به گزارش راهبرد معاصر؛ همزمان با تبادل دو زندانی بین ایران و آمریکا و سفر هفته آینده حسن روحانی به ژاپن، گمانهزنیها در مورد مذاکره احتمالی ایران و آمریکا با میانجگری ژاپن قوت گرفته، حال باید دید در نهایت آیا این اتفاق در عمل رخ خواهد داد.
با گذشت ۶ ماه از سفر شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن به تهران با هدف ارسال پیام دونالد ترامپ به ایران، اکنون بار دیگر در آستانه سفر قریبالوقوع حسن روحانی، رئیسجمهور ایران به ژاپن، توکیو از «تلاشهایی» با هدف «میانجیگری» بین ایران و آمریکا خبر داده است.
شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن گفت که کشورش درحال برنامهریزی سفر حسن روحانی به توکیو است، چون ژاپن میخواهد در حل «بنبست هستهای بین تهران و واشنگتن» و «کاهش تنش در خاورمیانه» که منبع ۸۰ درصد نفت موردنیاز ژاپن است نقش فعالتری ایفا کند.
مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به سفر هفته آینده حسن روحانی به ژاپن، گفت: به اعتقاد بنده و با توجه به سیگنالها و نشانههایی که وجود دارد، زمینه برای میانجگری ژاپن بین ایران و آمریکا به وجود آمده است، از سویی نشانه مهم در این زمینه تبادل دو رندانی بین تهران و واشنگتن است، بنابراین میتوان گفت شرایط برای مذاکره مجدد ایران و آمریکا فراهم است.
وی با اشاره به اینکه در رابطه با مذاکره با آمریکا شاهد اتخاذ یک سیاست آشکار و پنهان از سوی ایران هستیم، اظهار داشت: در سطح آشکار مذاکرهای در کار نخواهد بود، اما در سطح پنهان باید در نظر گرفت، حسن روحانی و دولتش بدون دریافت مجوزهای لازم برای مذاکر با آمریکا نمیتوانند مذاکره کنند.
این استاد دانشگاه افزود: در قضیه تبادل زندانیان نیز این امر با هماهنگی با ارکان نظام صورت گرفته و دولت نمیتوانسته که تنهایی خود در رابطه با انجام این امر تصمیم بگیرد، بنابراین در مورد میانجگری ژاپن هم به اعتقاد بنده موافقتهای لازم انجام شده تا روحانی عازم ژاپن شود، این امر به خاطر آن است که در ساختار قدرت در ایران، رئیس جمهوری به تنهایی در مورد مسائل سیاست خارجی نمیتواند تصمیم بگیرد و در این باره مخصوصا مذاکره با آمریکا که یک مسئله کلان و راهبردی است، باید یک اجماع حداکثری در این باره در نظام شکل بگیرد.
مطهرنیا با بیان اینکه بنده در ابتدای دولت دوم احمدینژاد اعلام کردم مذاکراتی بین دو کشور در جریان است، بیان داشت: در آن موقع ما با دولت نئو دموکرات اوباما روبرو بودیم، اما الان با دولت پست نئو محافظهکار ترامپ مواجهیم که از سال 2018 تاکنون وی در سند امنیت ملی آمریکا ایران را به عنوان دشمن اصلی آمریکا نامیده، این در حالیست ترامپ همواره اعلام کرده به دنبال مذاکره و معامله با ایران است، همانطور که در توئیتی بعد از تبادل زندانیان گفت امیدوار است این امر گام اول برای معامله با ایران باشد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به اینکه ترامپ به شیوه خود عمل میکند و معتقد است باید با شرایط او مذاکره کرد، اذعان داشت: دولت ترامپ مجوز لازم را برای میانجگری به آبه نخست وزیر ژاپن داده، در حالیکه این اجازه را ترامپ به مکرون رئیس جمهور فرانسه نداد، اما اگر روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران برود و با ژاپن به عنوان نماینده آمریکا مذاکره کند، بدون کسب اجازه از حاکمیت ، آن موقع شاهد یک موضع دوگانه در قبال سیاستخارجی ایران خواهیم بود که این امر به هیچ عنوان مناسب نیست.
وی ادامه داد: از منظر بیرونی این سیاست دوگانه برای ایران مثبت ارزیابی نمیشود، چراکه در نهایت آسیب این حاکمیت دوگانه به ضرر مردم است، بنابراین در این رابطه باید یک صدا از درون ساختار حاکمیت ایران شنیده شود و نباید شاهد هیچگونه تعارض و دوگانگی در قبال مذاکره با آمریکا باشیم.
منبع: فرارو