به گزارش راهبرد معاصر؛ این روزها ارکستر سمفونیک صدا و سیما تمرینهایش را زیر نظر سهراب کاشف انجام میدهد تا در برنامههای ویژهی بزرگداشت چهلمین سال پیروزی انقلاب اجراهایی داشته باشد. ارکستر صدا و سیما 75 نفر عضو دارد که نوازندگان و گروه کُر این ارکستر را تشکیل میدهند. نخستین اجرای پیش روی این ارکستر در مراسم اختتامیه جشنواره ملی نماهنگ فجر در مرکز همایشهای صدا و سیما خواهد بود. این ارکستر آثار ارزشمندی را در سالهای گذشته اجرا و ضبط کرده است و هماکنون با حضور سهراب کاشف تجربههایی تازه را دنبال میکند. با رهبر ارکستر صدا و سیما همکلام شدیم تا دیدگاهها و نظرهای او را دربارهی اوضاع ارکستر جویا شویم.
در ادامه حاصل گفتوگو با سهراب کاشف را میخوانید:
اوضاع کنونی ارکستر سمفونیک صدا و سیما را چگونه میبینید.
در مدتی که افتخار همکاری با نوازندگان خوب ارکستر سمفونیک سازمان صدا و سیما را دارم با تلاش همه همکارانم هر هفته شاهد رشد کیفی و صدا دهی بهتر ارکستر بوده ایم و خوشحالم که توان ارکستر رشد چشمگیری داشته است. امیدوارم این روند رو به رشد ادامه داشته باشد.
تواناییهای نوازندگان ارکستر را چگونه میبینید.
این ارکستر به طور همزمان از تجربه ارزشمند پیشکسوتان موسیقی کشور در کنار حضور نوازندگان جوان مستعد بهرهمند است که همگی از بهترینها در کشور هستند. طبیعی است توانایی بالای نوازندگی در این ارکستر مورد انتظار است و با دقتی که در انجام تمرینات و اجراها داریم توانایی ارکستر روندی رو به رشد هم دارد. برای من مایه افتخار است که با نوازندگان توانمندی همکاری دارم که توانمندی تنها ویژگی آنها نیست. بلکه ویژگی مهمترشان آن است که همواره علی رغم همه کمبودها و کاستی ها به کارشان عشق می ورزند و تلاش و کوشش آنها برای دستیابی به اجرایی با کیفیت مثال زدنی بوده و هست. از همه این عزیزان به خاطر زحماتشان کمال تشکر را دارم. امیدوارم قدرشان بیشتر دانسته شود.
در میان نوازندگان ارکستر صدا و سیما و ارکستر سمفونیک، نوازندگان مشترکی وجود دارند. این مسئله را مثبت میبینید یا خیر.
این اشتراک فقط منحصر به دو ارکستر نیست. نوازندگان ارکستر صدا و سیما با ارکسترهای دیگری نیز همکاریهای موثری دارند و بدین ترتیب تجربیات خود را به ارکسترهای دیگر نیز می برند که این موجب خوشحالی من است. گاهی هم با همزمانی اجراها این موضوع باعث ناهماهنگی و ایجاد مشکلاتی در برنامه ریزی می شود که باید برای آن چاره اندیشید. در حال حاضر تاثیر گذاری مثیت این نوازندگان در سایر ارکسترها بیشتر از مشکلات احتمالی در هماهنگی و برنامه ریزی برای ما بوده که با تدبیر قابل مدیریت است. در شرایط فعلی احساس مثبتی دارم.
چرا در سالهای اخیر ارکستر سمفونیک صدا و سیما اجراهای زندهی کمی داشته است.
اجراهای ارکستر زیر نظر سازمان برنامه ریزی می شوند. این ارکستر همیشه در آمادگی برای اجرا قرار دارد و تا کنون در تمام اجراهای مورد نظر سازمان صدا و سیما حضور پر قدرت داشته است. ولی نگاه به مقوله اجرا در این ارکستر بیشتر کیفی است و نه کمی. خوشبختانه ارکستر از نظر فنی و هنری توانایی انجام اجراهای بیشتر را نیز دارد و اگر این موضوع از ارکستر خواسته شود حتما ارکستر مثل همه اجراهای دیگرش پر توان ظاهر خواهد شد. امیدوارم چنین ارکستر پر توانی بیش از پیش شنیده شود.
از چه تاریخی رهبری ارکستر سمفونیک صدا و سیما را برعهده دارید؟
از اواخر سال 1394.
ارکستر صدا و سیما در طول سال چه فعالیتهایی دارد.
انجام ضبط ها و اجراهای صحنه ای بنا به تشخیص سازمان صدا و سیما که به این منظور تمرینهای ارکستر به طور منظم در طول سال انجام میشود و ارکستر همیشه در آمادگی قرار دارد.
ارکستر هماکنون چه رپرتواری را تمرین میکند و چه برنامههایی در پیش دارد.
ارکستر همواره ترکیبی از آثار سمفونیک آهنگسازان ایرانی و رپرتوار استاندارد ارکستر سمفونیک را در دستور کار دارد.
آخرین تمرین ما به سمفونی شماره 1 بتهوون و قطعه ای از آقای دکتر حسن ریاحی اختصاص داشت. پیشنهادات خوبی برای اجراهای سال آینده داریم که تحت بررسی و برنامه ریزی است.
ارکستر در 22 بهمن در برج آزادی اجرایی خواهد داشت. در این اجرا چه قطعههایی مینوازید. کدام خواننده شما را در این اجرا همراهی میکند.
صحبت شده اما فعلا به ارکستر در این رابطه ابلاغ رسمی نشده است.
ارکستر سمفونیک صدا و سیما امسال در جشنواره موسیقی فجر حضور خواهد داشت؟ اگر در جشنواره حاضر هستید چه آثاری را در آنجا اجرا میکنید.
قرار بود در جشنواره فجر امسال شرکت کنیم و چند قطعه از آثار آهنگسازان ایرانی را به همراه سمفونی شماره 5 چایکوفسکی برای جشنواره آماده کردیم که ارکستر هم آنها را با کیفیت بسیار بالایی می نواخت. نهایتا تصمیم مدیریت بر این شد که این قطعات در اجرایی دیگر در سال آینده به روی صحنه آورده شوند و فعلا تمرکز بر اجرای پیش رو باشد.
منبع: تسنیم