق اداره اموال دولتی وزارت دارایی صورت می‎پذیرد، پس ادعای جعل سند دولتی کذب محض بوده و حق پیگیری قضایی علیه مدعی این مطالب برای دانشگاه محفوظ است.

 

باز هم یک سرانجام نامعلوم!

دانشگاه الزهرا(س) در محله ده ونک چند سالی می شود که بر سر تملک خانه‌هایی که ساکنان اش چند دهه است در آنجا اقامت دارند با ساکنان این خانه‌ها دچار اختلاف و کشمکش است و به نظر می‌رسد با عدم رسیدگی جدی مراجع ذی صلاح به این ماجرا و مشخص نشدن حقوق طرفین دعوا به صورت روشن و واضح آن هم از حیث قانون؛ این ماجرا همچنان ادامه داشته باشد./ تسنیم

ارسال نظر