سرپرست جدید سرکنسولگری افغانستان در مشهد کار خود را آغاز کرد موج گرمای شدید در اسپانیا جان بیش از ۱۰۰۰ نفر را گرفت درخواست عراقچی از شانگهای برای حمایت از ایران در برابر تجاوز آمریکایی-صهیونیستی ادامه بارش‌های سیل‌آسا در پاکستان؛ ۱۱۱ کشته و صد‌ها زخمی تاکنون سفارت ایران در لبنان: شایعات درباره ناامنی در کشور، جنگ روانی اسرائیل است السودانی: ایران کشوری مهم در منطقه است و روابط راهبردی عمیقی میان ماست لاوروف در دیدار با عراقچی: زمان گفت‌و‌گو با ایران درباره تحولات فرارسیده است عراقچی در چین با لاوروف دیدار کرد مدودف: روسیه اهمیتی به اولتیماتوم ترامپ نمی‌دهد وزیر اطلاع‌رسانی سوریه: مداخله امنیتی در سویدا آخرین راه حل بود گفت‌وگوی وزیران خارجه آمریکا و تروئیکای اروپا درباره ایران و منطقه استعفای اعضای کمیسیون تحقیق سازمان ملل درباره نقض حقوق بشر در اراضی اشغالی توضیحات عراقچی در مورد دستور کار نشست وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای در چین وزرای خارجه ایران و روسیه در خصوص برنامه هسته‌ای گفت‌و‌گو می‌کنند الشمری: عراق امسال میزبان ۵ میلیون زائر اربعین از دیگر کشور‌ها است
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ 

پیامدهای جنگ افروزی مجدد رژیم صهیونیستی

منطقه غرب آسیا شاهد تنش‌های فزاینده و این فضای متشنج با گزارش‌های مربوط به آمادگی رژیم صهیونیستی برای حمله مجدد به ایران بدتر شده است. 
رامین بخشی؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۷ - ۲۴ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 15
کد خبر: ۲۸۳۲۱۳

پیامدهای جنگ افروزی مجدد رژیم صهیونیستی

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ روزنامه یدیعوت آحارونت گزارش کرد، رژیم صهیونیستی در حال تقویت قابلیت‌های نظامی و اطلاعاتی خود برای حمله‌ای علیه تأسیسات حساس ایرانی، به ویژه مراکز مرتبط با برنامه هسته‌ای است. این خبر پرسش های  جدی را درباره ماهیت تدارکات رژیم صهیونیستی، تأثیرش بر امنیت منطقه به ویژه منطقه خلیج فارس، موضع آمریکا در قبال افزایش تنش و سناریوهای احتمالی در صورت تقابل نظامی مطرح می کند.

از منظر اقتصادی، منطقه خلیج‌فارس به دلیل نقش حیاتی‌اش در تأمین نفت و گاز جهان بیشترین آسیب را خواهد دید

این آمادگی‌ها شامل افزایش مانورهای هوایی شبیه‌سازی عملیات برد بلند با استفاده از ناوگان جنگنده‌هایی نظیر اف-35، اف-16 و اف-15 است که قادر به زدن ضربات دقیق هستند. از منظر اطلاعاتی، موساد نقش محوری در جمع‌آوری اطلاعات درباره اهداف احتمالی، شامل شناسایی مواضع فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای ایرانی ایفا می‌کند. این تلاش‌ها امکان دارد عملیات مخفی در خاک ایران نظیر استقرار پهپادها یا واحدهای کماندو برای خنثی‌سازی پدافند هوایی ایران را شامل شود. 

علاوه بر این، رژیم صهیونیستی بر فناوری‌های پیشرفته جنگ سایبری برای هدف‌گیری زیرساخت‌های ایرانی تکیه می‌کند، همان‌طور که پیش‌تر در عملیات استاکس‌نت علیه سامانه‌های سانتریفیوژ ایران رخ داده بود. 

حمله ناگهانی جدید رژیم صهیونیستی به ایران پیامدهای نظامی و امنیتی شدیدی برای غرب آسیا، به‌ویژه منطقه خلیج‌فارس به دنبال خواهد داشت. این حمله می‌تواند شبکه متحدان ایران، ازجمله حزب‌الله لبنان، انصارالله یمن و نیروهای مقاومت عراق را فعال کند که با موشک‌ها و پهپادها اهداف صهیونیستی یا پایگاه‌های آمریکایی مانند العدید در قطر و ناوگان پنجم را در بحرین هدف قرار دهند. ایران امکان دارد با حملات سایبری زیرساخت‌های حیاتی کشورهای خلیج‌فارس، مانند تأسیسات انرژی و ارتباطات را تهدید کند که امنیت ملی این کشورها را به خطر می‌اندازد.

از منظر اقتصادی، منطقه خلیج‌فارس به دلیل نقش حیاتی‌اش در تأمین نفت و گاز جهان بیشترین آسیب را خواهد دید. ایران می‌تواند با مختل کردن تنگه هرمز که 20 درصد عرضه جهانی نفت از آنجا عبور می‌کند، یا حمله به نفتکش‌ها و تأسیسات نفتی، جریان نفت را متوقف کند. این اقدامات به افزایش قیمت نفت، کاهش سرمایه‌گذاری خارجی و رکود در بخش‌های غیرنفتی مانند گردشگری و تجارت در کشورهایی مانند امارات و قطر منجر خواهد شد و فشار مالی را بر بودجه‌های ملی افزایش می‌دهد.

از نظر سیاسی و اجتماعی، حمله کشورهای خلیج‌فارس را در موقعیت دیپلماتیک دشواری قرار می‌دهد، زیرا باید میان حمایت از آمریکا و رژیم صهیونیستی یا حفظ بی‌طرفی تعادل برقرار کنند که می‌تواند تنش با ایران را افزایش دهد. این منازعه امکان دارد تنش‌های فرقه‌ای را در منطقه شعله‌ور و با تغذیه احساسات ضدغربی، انسجام اجتماعی را تضعیف کند. در بعد جهانی، حمایت روسیه و چین از ایران و پشتیبانی آمریکا از رژیم صهیونیستی شکاف‌های بین‌المللی را عمیق‌تر و اتحادهای منطقه‌ای را بازترسیم می‌کند.

موضع آمریکا در قبال حمله احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران پیچیده و متأثر از تعهدات راهبردی، فشارهای داخلی و اهداف دیپلماتیک است. واشنگتن که به عنوان متحد اصلی رژیم صهیونیستی به‌شمار می‌رود، با چالش تعادل میان حمایت از تل‌آویو، حفظ ثبات غرب آسیا و اجتناب از جنگ منطقه‌ای مواجه است. 

از سویی روابط راهبردی عمیق با رژیم صهیونیستی شامل کمک‌های نظامی میلیاردی، تبادل اطلاعات و همکاری در توسعه سامانه‌های دفاعی آمریکا را ملزم به حمایت از این رژیم می‌کند و از سوی دیگر، فشارهای سیاسی داخلی و افکار عمومی آمریکا متأثر از تجربه جنگ‌های عراق و افغانستان مخالف درگیری نظامی جدید در غرب آسیاست. 

روابط راهبردی عمیق با رژیم صهیونیستی شامل کمک‌های نظامی میلیاردی، تبادل اطلاعات و همکاری در توسعه سامانه‌های دفاعی آمریکا را ملزم به حمایت از این رژیم می‌کند

از منظر دیپلماتیک، آمریکا ترجیح می‌دهد به‌وسیله مذاکره و محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران، تنش‌ها را کاهش دهد که با راهبرد نظامی رژیم صهیونیستی در تعارض قرار می‌گیرد. پس از حمله رژیم صهیونیستی به ایران که به هدف‌گیری تأسیسات هسته‌ای و نظامی و شهادت فرماندهان برجسته کشورمان منجر شد، احتمال ضربه دوم رژیم صهیونیستی همچنان وجود دارد. 

در این راستا چندین سناریو مطرح می‌شود:

  • سناریوی نخست، شامل عملیات دقیق و محدود علیه باقی‌مانده قابلیت‌های هسته‌ای یا تأسیسات بازسازی شده پس از ضربه قبلی است. 
  • سناریوی دوم، حمله گسترده در پاسخ به اقدامات تلافی‌جویانه ایران، نظیر حمله مستقیم به ایران یا متحدانش که فراتر از پاسخ‌های قبلی باشد.
  • سناریوی سوم، راهبرد فرسایشی طولانی‌مدت با هدف فلج کردن تدریجی قابلیت‌های نظامی و اقتصادی ایران به‌وسیله ضربات متکرر.
  • سناریوی چهارم، ضربه‌ای در چارچوب ائتلاف منطقه‌ای یا بین‌المللی با حمایت آمریکا و برخی کشورهای خلیج فارس که می‌تواند منازعه را به مواجهه منطقه‌ای چندجانبه تبدیل کند. 

در همه سناریوهای احتمالی، رژیم صهیونیستی با چالش‌های بزرگی به دلیل آمادگی‌های تقویت شده ایران پس از ضربه قبلی مواجه است. ایران که توانایی اجرای حملات موشکی و پهپادی با نفوذ به سامانه گنبد آهنین را نشان داده است، امکان دارد بر سامانه‌های دفاع هوایی روسی نظیر اس-400 یا فناوری‌های جدید تکیه کند. تبعات منطقه‌ای وخیم خواهد بود و شامل تهدید خطوط کشتیرانی در خلیج فارس، تأمین نفت و ثبات سیاسی در کشورهایی نظیر عربستان و قطر می‌شود. 

فشارهای بین‌المللی برای توقف تنش قوی خواهد بود، اما موفقیت آن بستگی به اراده طرف‌های متخاصم و مداخله قدرت‌های بزرگ دارد. این سناریوها تأکید می‌کنند هرگونه ضربه رژیم صهیونیستی مخاطرات جدی خواهد داشت و امکان دارد غرب آسیا را به شیوه‌های غیرقابل پیش‌بینی تغییر دهد که راه‌حل‌های دیپلماتیک را برای جلوگیری از فاجعه منطقه‌ای ضروری می‌نماید.

ارسال نظر
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار