به گزارش راهبرد معاصر، این روزها شیوع ویروس کرونا و تشدید حساسیت عمومی روی بهداشت موادغذایی یکی از چالشهای اصلی مردم شده است؛ به طوری که برخی افراد هر کالایی را که خریداری میکنند با مایع ظرفشویی، آب، الکل یا هر چیزی که دم دست دارند ضدعفونی میکنند تا از سلامت آن اطمینان پیدا کنند. برخی مواد که به صورت بسته بندی یا در ظروف فلزی و پلاستیکی هستند، قابلیت شست وشو یا ضدعفونی شدن را دارند، اما چالش اصلی زمانی شروع میشود که برخی کالاها که عمدتا ضروری هم هستند این قابلیت را ندارند.
نان سنتی یکی از اقلامی ضروری است که در سفره ایرانیها از جایگاه ویژهای برخوردار است؛ به طوری که برخی افراد روزانه یا چند روز یکبار اقدام به خرید آن میکنند.
اما شیوع ویروس کرونا بسیاری از مردم را دل نگران کرده است که شاید این ویروس از طریق فرد بیمار به نان منتقل شده و آنها با مصرف نان مریض شوند؛ یا حتی ایستادن در صف و قرار دادن نان بر پیشخوان مخصوص نانواییها عامل انتقال ویروس کرونا به آنها شود. نگرانیای که به نظر میرسد درست بوده و به همین دلیل در بازدید از چند نانوایی در سطح شهر اقدامات انجام شده برای افزایش بهداشت نان و محیط نانوانی بررسی شد.
آن چیزی که در این بازدیدها مشخص بود، این بود که اکثر نانواییها بر دیوار یا پشت شیشه نکات بهداشتی اعم از استفاده از کارت بانکی به جای پرداخت وجه نقد، شست وشوی دستها قبل از دست زدن به نان و رعایت بهداشت فردی هنگام ایستادن در صف و نظایر آنها را نصب کرده اند. اما برخی از این نانواییها علاوه بر تذکر این نکات به مشتریان، خودشان نیز دست به کار شده و با قرار دادن دستکش و الکل از مشتریان میخواستند قبل از دست زدن به هرچیزی، یا از دستکش استفاده یا با الکل دست هایشان را ضدعفونی کنند.
اگرچه بسیاری ازمردم نکات بهداشتی را در خرید نان رعایت میکردند، اما برخی از نانواها معتقدند که افرادی هنوز ویروس کرونا را جدی نگرفته اند و اگر بخواهیم از این وضعیت به سلامت گذر کنیم باید همه به آن توجه داشته باشیم.
در این راستا یکی از کارکنان نانوایی توصیه میکرد که مردم تا جایی که امکان دارد نباید پول نقد بپردازند؛ پارچه تمیز با خود بیاورند تا نان از تنور مستقیما روی پارچه قرار گیرد و تماسی با میز نداشته باشد؛ از الکل و دستکشی که روی میز گذاشته شده استفاده کنند یا همراه خود دستکش داشته باشند. اگر هم احساس کسالت دارند، یا با ماسک به نانوایی بیایند یا فرد دیگری که سالم است برای خرید نان مراجعه کند که افراد حاضر در صف بیمار نشوند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه تمامی کارکنان نانواییها به بهداشت خودشان و محیط کار توجه میکنند و مدام دستها و وسایلشان را تمیز و روزی یک بار استحمام میکنند، گفت که تقریبا به ازای خروج هر پنج مشتری، پیشخوان نان را تمیز میکنند.
نانوای دیگری نیز با اشاره به اینکه ما خودمان هم از کرونا میترسیم، بیان کرد که ما پول نقد را یا با دستکش از مردم میگیریم یا با چنگکهای مخصوص؛ تا دستمان با پولهایی که ممکن است آلوده باشد، تماس نداشته باشد. از مردم نیز خواهش میکنیم به میزی که نان روی آن گذاشته میشود، دست نزنند.
یکی دیگر از نانوایان نیز با گلایه ازکاهش خرید نان بعد از شیوع ویروس کرونا گفت: ما سعی کردیم از روز اول بهداشت را رعایت کنیم و به همین دلیل از ورود افراد متفرقه به داخل نانوایی جلوگیری کردیم و مدام به مردم گوشزد میکنیم که دستکش به همراه داشته باشند.
در این راستا بیژن نوروزی مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی نیز در رابطه با رعایت نکات بهداشتی در نانواییها پس از شیوع ویروس کرونا به ایسنا گفت: در روزهای اول برای اعضای اتحادیه نان سنتی پیام بهداشتی فرستادیم و از آنها خواستیم که بهداشت را رعایت و از ورود افراد متفرقه به محیط کارشان جلوگیری کنند. پس از آن نیز از آنها درخواست کردیم که در صورت امکان از دریافت وجه نقد خودداری کنند و کارتخوان را در جایی قرار دهند که مشتری بتواند خودش کارت بکشد و هزینه پرداخت کند.
وی افزود: همچنین از وزارت بهداشت وسازمان صنعت، معدن و تجارت درخواست کردیم که برای ضدعفونی کردن سطوح نانواییها و جلوگیری از شیوع این ویروس، ماسک و دستکش در اختیارمان قرار دهند. قول مساعدت هم داده شده و امیدواریم در همین هفته این اقلام را دریافت کنیم.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی با بیان اینکه این اطمینان خاطر را به مردم میدهیم که آلودگی در نان وجود ندارد، اظهار کرد: خوشبختانه این ویروس با گرما و آتش از بین میرود. دمای داخل تنور نیز حدود ۳۰۰ درجه سانتی گراد است و طبیعتا ویروسی در این دما زنده نمیماند؛ بنابراین نانی که از تنور درمی آید، تا زمانی که به دست مشتری میرسد، چون هنوز گرم است، امکان آلوده شدن ندارد؛ اما آلودگی ممکن است از جایی منتقل شود که خریدار وارد مغازه شده، پول نقد را رد وبدل کند و این پول آلوده باشد یا شخص آلودهای برای خرید نان مراجعه کند و به تمام سطوح نانوایی دست بزند.
نوروزی مقدم با بیان اینکه نانوایان هم جزو افراد جامعه هستند و نگران شیوع ویروس هستند و سعی میکنند با تمام توان بهداشت را رعایت کنند، از مردم تقاضا کرد تا جایی که ممکن است از پرداخت وجه نقد خودداری کنند؛ کارتشان را خودشان با دستکش بکشند و دستکش را بعد از آن در سطل در بسته بیاندازند. سفره پارچهای با خود به همراه داشته باشند تا نان با سطح میز تماس پیدا نکند، زیرا ممکن است قبل از آنها فرد آلودهای به میز دست زده باشد. از طرفی اگر هم درموارد نادری نان آلوده شد، میتوانند در دستگاه فر یا روی اجاق گاز آن را حرارت دهند تا عاری از ویروس شود.
با وجود اینکه این روزها بسیاری از افراد با آگاهی ومسئولیت پذیری نکات بهداشتی را رعایت میکنند تا از شیوع این ویروس جلوگیری کنند، اما هنوز افرادی هستند که آن را جدی نمیگیرند و با بی توجهی جان خود و دیگران را به خطر میاندازند؛ بنابراین باید در نظر داشته باشیم که برای گذار از این روزها و پیروزی بر کرونا نیازمند مشارکت همه افراد جامعه هستیم تا "همه علیه کرونا" صرفا در حد یک شعار باقی نماند.