نتانیاهو در منگنه فشارهای داخلی و خارجی درباره جنگ غزه-راهبرد معاصر
پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم پزشکیان: زمان استاندارد دوگانه به پایان رسیده است / پوتین: ایران و روسیه همکاری‌های اطلاعاتی دارند ببینید | لحظه امضای اسناد همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه توسط پوتین و پزشکیان معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه امضاء شد پوتین: مطمئنم توافق جدید تهران-مسکو به آینده همکاری طرفین کمک می‌کند کابینه امنیتی اسرائیل با توافق تبادل اسرا و آتش‌بس موافقت کرد پوتین در دیدار با پزشکیان: لازم است همکاری‌های ایران و روسیه در سطح منطقه و بین الملل گسترش یابد پزشکیان در دیدار با پوتین: با امضای طرح جامع راهبردی ارتباطات‌مان را تقویت می‌کنیم دیدار پزشکیان با نخست وزیر روسیه هیئت قضایی حکومت طالبان عازم ایران شد دیدار پزشکیان با پوتین

نتانیاهو در منگنه فشارهای داخلی و خارجی درباره جنگ غزه

جنگ غزه علاوه بر آنکه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را تحت فشارهای خارجی قرار داده او را با مشکلات مختلفی در داخل فلسطین اشغالی مواجه کرده است.
تاریخ انتشار: ۲۰:۴۶ - ۰۸ دی ۱۴۰۲ - 2023 December 29
کد خبر: ۲۲۰۸۸۱

به گزارش راهبرد معاصر، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی علاوه بر آنکه به دلیل کارزار بی‌هدف و مرگبارش در غزه با فشارهای بین‌المللی روبرو شده در داخل فلسطین اشغالی نیز به دلیل عدم کسب دستاوردهای جنگی لازم و اختلافات بر سر اداره جنگ تحت فشارهای فزاینده‌ای از سوی جناح‌های راست‌گرا در کابینه ائتلافی قرار گرفته است.

 

جنگ در غزه بدون آنکه دستاوردی برای اسرائیل یا چشم‌اندازی برای اتمام آن وجود داشته باشد به نودمین روز خود نزدیک می‌شود.

 

نتانیاهو شب گذشته مجبور شد بعد از مخالفت‌های شدیدی از سوی اعضای راست‌گرای کابینه‌اش جلسه کابینه جنگی برای رایزنی درباره آینده حکمرانی در غزه را لغو کند.

 

«ایتمار بن‌گویر»، مشاور امنیت داخلی اسرائیل که یکی از افراطی‌ترین اعضای کابینه نتانیاهو است گفت که بررسی این موضوع در حیطه اختیارات کابینه جنگی نیست. از طرف دیگر، بزالل اسماتریچ، رئیس حزب «صهیونیست مذهبی» هم اعلام کرد در اعتراض به کنار گذاشته شدنش از بحث خودش جلسه‌ای جداگانه در همین خصوص برگزار خواهد کرد.

 

بن‌گویر و اسماتریچ در کابینه امنیتی اسرائیل که ساختار بزرگتری دارد حضور دارند اما عضو کابینه جنگی نیست. اعضای کابینه جنگی علاوه بر نتانیاهو، «یوآو گالانت»، وزیر جنگ اسرائیل و «بنی گانتز»، رئیس مخالفان کابینه هستند.

 

آلان فیشر، تحلیلگر الجزیره در قدس شرقی امروز گفت: «اسماتریچ مایل نبود درباره مسئله آینده جنگ غزه گفت‌وگو شود. او یکی از مخالفان سرسخت ایده واگذاری نقش حکمرانی به تشکیلات خودگردان فلسطینی بعد از اتمام جنگ است.»

 

در چنین شرایطی نتانیاهو تصمیم گرفت که کابینه جنگی درباره این مسئله رایزنی نکند و موضوع در جلسه سه‌شنبه کابینه امنیتی به بحث و مشورت گذاشته شود.

 

ایالات متحده آمریکا خواستار آن شده که در صورتی که اسرائیل بتواند به هدفش در نابود کردن حماس دست پیدا کند بهتر است اداره غزه به دست تشکیلات خودگردان فلسطینی سپرده شود.

 

فیشر به الجزیره گفت: «نتانیاهو به این دلیل جلسه کابینه جنگی را لغو کرد که نگران بود که برگزاری آن می‌توانست باعث ایجاد در شکاف در کابینه‌ و ائتلاف جنگی‌اش شده و جایگاهش به عنوان نخست‌وزیر را در معرض خطر قرار دهد.»

 

از جمله دیگر موضوعاتی که قرار بود در جلسه کابینه جنگی به بحث گذاشته شود «رایزنی درباره توافق با حماس و مبادله اسرای اسرائیلی از غره در ازای آزادی زندانیان فلسطینی بود.»

 

احمد حلال، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در موسسه «گلوبال کنسول» نیز در گفت‌وگویی با شبکه خبری الجزیره تصریح کرد که لغو جلسه کابینه جنگی از مدت‌ها قبل قابل انتظار بود زیرا دستگاه‌های نظامی و نخبگان سیاسی در اسرائیل در حال فاصله گرفتن از هم هستند.»

 

حلال گفت: «نخبه‌های نظامی اسرائیل در ده سال گذشته بسیار ناراضی شده‌اند و به هیچ وجه نمی‌شود آدم‌های سازشکاری نیستند. اما آنها چیزی که برای اسرائیل از لحاظ راهبردی مهم است را درک می‌کنند و با اقدامات آرمان‌گرایانه کابینه غیرنظامی به مخالفت برخاسته‌اند.

 

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا قرار است در روزهای آینده راهی منطقه شود تا درباره جنگ غزه به بحث و تبادل نظر بپردازد. ارتش اسرائیل در این جنگ تا کنون بیش از 21500 فلسطینی را به شهادت رسانده و ده‌ها هزار نفر دیگر را زخمی کرده است.

 

تحلیلگران می‌گویند بلینکن در این سفر احتمالاً با فشارهای کشورهای متحد عربی آمریکا روبرو خواهد شد که خواستار برقراری هر چه سریعتر آتش‌بس در غزه هستند.

 

در حال حاضر آمریکا رژیم اسرائیل را برای آتش‌بس تحت فشار قرار نداده است. با وجود این تحلیلگران می‌گویند که با افزایش یافتن نقش مصر احتمالا بلینکن نیز برای درخواست آتش‌بس تحت فشار قرار خواهد گرفت.

 

مصر که با غزه هم‌مرز است در حال حاضر نقش رهبری را در درخواست‌ها برای آتش‌بس به عهده دارد. این کشور در حال حاضر طرحی برای آتش‌بس داده که تبادل اسرا میان اسرائیل و حماس را شامل می‌شود.

 

اسامه حمدان، یکی از اعضای ارشد حماس روز پنجشنبه گفت که این گروه تا زمانی که فعالیت‌های جنگی اسرائیل متوقف نشود هیچ مذاکره‌ای انجام نخواهد داد.

 

با وجود این، خبرگزاری فرانسه روز جمعه مدعی شد که هیأتی از حماس برای بررسی طرح مصر در خصوص آتش‌بس عازم قاهره پایتخت مصر شده است.

 

فشارها بر نتانیاهو در شرایطی ادامه دارد که اسرائیل تا کنون هیچ موفقیتی در تحقق هدف نظامی خود مبنی بر نابود کردن حماس به دست نیاورده است.

 

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، حتی با وجود گسترش انتقادهای بین‌المللی از عملیات ارتش اسرائیل در غزه بارها تأکید کرده که این جنگ مگر در صورت تحقق این هدف به پایان نخواهد رسید. در همین حال، دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا با اراسال چندین نماینده به اسرائیل خواستار حرکت اسرائیل با سمت مرحله‌ای خفیف‌تر و هدفمندتر در این جنگ شده است.

 

این در حالی است که منتقدانی هم در داخل و هم در خارج از اسرائیل این سوال را مطرح کرده‌اند که آیا عزم برای نابود کردن سازمانی با این ریشه‌های عمیق اصلاً واقع‌بینانه به نظر می‌رسد یا خیر. یک مشاور سابق امنیت داخلی اسرائیل چندی پیش در گفت‌وگو با نیویورک‌تایمز این هدف اسرائیل را «مبهم» توصیف کرد.

 

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه هم چند هفته پیش اظهارات مشابهی مطرح کرد. او گفت:« فکر می‌کنم که به نقطه‌ای رسیده‌ایم که مقام‌های اسرائیلی بایستی هدف نهایی‌شان را به طور مشخص‌تری بیان کنند. نابودی کامل حماس؟ آیا کسی فکر می‌کند چنین چیزی ممکن است؟ اگر قرار است این اتفاق بیفتد این جنگ 10 سال طول خواهد کشید.»

 

حماس از زمان پیدایش در سال 1987 از تلاش‌های مکرر برای حذف سران خود جان سالم به در برده است. متخصصان مسائل نظامی و سیاسی می‌گویند ساختار حماس به گونه‌ای طراحی شده که توان ایستادگی در برابر چنین تهدیدهایی را داشته باشد.

 

علاوه بر این، تاکتیک‌های مخرب اسرائیل در جنگ غزه ممکن است بخش‌های گسترده‌تری از جمعیت غزه را به سمت دیدگاه‌های ضد اسرائیلی سوق داده و به عملیات نیروگیری حماس کمک کند.

 

میشل میلشتاین، از افسران سابق اطلاعاتی اسرائیل در مصاحبه‌ای با نیویورک‌تایمز اظهارات برخی از مقام‌های کابینه جنگی اسرائیل مبنی بر اینکه حماس در آستانه فروپاشی قرار دارد را مورد انتقاد قرار داده و گفته چنین اظهاراتی ممکن است به شکل‌گیری انتظارات اشتباه درباره طول جنگ منجر شود.

 

میلشتاین گفت: «آنها مدتی است که چنین اظهاراتی بیان می‌کنند که حماس در حال افول است. چنین چیزی اصلاً درست نیست. ما هر روز با درگیری‌های سختی مواجه هستیم.»

 

ارتش اسرائیل وعده پاداش 400 هزار دلاری برای اطلاعاتی درباره «یحیی سینوار»، رهبر حماس در غزه و 100 هزار دلار برای محمد الضیف داده بود. تحلیلگران می‌گویند این وعده‌ها نشان‌دهنده دشواری‌هایی است که اسرائیل برای حذف سران حماس با آن مواجه شده است./ فارس

ارسال نظر