بیماری فاسیولا در ۲ مرحله (از اواخر اردیبهشت تا پایان خرداد و از مهرماه تا آبان ماه هر سال) شایع است و با درگیرکردن کبد و ایجاد خارش و تب ظهور و بروز میکند.
اخیراً این بیماری در استان گیلان چند نفر را به مبتلا کرده است که در همین رابطه آبتین حیدرزاده، سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان از ابتلای ۱۳ گیلانی به بیماری فصلی فاسیولا خبر داد و از مردم خواست از مصرف فرآوردهها با سبزیهای محلی خودداری کنند.
در همین رابطه آبتین حیدرزاده گفت: تمامی مراکز درمانی و پزشکان در گیلان نسبت به شیوع بیماری فاسیولا آگاه هستند و اقدامات ایمنی و مراقبتی لازم را در دستور کار قرار داده اند.
با این همه پرسشی که برای بسیاری مطرح می شود این است که بیماری فاسیولا چیست و نگرانی در رابطه با این بیماری تا چه میزان باید باشد؟
در پاسخ به این سئوال باید گفت که بیماری فاسیولا بیماری انگلی و غیر واگیر است که تخم این انگل از طریق آب آلوده وسبزیجات محلی (بیشتر در شمال کشور) منتقل میشود.
لارو (تخم) انگل به سبزیجات چسبیده و وارد بدن میشود؛ انگلی که با شستشو، نمک سود کردن و حتی فریز کردن از بین نمیرود و به همین دلیل نگرانی در مورد آن جدی است.
در مرحله ورود این انگل به کبد، فرم حادّ بیماری ظاهر شده که فرد دچار تب، خارش شدید، درد معده و حالت تهوّع و استفراغ میشود، اما وقتی انگل وارد کبد شد این علائم دیگر از بین میرود.
وقتی این انگل وارد بدن میشود، مخاط روده باریک و اثنی عشر را سوراخ کرده وارد حفره صفاقی شده و از آنجا به کبد راه یافته و در آنجا جایگزین میشود.
مهمترین اشکالی که این انگل میتواند در کبد ایجاد کند این است که اگر تعدادشان زیاد باشد، به کبد حمله ور شده و میتوانند بافت کبد را به صورت وسیع تخریب کنند.
باید دقت داشت که نمیتوان با شستوشو انگل فاسیولا را از سبزیزدود و از بین برد؛ این انگل برخلاف میکروبهای اسهال خونی، وبا و تیفوئید با شستوشوی سبزیهای با محلولهای غلظت پایین پرکلرین و یا سایر شویندههای توصیهشده مخصوص سبزیها از بین نمیرود.
علائم اولیه این بیماری (در مرحله حاد) تب متناوب، ایجاد خارش، طدرد شکم، بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، اسهال، تغییر در عادتهای روده و کاهش وزن و کم خونی به ویژه در کودکان است و علائم ثانویه بیماری (در مرحله مزمن) تخریب کبد است.
برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری نیاز است به نکات زیر توجه کرد؛
-از مصرف سبزی خصوصا سبزیهای محلی خودداری کنید.
-درصورت استفاده باید سبزیهای کاملاً پخته و یا در مقابل آفتاب کاملاً خشکشود.
-از سبزیهای کشتشده در حیات خانههای استفاده کنید.
-مطمین باشید سبزی که مصرف میکنید با آب سالم غیر رودخانهای تغذیهشده است.
-در صورتیکه فرآوردههای سبزیهای محلی را از بیرون تهیه میکنید قبل از مصرف در فریزر با دمای ۲۰- درجه تا ۳ روز نگهداری و سپس مصرف شوند. زیرا فقط فاسیولا در این دما از بین میرود.
منبع: تابناک