به گزارش راهبرد معاصر؛ در هر کشوری منابع درآمدی و سرمایهای مردم شامل پرداخت مالیات به حکومت آن کشور میشود؛ معافیت مالیاتی را میتوان خروج قانونی و به صورت موقت از این پرداخت تعریف کرد، که در راستای سیاستهای حمایتی حاکمان از مردم صورت میگیرد.
یکی از راههای کسب درآمد دولت اخذ مالیات از مردم است؛ وقتی گروهی معاف از پرداخت مالیات میشوند درآمدهای مالیاتی دولت کاهش مییابد. اگر اعطای معافیتهای مالیاتی به صورت گسترده انجام پذیرد دولت برای جبران کسری درآمد مالیاتی خود، بالاجبار میزان نرخ مالیات را افزایش داده و بدین ترتیب گروههای دیگر جامعه که از معافیت مالیاتی بهرهمند نیستید تحت فشار قرار خواهند گرفت. بدون شک اعطای معافیت مالیاتی به گروهها یا فعالیتها و یا مناطق گسترده منجر به ضعف در نظام اجرایی مالیاتی خواهد شد.این روزها بحث جنجالی درخصوص معافیت مالیاتی سلبریتی ها نیز مطرح شده است.
یک کارشناس اقتصادی افزود: برآوردها حاکی از این است که سالانه ۵۰ هزار میلیارد تومان در غالب معافیت مالیاتی در اقتصاد کشور جریان دارد. این رقم مانند یک رانت عمل میکند و این معافیت به شکل یک رانت در ایران توزیع میشود.
شقاقی گفت: به عنوان مثال کشاورزان از پرداخت مالیات معاف هستند، این در حالی است که حمایت از کشاورزان ضروری است اما این حمایت در ابعادی جز مالیات می تواند تبلور پیدا کند.
وی اضافه کرد:به نظر من بهتر است آنها مالیات خود را بدهند و بعدا در تهیه نهادههای کشاورزی یا تسهیلات ارزانتر و حتی قیمت بالاتر خرید تضمینی از آنها حمایت شود. باید توجه داشت عملا بیش از نیمی از معافیتهای مالیاتی نتیجه بده و بستانهای پشت صحنه است و باید به جای این نحوه حمایت بی ثمر، حمایت هدفمند از بخشهای ضروری صورت بگیرد.
او گفت: در ایران حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان سالانه فرار مالیاتی صورت میگیرد. از سوی دیگر دولت برای سال آینده در لایحه بودجه درآمد ۱۶۰ هزار میلیارد تومانی از مالیات را پیشبینی کرده است. همچنین پیشبینی میشود همین مقدار هم پایههای شناسایی نشده مالیاتی در کشور وجود دارد که همه اینها در کنار هم میتوانند مشکلات دولت را برطرف کنند.
او تصریح کرد: باید توجه داشت سالانه در ایران دو هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان تولید میشود که اگر آن را به دلار تبدیل کنیم به رقمی نزدیک ۴۲۰ میلیارد دلار میرسیم. اگر تنها ۱۵ درصد این رقم که رقم متعارف مالیاتگیری در جهان است صورت بگیرد، سالانه ۶۰ میلیارد دلار مالیات ستانی خواهیم داشت که اگر دلار را تنها ۱۰ هزار تومانی پیش فرض بگیریم به رقم ۶۰۰ هزار میلیارد تومان خواهیم رسید که پایه واقعی مالیاتی در کشور است.