به گزارش راهبرد معاصر؛ در یکصد و پنجاه و یکمین روز از حملات رژیم اسرائیل علیه مردم غزه که به شهادت بیش از ۳۰ هزار نفر منجر شد، جده بار دیگر برای دومین بار ظرف حدود پنج ماه گذشته میزبان نشست وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی بود.
نشستی که از سوی وزیر امور خارجه ایران و وزرای خارجه عربستان، اردن و ترکیه پیشنهاد شد. در همین خصوص حسین امیرعبداللهیان روز سهشنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۲ در رأس هیأتی راهی جده شد تا ضمن شرکت در این نشست و ایراد سخنرانی با برخی همتایان خود دیدار و گفتوگو کند.
ناصر کنعانی سخنگو، رضا نجفی معاون امور حقوقی و بینالمللی، مهدی شوشتری دستیار وزیر و مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقا و محمد علیبک دستیار وزیر و مدیرکل خلیج فارس از جمله همراهان امیرعبداللهیان بودند.
جده ۲۶ مهر ماه و بعد از آغاز حملات رژیم صهیونیستی علیه غزه، شاهد برگزاری نشست فوقالعاده وزرای خارجه این سازمان بود و ۲۰ آبان ماه نیز نشست سران اسلامی و عربی در ریاض برگزار شد و با وجود تأکید سران بر توقف فوری جنگ، جنایات صهیونیستها در غزه همچنان ادامه دارد.
رفع موانع عمره از جمله مباحث مورد گفتوگو با فرحان
حسین امیرعبداللهیان در بدو ورود به جده با فیصل بن فرحان همتای عربستانی خود دیدار و گفتوگو کرد. دیداری که به گفته امیرعبداللهیان در آن درباره وضعیت عمره مفرده و رفع موانع در این خصوص گفتوگو شد.
وزیر خارجه عربستان سعودی هم در این دیدار بر اراده این کشور برای برداشتن گامهای جدید در مسیر پیشبرد روابط با ایران تأکید کرد.
امیرعبداللهیان درباره این دیدار به خبرنگاران گفت: آخرین وضعیت همکاریهای اقتصادی، تجاری و انجام حج عمره و موانع موجود و رفع موانع را مورد توجه قرار دادیم و با توجه به دیدار آقای رئیسی و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و توافقاتی که در آن دیدار برای برداشتن گامهای بلند در روابط انجام شد، پیگیری موضوعات مورد توجه ما قرار داشت.
حسین ابراهیم طه دبیرکل سازمان همکاری اسلامی نیز از جمله مقاماتی بود که امیرعبداللهیان در حاشیه نشست جده دیدار کرد.
امیرعبداللهیان در این دیدار مسأله فلسطین را مسأله محوری و مرکزی جهان اسلام خواند و بر ضرورت تلاش قویتر و موثرتر سازمان همکاری اسلامی برای پایان دادن هر چه سریعتر به جنایت جنگی علیه ملت مظلوم فلسطین خاصه فاجعه انسانی در غزه تأکید کرد.
پیشنهادات عملی ایران
امیرعبداللهیان پس از آن در نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی حضور یافت و سخنرانی کرد.
وزیر امور خارجه در نشست جده بر قطع کامل هرگونه همکاری با رژیم اسرائیل و تحریم گستردهتر کالاهای تولیدی شرکتهای صهیونیستی تأکید کرد.
وی گفت که ممانعت کاملاً آشکار و عامدانه آمریکا از هر گونه اقدام شورای امنیت سازمان ملل برای جلوگیری از جنایات بیشتر رژیم اسرائیل در غزه ثابت میکند که امید بستن به آمریکا برای ممانعت از نسلکشی جاری یک توهم و بیشتر یک شوخی دیپلماتیک است.
او چند پیشنهاد عملی نیز مطرح کرد. ضرورت اخراج رژیم اسرائیل از مجمع عمومی و جلوگیری از عضویت آن در نهادهای بینالمللی، توقف فوری نسل کشی و جنایات جنگی، آتش بس دائم و توقف فوری جنگ و عقب نشینی ارتش اسرائیل به خارج از نوار غزه و ارسال کمکهای بشردوستانه به مقدار مورد نیاز به همه مناطق نوار غزه بدون قید و شرط، فراهم شدن شرایط اسکان موقت برای کسانی که خانههای خود را از دست دادهاند، راهاندازی و تجهیز بیمارستانها و مراکز درمانی در سراسر نوار غزه، انتقال مجروحان دارای آسیب شدید و وخامت حال به ویژه کودکان و زنان به خارج از فلسطین جهت ادامه درمان و بازگشایی هر چه زودتر معبر رفح از جمله این پیشنهادات بودند.
اعلام تحفظ ایران
در سند قطعنامه پایانی این نشست موضوعاتی چون آتش بس فوری و جامع و توقف تهاجم وحشیانه رژیم صهیونیستی و ایجاد گذرگاههای امن برای ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم غزه، ابراز تاسف از اقدام مدعیان حقوق بشر در حمایت از تجاوزات رژیم صهیونیستی، تاکید بر اطلاع رسانی صحیح بر اساس مصوبات نشست اخیر مقامات اطلاع رسانی سازمان، استقبال از اقدام آفریقای جنوبی و قرار موقت دیوان بینالمللی دادگستری، همکاری سیاسی و فنی و حقوقی کشورها برای پیگیری و ارجاع پرونده جنایات رژیم صهیونیستی به دیوان بینالمللی کیفری، درخواست برای درج نام رژیم اشغالگر در فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان، تشکیل و فعال سازی واحد حقوقی و رسانهای سازمان همکاری اسلامی برای مستندسازی جنایات رژیم صهیونیستی، تحریم صادرات سلاح و مهمات به رژیم اشغالگر، موظف کردن دبیرکل سازمان به تعامل با اعضای دائم شورای امنیت و سایر موضوعات به عنوان اهم تصمیمات اتخاذ شده مورد تأکید قرار گرفت.
هیأت ایران در نشست جده در یادداشت رسمی تحفظ خود نسبت به برخی بندهای قطعنامه این نشست را تسلیم و اعلام کرد که حمایت ایران از مفاد قطعنامه، تحت هیچ عنوان و به هیچ وجه به معنای شناسایی رژیم صهیونیستی به شمار نمیرود.
در این یادداشت آمده بود: جمهوری اسلامی ایران قاطعانه معتقد است اعمال جنایتکارانه رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی فلسطین تمامی فلسطینیها را تحت تاثیر قرار داده است.
دیپلماتهای آذربایجانی به تهران بازمیگردند
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در ادامه نیز با وزرای خارجه جمهوری آذربایجان، تاجیکستان و ترکیه هم دیدار کرد.
اینکه صفحه جدیدی در روابط ایران و جمهوری آذربایجان باز شده، آمادگی ایران برای میزبانی اجلاس آتی کمیسیون مشترک دو کشور در تهران در تاریخ مورد توافق از جمله مواردی بود که امیرعبداللهیان در دیدار با همتای آذربایجانی مطرح کرد و جیحون بایراموف وزیر خارجه این کشور نیز گفت که سیاست این کشور داشتن روابط ممتاز با همسایگان است و در این میان ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است و آذربایجان مصمم به توسعه روابط با ایران است.
در این دیدار آنگونه که امیرعبداللهیان بعد از آن در جمع خبرنگاران به آن اشاره کرد توافق دو وزیر برای بازگشت دیپلماتهای سفارت جمهوری آذربایجان به تهران در آینده نزدیک و بعد از تعطیلی یک ساله این سفارتخانه در پی حمله مسلحانه به سفارت مزبور و کشته و مجروح شدن سه تن از پرسنل این سفارتخانه بود.
در پی حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در هفتم بهمن ۱۴۰۱ که به کشته و مجروح شدن سه پرسنل این سفارتخانه انجامید، دولت آذربایجان سفارتش در تهران را تعطیل و دیپلماتهای خود را به باکو بازگرداند.
رایزنی با وزرای خارجه تاجیکستان و ترکیه
سراج الدین مهرالدین وزیر خارجه تاجیکستان نیز از دیگر وزرای خارجهای بود که در جده با امیرعبداللهیان دیدار کرد. او در این دیدار، تقویت روابط با ایران را از اولویتهای کشورش خواند و نسبت به توسعه هر چه بیشتر روابط ابراز امیدواری کرد.
امیرعبداللهیان همچنین در حاشیه نشست جده با هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه دیدار و گفتوگو کرد. وی در این دیدار بر اهمیت اجرای توافقات حاصله در سفر اخیر رئیسی به آنکارا تأکید کرد.
وزیر خارجه ترکیه نیز برگزاری انتخابات مجلس و خبرگان رهبری در ایران را تبریک گفت و با اشاره به روابط عمیق و دوستانه دو کشور، توسعه روابط با ایران در همه زمينهها را از اولویتهای مهم ترکیه برشمرد.
هاکان فیدان همچنین در چارچوب عزم دو کشور برای توسعه روابط در زمينههای اقتصادی و تجاری، اهمیت از سرگیری همکاریهای حمل و نقل ریلی و نیز تسهیل روابط مردمی بین دو کشور همگام با دیگر ابعاد روابط مشترک را مورد تأکید قرار داد.
قطعنامه خوب است، اما اقدام موثرتر لازم است
وزیر امور خارجه در جمع خبرنگاران بر قطع هر چه سریعتر روابط دیپلماتیک برخی از کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی تأکید کرد و گفت: این رژیم باید به عنوان جنایتکار جنگی در دیوان بینالمللی دادگستری مورد محاکمه قرار گرفته و مجازات شود.
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی اینکه آمریکاییهای امروز از کمکهای انسانی سخن به میان میآورند را کاملا ریاکارانه خواند و گفت: آمریکاییها در این جنگ نه تنها در کنار اسرائیل هستند، بلکه مدیریت جنگ بر عهده آمریکاست و همه کسانی که در این جنگ و نسلکشی نقش داشتند، باید مسؤولیت بپذیرند و پاسخگو باشند.
دیدار امیرعبداللهیان با تیموتی موسی کابا وزیر خارجه سیرالئون در روز چهارشنبه ۱۶ اسفند ماه آخرین برنامه این سفر بود. وزیر امور خارجه ایران در این دیدار بر ضرورت اقدام مؤثر و فوری جامعه جهانی برای توقف جنگ علیه غزه پیش از ماه مبارک رمضان تأکید کرد.
وزیر خارجه سیرالئون در این دیدار گفت که کشورش با توجه به اهمیت جایگاه و نیز توانمندیهای ایران در زمینههای مختلف، علاقهمند به توسعه همکاریهای دوجانبه و تعمیق روابط دوستانه با ایران است.
امیرعبداللهیان در اینباره در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در سخنرانی خود در نشست جده بر ضرورت اخراج فوری رژیم نسلکش اسرائیل از مجمع عمومی سازمان ملل و جلوگیری از عضویت این رژیم در دیگر نهادهای بینالمللی تاکید کردم. اضافه کردم، قطع رابطه دیپلماتیک با این رژیم، توقف صادرات کالا به سمت سرزمینهای اشغالی و تحریم کامل کالاهای اسرائیلی میتواند برخی اقدامات عملی در حمایت از فلسطین بشمار آید. قطعنامه خوب است، اما اقدام موثرتر لازم است.
وی ظهر چهارشنبه راهی تهران شد./فارس