به گزارش راهبرد معاصر، به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران امشب یکشنبه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به تشریح آخرین دستاوردها و پیشرفتها در صنعت هستهای کشور پرداخت.
اسلامی درباره پرونده هستهای ایران و تحریمها علیه ایران گفت: برای اینکه ما تصویری واقعی به دست بیاوریم نگاهی به نشست داووس کنیم. انجا یک فرصت نمایش جهتگیریها است که بینیم کشورها روی چه نکاتی تمرکز میکنند. یکی از مهمترین محورها فناوری نوین بود که در رقابت نفس گیری بین کشورهای توسعه یافته است. نکته این است که بلوک بندیها اتفاق میافتد و هرکسی که با نظام قدرت همراه شود به طور طبیعی مانع ندارد.
وی گفت: شرط اصلی از نظر انان این است که منافع امریکا را حمایت کنید. این در لابلای همه صحبتهای گروه فشار حداکثری وجود داشت. موضوع اصلی فناوری پیشرفته است و ما، چون عضو بلوکها نیستیم برای ما این ممنوع شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: اساسنامه آژانس به صراحت بیان میکند که قوانین و پارلمان آژانس باید در داخل کشورها به تصویب برسد. یکی پادمان و دومی ان پی تی است. این دو در هر کشوری که میخواهد فعالیت کند باید قانون شود. آژانس وظیفه دارد که تسهیل گری؛ و حمایت کند تا هر کشوری به فناوری هستهای دست پیدا کند، اما در پس پرده کنگره آمریکا در سال ۱۹۵۵ قانون یک دو سه را تصویب کرده و میگوید هرکسی میخواهد وارد این حوزه شود باید با امریکا قرارداد داشته باشد.
وی افزود: این قانون میگوید اگر با امریکا روابط نداشته باشید و تبعیت نکنید نمیتوانید فعالیت کنید و آمریکا به شدت کنترل میکنند و اجازه نمیدهند کشوری وارد فعالیت شود. ما مواجه با جریان سیاسی و امنیتی هستیم که فشار حداکثری ایجاد کردند و توانستند مزاحمتهایی را ایجاد کنند.
اسلامی تصریح کرد: ایران انحصار را شکسته و با تحقیقات درونزا روی پای خودش ایستاده است.
وی اظهار داشت: دستیابی به فناوری از نظر استکبار یه منطقه ممنوعه است و ما با استقلال کار خودمان را میکنیم. نکته بعدی این است که این فناوری خلق منفعت میکند. شما وقتی قابلیت ایجاد کردید میتوانید نتایج را بگیرید. ما اکنون در این مسیر قرار گرفتیم و میتوانیم از فناوری هستهای برای پیشبرد و تاثیرگذاری در موضوعات گوناگون استفاده کنیم.
معاون رئیس جمهور در خصوص عدم حل مناقشات علیه برنامه هستهای ایران گفت: ۲۰ سال مذاکره کم است؟ اینهمه سایتهایی که منافقین اعلام کردند همه را بازرسی کردند. این یک بهانه واجد ارزش است که نمیتوانند ان را کنار بگذارند.
وی افزود: همین هفته پیش آقای گروسی که اعلام کرد ایران بهتر است با دولت ترامپ مسائل را حل کند. این یعنی مشکل دولت آمریکا است که دارد به ایران فشار میاورد. اگر فشار نباشد ایران طبق موازین آژانس دارد عمل میکند.
وی افزود: تعاملات ما در جهت رفع ابهامات و مزاحمت هاست. ما بایستی برنامه خودمان را اعلام میکردیم که کردیم. هر کشوری که در آژانس عضویت دارد باید چارچوب برنامه خود را به آژانس تحویل دهد. ما برنامه خودمان را مدون کردیم و هیچ نقطه ابهامی ندارد. کاملا هم شفاف است و ابعاد صریح صلح آمیز دارد. این که ما غنی سازی انجام میدهیم بله کشورهای کمی انجام میدهند. این درصدهایی که اینها به آن دامن میزنند برای ایران هراسی است.
اسلامی ادامه داد: در آمریکا و کانادا راکتورهایی وجود دارد که در ان از سوخت ۹۰ درصد استفاده میکنند. نکته مهم غنی سازی کانونهایی است که شما در برنامههای خود میتوانید داشته باشید. ما، چون در بلوک اینها قرار نداریم میخواهند این برنامه را نابود کنند. ایران بازرسیها را از گذشته پذیرفته است ولی از رو نمیروند. زمان به انان اجازه نمیدهد که بازرسیها را بیشتر کنند! ما با یک رویکرد سیاسی رو به رو هستیم نه فنی. اظهارات دبیرکل سازمان ملل هم از همین جنس است.
وی با بیان اینکه هیچ کشوری مانند ما بازرسی نمیشود، افزود: کشورهای دنیا تقسیم میشوند به چهار دفتر، اما برای ایران یک دفتر کامل دارند! اساسا هدف ایجاد نوعی مزاحمت و کنترل شدید ایران است. این برای ما کاملا واضح است. ما باید اینها را برای دفع شر مدیریت کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: دولتهای گوناگون در ۲۰ ساله گذشته مسیر مذاکره را انجام دادند. با هر لحنی صحبت کردند، اما حاصل ان شد برجام. در برجام یکی از نکات سال دهم است. سررسید ده سال یعنی بسته شدن پرونده هستهای ایران. ایران ظرفیت خود را برای اعتمادسازی کاهش داده تا آنان هم زمان تحریمها را بردارند. آنها به تعهداتشان عمل نکردند و اجازه ندادند دیگران با ایران همکاری کنند. همان توافقی را که امضا کرده بودند به ان پایبند نبودند و ایران هم بر اساس همان مفاد بازگشت تعهدات داشته است. ما هنوز در برجام به سر میبریم این امریکا بود که خارج شد و تحریمها را بر نداشت.
وی درباره مذاکرات اخیر ایران و اروپا گفت: مذاکراتی که وزارت خارجه انجام داده به نوعی گفتوگو برای از سرگیری مذاکرات بوده است. هدف سنجیدن طرفها برای امادگی جهت ازسرگیری مذاکرات است. این گفتوگوها گفتوگوهایی است که تنظیم کند اگر شما مسیر تعاملی انتخاب کنید ما هم اماده هستیم. محتوای گفتوگوها این بوده که میتوان امیدوار بود، اما میگویند تکلیف تحریمها دست ما نیست و دست امریکاست.
اسلامی درباره توافق جدید گفت: توافقی که بخواهد صورت بگیرد ظرفیتش در ایران تعریف میشود. نکتهای که مهم است این است که آنان میخواهند از اسنپ بک استفاده کنند. ایران هم در جای خودش در صورت اتفاق عمل خواهد کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره برجام گفت: چارچوب برجام برای ما معتبر است و ما بر همان اساس بازگشت تعهدات داشتیم. مزیتهای آن تاکنون برای ایران قابلیت استفاده نداشته است. فرصت اصلی ما در این زمان بندی هاست که هنوز پابرجا است. بازگشت تعهدات منوط به انجام تعهدات آنان است.
وی در خصوص تهدید به استفاده از اسنپ بک گفت: در این خصوص در چارچوب خاصی تصمیم گرفته میشود. اصل موضوع ما این است که بازگشت تعهدات منوط به انجام تعهدات طرف مقابل است. از این مرحله به بعد باید طرفهای مذاکره کننده پاسخ ابهامات را بدهند.
معاون رئیس جمهور درباره رفتار و رویکرد آمریکا گفت: رویکرد ترامپ برای کل عالم متفاوت است باید صبر کرد و دید چه فرصتها و تهدیداتی پیش رو است. ما در سازمان انرژی اتمی تمام سعیمان این است که هیات مذاکره کننده برای منافع ملی کشور بهنگام تصمیمات خود را بگیرد. / تسنیم