به گزارش راهبرد معاصر؛ ابراهیم فیاض استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران در تحلیل شرایط اجتماعی جهان که در روزها و هفتههای اخیر به شکل محسوسی متاثر از شیوع ویروس کرونا شده، اظهار داشت: شکی در این مسئله نیست که ویروس کرونا نوعی سلاح بیولوژیک و آزمایشگاهی است، ولی از آنجا که نوعی تفکر روشن فکری و غرب گرایی در دنیا حاکم است در نتیجه به شدت با این واقعیت که این ویروس دست ساز و هدفمند به وجود آمده مقاومت میشود.
وی افزود: رسانههای غربی در روزهای اولِ همه گیری این ویروس در ایران و چین که فرضیه بیولوژیک بودن آن مطرح میشد به شدت به این فرضیه حمله کردند. بویژه به کشور چین که علاوه بر حملهای بیولوژیک، درگیر حمله رسانهای تمام عیار از سوی شبکهها و رسانههای غربی قرار گرفته بود و شاهد بودیم در حالی که ویروس کرونا تنها شهر ووهان چین را درگیر کرده، ولی رسانههای غربی به دروغ تمام کشور چین را درگیر مقابله با این ویروس جلوه میدادند و طبعاً افکار عمومی دنیا نیز خیال میکرد که کرونا در مدت کوتاهی سراسر چین را فرا گرفته و این کشور را فلج خواهد کرد.
* «کرونا» جنگ بیولوژیک تمام عیار میان آمریکا و چین
این استاد دانشگاه گفت: از سوی دیگر اظهارات رئیس جمهور آمریکا در روزهای ابتدایی ورود کرونا به آمریکا که مدام از ویروس چینی سخن میگفت بر این واقعیت صحه گذاشتکه دولت چین علاوه بر حملهای بیولوژیک و برنامه ریزی شده، باید در برابر حملات رسانهای آمریکا نیز ایستادگی کند.
فیاض با اشاره به عکس العمل متقابل دولت چین در برابر هجمه بیولوژیکی و رسانهای آمریکا علیه این کشور تصریح کرد: بر اساس برخی یافتههای آزمایشگاهی که توسط رسانهها بیان شده، ویروسی که ابتدا از سوی آمریکا علیه مردم ووهان به کار گرفته شد در بردارنده ۴۰ درصد قدرت تهاجمی بود در حالی که چینیها پس از به کنترل در آوردن این ویروس، با تغییراتی در ساختار آن، قدرت تهاجمی کرونا را به ۷۰ درصد رسانده و بار دیگر آن را به آمریکا و سایر کشورهای غربی صادر کردند.
*شیوع کرونا در ایالتهای مرکزی آمریکا تلفات دهها هزار نفره خواهد داشت
وی افزود: همین مسئله باعث شد که کشورهای غربی و بویژه آمریکا که پس از جنگ جهانی دوم با هیچ چالش خارجی که موجب تحمیل تلفات سنگین جانی به آنها شود، مواجه نشده بودند این بار خود را در مواجهه با ویروسی ببینند که به شکل گسترده آنها را درگیر کرده و امنیت عمومی شان را به طور جدی تهدید میکند؛ بنابراین در حال حاضر دنیا شاهد جنگی تمام عیار میان چین و کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا است که به نظر میرسد این جنگ تازه شروع شده و باید منتظر تلفات سنگین کشورهای غربی بویژه آمریکا در روزها و هفتههای آتی باشیم.
استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اینکه بر تلفات سنگین آمریکا در این جنگ بیولوژیک تاکید میکنم به این دلیل است که این کشور به واسطه موقعیت جغرافیایی منحصر بفردی که دارد همواره مصون از هرگونه تهدید خارجی بوده و طبعاً از نظر پدافند غیرعامل نیز تدابیر لازم برای مواجهه با چنین هجوم خارجی را اتخاذ نکرده است و با توجه به دست ساز بودن ویروس کرونا، مسئولان امنیتی آمریکا به هیچ عنوان فرصت ارزیابی و متعاقب آن صف آرایی در برابر این ویروس را ندارند. البته باید این شرایط ویژه را در کنار نوع پراکندگی جمعیتی کشور آمریکا نیز قرار داد که با توجه به اینکه به جز برخی ایالات آمریکا از جمله کالیفرنیا، نیویورک و واشنگشتن بسیاری از ایالات این کشور از نظر امکانات درمانی دچار کمبودهای اساسی هستند پیش بینی من این است که شیوع کرونا در این ایالتها تلفات سنگین دهها هزار نفری را بر روی دست دولت مرکزی آمریکا بگذارد.
فیاض ادامه داد: امروز حتی ارتش آمریکا با چالشهایی جدی تری در بحث شیوع کرونا مواجه شده است، به طوری که رسانههای آمریکایی به نقل از فرمانده یکی از ناوهای هواپیمابر این کشور خبر از ابتلای بیش از ۱۰۰ نفر از خدمه این ناو به ویروس کرونا داده اند. مسئلهای که رسانهای شدن آن منجر به برکناری فرمانده این ناو شد که نشان از عمق آشفتگی و درماندگی سیستم مدیریتی ایالات متحده آمریکا دارد، این در حالی است که آمریکاییها این ویروس را با هدف زمین گیر کردن اقتصاد چین ایجاد کرده بودند.
*خلع سلاح کشورهای غربی در استفاده از ادبیات و هنر به عنوان قدرت نرم
وی در بخش دیگری از این مصاحبه و در پاسخ به این سوال که ارزیابی اش از جهان پساکرونا چیست، تصریح کرد: از آنجا که این ویروس آزمایشگاهی و دستکاری شده است، طبعاً عملکردی غیرقابل پیش بینی دارد و همانطور که متخصصان پزشکی نیز تاکنون اذعان کرده اند هیچ درمان قطعی برای کرونا حداقل تا ماههای آینده نمیتوان کشف کرد و در روزهای گذشته شاهد بودیم که در برخی موارد حتی از داروهای ضد شپش برای کاهش اثر مخرب این ویروس استفاده شده که نشان از ناشناختگی و تغییر ساختار مداوم این ویروس دارد.
فیاض با تشبیه شرایط این روزهای آمریکا به عنوان قدرت بلامنازع جهان با روزهای پایانی حیات اتحاد جماهیر شوروی خاطرنشان کرد: اتحاد جماهیرشوروی پیش از فروپاشی، قدرتی بود که به شدت از درون و بیرون منسجم بود و این انسجام را مدیون توان اتمی خود بود که یکی از مولفههای اصلی قدرت او به حساب میآمد، ولی انفجار نیروگاه اتمی چرنوبیل موجب شد تا بخش مهمی از اراضی تحت کنترل و استعمار این کشور دچار آلودگی شدید زیست محیطی شود به طوری که حتی در آن سالها گمانه زنیهایی مبنی بر این که مناطقی از دریای خزر نیز تحت تاثیر این انفجار عظیم دچار آلودگی شده نیز مطرح میشد که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان همین حادثه آغازی بر روند فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی شد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در ماجرای شیوع ویروس کرونا نیز شاهد این واقعیت هستیم که ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای غربی به عنوان قطب کشورهای دنیا در زمینه علوم تجربی و آزمایشگاهی، هم اکنون بیشترین مبتلایان و جان باختگان یک ویروس دستکاری شده و آزمایشگاهی را دارا هستند. از سوی دیگر شاهد هستیم که سرمایه اجتماعی دنیای غرب نیز با چالش جدی مواجه شده و آمریکا و کشورهای اروپایی همانند گذشته دیگر توان بهره گیری از قدرت نرم خود در حوزه هایی، چون ادبیات و هنر ندارند. همین مسئله موجب شده تا این روزها شاهد دزدی علنی کشورهای اروپایی و آمریکا از یکدیگر در بحث اقلام بهداشتی بویژه ماسک باشیم که تمامی این واقعیات خبر از فروپاشی قریب الوقوع نظم حاکم بر دنیا به رهبری آمریکا میدهد.
*تمدن غرب در آستانه فروپاشی
وی با تاکید بر اینکه اولین رویداد بزرگ جهانِ پساکرونا خلاصی جامعه جهانی از غرب به عنوان مرکز تمدنی بشر است، تصریح کرد: البته باید این نکته را مورد نظر قرار داد که تاثیرات فروپاشی تمدن غرب تنها در جوامع غربی بروز و ظهور نمیکند بلکه در مشرق زمین نیز شاهد تغییرات فرهنگی اساسی خواهیم بود. چراکه امروز حتی کشورهای شرق آسیا نظیر چین و ژاپن نیز به شکل اساسی بازتولید فرهنگ غرب را در جامعه مدنی خود حاکم کرده اند. حتی ایران فعلی نیز با در نظر گرفتن دولت غربگرای کنونی را میتوان بازتولیدی غربی از جمهوری اسلامی در نظر گرفت.
فیاض تصریح کرد: آنچه در پساکرونا رخ میدهد این است که همان طور که سیطره استعمار غربی پس از دو جنگ جهانی از بین رفت این بار شاهد آن خواهیم بود که سیطره تمدنی غرب در تمامی ابعاد این تمدن از جمله فلسفه، اخلاق، هنر و رسانههای آن از بین خواهد رفت؛ بنابراین چین که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، ابرقدرت آینده دنیا خواهد بود برای رسیدن به این هدف باید از سیطره تمدنی غرب منفک شود. چرا که چین در این سالها علی رغم قدرت اقتصادی غیرقابل انکاری که در سطح جهان داشته، ولی در عمل تنها به عنوان یک بازار تولید صرف با تکنولوژی آمریکایی قلمداد شده است.
این استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران همچنین معتقد است: این احتمال وجود دارد که پساکرونا عصر پیدایش تمدنهای متکثر در دنیا باشد. چراکه استعمار فرهنگی آمریکا که به واسطه انحصار واحد پولی او در بسیاری از کشورها از جمله کشورهای شرق آسیا نظیر فیلپین، اندونزی، کره جنوبی و ... حاکم بوده از بین خواهد رفت و این کشورها خود را از یوغ فرهنگی و تمدنی غرب بیرون خواهند کشید. همچنین ارتباطی که میان تمدنهای متکثر پساکرونا وجود دارد ایجاد مبنای فکری جدید در دنیا است که محوریت آن حکمت ابراهیمی است که در تمامی ادیان الهی از جمله مسیحیت، یهودیت و اسلام مورد اشاره قرار گرفته است./ تسنیم