به گزارش راهبرد معاصر، نتایج طرح آمارگیری نیرویکار زمستان 1403 و بررسی نرخ بیکاری افراد 15 ساله و بیشتر، 7.8 درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بودهاند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل ( زمستان 1402) ، 0.8 درصد کاهش یافته است.
در این بازه زمانی بررسی نرخ بیکاری جمعیت 15ساله و بیشتر فارغ التحصیل آموزش عالی نشان می دهد که حدود10.7درصد از جمعیت فعال فارغ التحصیلان آموزش عالی بیکار بوده اند. این نرخ در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط روستایی نسبت به نقاط شهری بیشتر بوده است. بررسی روند تغییران این نرخ حاکی از کاهش 0.9درصدی در زمستان 1403 نسبت به فصل مشابه سال قبل است. بیکاری جمعیت 15ساله و بیشتر فارغ التحصیل آموزش عالی حدود 10.7درصد بوده است که این تعداد حدود 795هزار و 513نفر است.
در زمستان 1403 سهم جمعیت بیکار فارغ التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران 38.9درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان می دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل 0.1درصد کاهش داشته است.
در زمستان 1403سهم جمعیت شاغل فارغ التحصیل آموزش عالی از کل شاغلان 27.3درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان می دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل 0.5درصد کاهش یافته است.
بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی به یکی از معضلات جدی تبدیل شده است که نه تنها موجب نگرانی خانوادهها و جوانان میشود، بلکه تاثیرات منفی بر اقتصاد و توسعه کشور دارد. علیرغم تلاشهای دولت برای گسترش آموزش عالی و افزایش ظرفیت پذیرش دانشگاهها، واقعیت این است که بسیاری از فارغالتحصیلان پس از اتمام تحصیلات خود با دشواریهای زیادی برای ورود به بازار کار مواجه هستند.
براساس گزارشهای رسمی، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی در حال حاضر از نرخ بیکاری کلی کشور بالاتر است. طبق آمارهای مرکز آمار ایران، در سال 1403 بیش از 30 درصد از فارغالتحصیلان دانشگاهی بیکار بودند که این آمار برای جوانان در مقطع تحصیلات عالی به مراتب بیشتر است. این در حالی است که بسیاری از این افراد در رشتههایی تحصیل کردهاند که بهطور مستقیم با بازار کار مرتبط نیستند یا تقاضای کافی برای آنها وجود ندارد.
یکی ازمهمترین مصوبه هفتمین نشست شورای عالی اشتغال دولت سیزدهم، توجه ویژه به اشتغال فارغالتحصیلان بود و بر همین اساس وزارت کار اقدام به تشکیل کمیته ملی اشتغال فارغ التحصیلان کرد، معاون اشتغال وزیر کاروقت آن زمان گفت، تلاش شد برای نخستین بار مصوبهای مخصوص بیکاری فارغالتحصیلان اخذ شود.
کریمی بیرانوند,معاون اشتغال سابق وزارت کار آن زمان گفت: در سال 1403 برای نخستین بار تصمیم بر این شد که 25درصد از سهم اشتغال ایجادی در کل کشور به فارغ التحصیلان اختصاص داده شود و در راستای تاکیدات دولت بر لزوم توجه به اشتغال فارغ التحصیلان، برنامه محوری وزارت کار در سال 1403برحوزه اشتغال فارغ التحصیلان متمرکز شد.
از آنجایی که دولت سیزدهم تا پایان سال 1403دوام نداشت, اینکه سرانجام این مصوبه چه شد,باید از سوی معاونت اشتغال وزارت کار پاسخ داده است, اینکه برنامه وزارت کار برای اشتغال فارغ التحصیلان چیست, موضوعی است که باید از سوی وزارت کار پاسخ داده شود./ تسنیم