به گزارش راهبرد معاصر؛ شیوع گسترده آنفلوآنزا در دو هفته اخیر باعث شده تا قیمت واکسن این بیماری وداروی اوسلتامیویر برای درمان آنفلوآنزا در بازار به ۱۰ برابر نرخ واقعی برسد. از طرفی هم کاربران در فضای مجازی گفته اند که با تعدادی از بیمارستانهای سطح شهر تهران تماس گرفته اند، اما تخت خالی برای بیمارشان وجود ندارد. از طرف دیگر شیوع گسترده آنفلوآنزا باعث تعطیلی برخی مدارس درکشور شده است.
بررسیهای میدانی نشان میدهد که واکسن آنفلوآنزا در سطح داروخانههای کشور کمیاب شده و همین امر موجب شکل گرفتن بازار سیاه برای خرید و فروش چند برابری واکسن این بیماری شده است. در حال حاضر قیمت واکسن آنفلوانزا در بازار سیاه بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تومان و داروی اسلتامیویر بین ۲۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان به فروش میرسد.
این درحالی ست که مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، ۱۰ آذر ماه از تهیه وتوزیع یک میلیون قرص اسلتامیویر بین دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور خبر داده بود. اما حالا در کمتر از ۷۲ ساعت این قرص در کشور نایاب شده است.
وزیر بهداشت نمکی در مورد شکل گرفتن بازار سیاه و بالارفتن قیمت واکسن و داروی آنفلوآنزا گفته است که "پیگیری کردهایم تا از این هفته واکسن آنفلوآنزا مجددا وارد بازار شود و قیمت بالای آن هم به دلیل بازار سیاه است. "
پشت پرده کمیاب شدن داروی آنفلوآنزا چیست؟
گرچه مسئولان وزارت بهداشت گفته اند که تاکنون حدود ۲ میلیون عدد واکسن و یک میلیون عدد قرص اسلتامیویر وارد کشور شده است. اما انگار نایاب شدن داروی آنفلوآنزا ماجرای دیگری دارد. روزنامه هفت صبح در یک گزارش مدعی شده که وزارت بهداشت انحصار تولید این دارو را به یک شرکت دارویی داخلی خاص واگذار کرده است. این وزارتخانه متعهد شده تا در قبال تولید داخلی این دارو به قیمت ارزان تر، از واردات نمونه خارجی جلوگیری کند.
اما پس از مدتی این شرکت به بهانه بدهی مالیاتی تولید این دارو را متوقف کرده است و با شیوع گسترده آنفلوآنزا مسئولان وزارت بهداشت نیز نتوانسته اند این شرکت را مجباب به تولید این دارو در شرایط حساس کشور کنند. به همین دلیل دارو در بازار نایاب و وزارت بهداشت مجبور شد تعدادی کپسول درمانی آنفلوآنزا را به سرعت وارد کشور کند.
آن شرکت داخلی نیز پس از ورود داروهای خارجی به کشور، به سازمان بازرسی شکایت کرد که وزارت بهداشت بر خلاف تعهد خود عمل کرده و چند روزی هم جلوی توزیع داروی خارجی را هم گرفت.
شیوع گسترده آنفلوآنزا؛ تعطیلی برخی مدارس کشور و کمبود تخت بستری وکیت تشخیص
برخی از کاربران در فضای مجازی نسبت به نبود تخت کافی برای بستری بیماران مبتلا به آنفلوآنزا، گله کرده اند و نوشته اند که به بسیاری از بیمارستانهای دولتی و خصوصی در شهر تهران مراجعه کردیم، اما گفتند که تخت خالی نداریم.
روزنامه جام جم نیز، این انتقاد کاربران را تایید کرده و نوشته است " با ۲۰ بیمارستان دولتی و خصوصی تماس گرفتیم، یا تخت خالی نداشتند یا پاسخ سربالا دادند. " در ادامه این گزارش آمده که "شاهد ما ۲۰ بیمارستان دولتی و خصوصی است، اغلب بیمارستانهای بزرگ و مشهور تهران و البته چند بیمارستان درچند شهر درگیر با آنفلوآنزا که به صورت تصادفی انتخاب شان کردیم تا ببینیم اگر یک بیمار آلوده به ویروس همین الان نیاز به بستری داشته باشد پاسخ آنها چیست. "
مهدی آیینی روزنامه نگار حوزه اجتماعی نیز با انتقاد از کمبود تخت برای بستری بیماران مبتلا به آنفلوآنزا، در صفحه توئیترش نوشته است که "آنفلوآنزا نگیرید، تخت خالی نیست! "
برخی هم در فضای مجازی به کمبود کیت تشخیص آنفلوآنزا اشاره و از وزارت بهداشت انتقاد کرده اند. اما محمد مهدی گویا رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفته است که "کمبودی در زمینه تختهای بستری برای مبتلایان به آنفلوآنزا وجود ندارد. "
او به انتقادها مبنی بر کمبود کیت تشخیص آنفلوآنزا هم پاسخ داده وگفته که "۱۵ آزمایشگاه در سراسر کشور به اضافه آزمایشگاه مرکزی کشوری آنفلوانزا وظایف خود را در این زمینه انجام میدهند و فعالند و مشکلی در این زمینه نیست. اگر هم کمبود کیت مشاهده شود، به صورت مقطعی و کوتاه است."
شیوع گسترده آنفلوآنزا در کشور در هفتههای اخیر باعث شده تا تعدادی از مدارس کشور تعطیل شوند. حجم بالای ابتلا به این بیماری در کهگیلویه و بویراحمد موجب شد تا مدارس دبستانی و پیش دبستانی این استان در روز چهارشنبه ۱۳ آذرماه به تعطیلی کشیده شود.
البته مدارس ۵ شهرستان استان خراسان رضوی، شهرستانهای بانه و سقز در استان کردستان، شهرستان هیرمند در استان سیستان و بلوچستان، شهرستان تکاب دراستان آذربایجان غربی هم به دلیل شیوع آنفلوآنزا تعطیل شدند.
وزیر بهداشت در مورد پایان موج آنفلوآنزا گفته است که "در حال حاضر بیماری قابل کنترل است و پیک بیماری تا حدود ۸ تا ۱۰ روز دیگر فروکش خواهد کرد. با رعایت اصول بهداشتی مانند شستشوی دستها، استفاده از ماسک و جلوگیری از روبوسی نگرانی عمدهای نخواهیم داشت. "
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت هم در این رابطه گفت که "برآورد این است که این موج آنفلوآنزا تا دو هفته آینده ادامه داشته باشد، اما در عین حال این امکان نیز وجود دارد که شرایط متفاوت شود. "
طبق آخرین گزارش وزارت بهداشت، طی یک هفته گذشته، ۳هزار و ۷۲۲ مورد مبتلای به بیماری حاد تنفسی در بیمارستانهای سراسر کشور بستری شده اند که از این تعداد، بالغ بر ۳۴۲ مورد قطعی آنفلوآنزا بوده است. البته آمار چند روز قبل فوتیها هم ۱۹ نفر بوده که تاکنون آمار رسمیِ جدیدی از سوی این وزارتخانه اعلام نشده است.
منبع: فرارو