سندرم دیجیتالی چشم؛ آفت جدید ویروس کرونا-راهبرد معاصر

سندرم دیجیتالی چشم؛ آفت جدید ویروس کرونا

در زمانه‌ای که همه ما به صفحه نمایش موبایل چسبیده ایم، چگونه از چشمهایمان مراقبت کنیم؟
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۹ - ۰۴ خرداد ۱۳۹۹ - 2020 May 24
کد خبر: ۴۳۶۶۱

به گزارش راهبرد معاصر،  در شرایطی که اکثریت مردم جهان با محدودیت‌ها و چالش‌های ناشی از کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند، بیش از هر زمان دیگری به صفحه نمایش موبایل، لپ تاپ و تلوزیون خیره شده اند. از جمله دلایل این استفاده طولانی مدت از دستگاه‌های دیجیتالی دور کاری، احوالپرسی از خانواده و سرگرمی است.

 

در بررسی‌های جدید تخمین زده می‌شود که بزرگسالان در حدود ۱۳ ساعت از شبانه روز را به استفاده از یکی از وسایل الکترونیکی بصری می‌گذرانند. در حالیکه سال گذشته میزان مصرف افراد در طی شبانه روز حدود ۱۰ ساعت بود.

 

در شرایط قرنطینه خانگی و یا حفظ فاصله گذاری اجتماعی حضور کودکان و نوجوانان در مدرسه به طور کل قطع و یا محدود شده است، در عوض ساعات استفاده آن‌ها از لپ‌تاپ و تبلت جهت استفاده از کلاس درس آنلاین و بازی و سرگرمی افزایش یافته است.

 

در همین رابطه کارشناسان معتقدند که در نتیجه همه گیری ویروس کرونا، سبک زندگی انسان‌ها تغیرات گسترده‌ای داشته است، بدون شک استفاده مستمر از صفحه نمایشگر‌های موبایل و تبلت یکی از این تغیرات است. در نتیجه افزایش استفاده از وسایل الکترونیک، رشد آگاهی درباره چگونگی مراقبت از چشم‌ها ضروری به نظر می‌رسد.

 

بر طبق تحقیقاتِ بیمارستان چشم انگلستان، اگرچه که شواهد متقنی از آسیب طولانی مدت چشم در استفاده از تلفن‌های هوشمند و یا کامپیوتر بدست نیامده است، اما در صورت استفاده گسترده از این وسایل ممکن است چشم دچار مشکلاتی شود. تاری دید، خشکی و خستگی چشم، تحریک پذیری چشم و سر درد از جمله این آسیب‌ها به شمار می‌آید. در همین رابطه آکادمی چشم پزشکی امریکا، مجموع این علائم و نشانه‌ها را با عنوان سندروم دیجیتالی چشم می‌نامند.

 

دوتن از پزشکان امریکایی و انگلیسی راهکار ۲۰-۲۰-۲۰ را جهت به حداقل رساندن آسیب‌های احتمالی پیشنهاد داده اند. در این روش افراد باید پس از ۲۰ دقیقه استفاده مستمر از صفحه نمایش به مدت بیست ثانیه به منظره‌ی روبه روی خود که حدودا ۲۰ قدم با آن‌ها فاصله داشته باشد، نگاه کنند.

 

در حقیقت زمانیکه شما به هدفی در نزدیک خیره می‌شوید، عضله چشم شما تحت فشار است و زمانیکه شما به هدفی در فاصله دورتر نگاه کنید، عضله چشم شما رها می‌شود.



پلک زدن را هرگز فراموش نکنید

استفاده از وسایل الکترونیکی که دارای صفحه نمایشی با نور روشن هستند، باعث می‌شود که کمتر پلک بزنیم و در نتیجه کمتر پلک زدن چشمانمان خشک می‌شود. اما با اندکی تمرین می‌توانیم این رفتار را تصیح کنیم و در هنگام استفاده از وسایل مذکور بیشتر پلک بزنیم. اگر چنانچه شما در حال حاضر از خشکی چشم رنج می‌برید پیشنهاد می‌شود که با اجازه پزشک معالجتان از اشک مصنوعی استفاده کنید. همچنین می‌توانید از دستگاه‌های رطوبت ساز (دستگاه بخور) در محل کار استفاده کنید.

 

بالاترین نقطه صفحه نمایش باید در امتداد چشم شما قرار بگیرد و صفحه نمایش با فاصله ۳۵ تا ۷۰ سانتی متری از محل نشستن شما باشد و همچنین لازم است که صفحه نمایش را اندکی به عقب خم کنید. لزوم توجه به محل قرار گرفتن لپ تاپ از آنروست که در صورتی که زاویه نگاه شما اندکی رو به پایین باشد، اشک کمتری از چشمان شما تبخیر می‌شود و در نتیجه چشم کمتر خشک می‌شود. در حالیکه اگر به میزان زیادی به بالا نگاه کنید، چشمانتان به سرعت خشک می‌شود.

 

گام موثر دیگر، کم کردن نور‌های اطراف است. در نتیجه کم شدن نور‌های اطراف، مانیتور یا صفحه نمایش روشنتر خواهد شد. در همین رابطه پاک کردن گرد و غبار به صورت منظم از روی صفحه تبلت یا کامپیوتر به جلوگیری از تحریک و آسیب چشم منجر می‌شود. در صورتیکه مشکلات بینایی شما پس از به کار بستن راهکار‌های فوق همچنان ادامه پیدا کرد، بهتر است که با یک چشم پزشک مسئله را در میان بگذارید.

 

باید به این نکته اشاره شود که با پشت سر گذاشتن هر دهه از زندگی توان عضله مربوط به تطابق در چشم شما کمتر می‌شود، به عنوان مثال شما در ۲۰ سالگی می‌توانید ساعت‌های طولانی به نزدیک خیره شوید و تمرکز کنید و مشکلی هم نداشته باشید. در حالیکه این توانایی با افزایش سن به آرامی کاهش پیدا می‌کند.

 

 

تاثیر منفی نور آبی

دیگر نگرانی بالقوه، مربوط به نور آبی ساطع شونده از وسایل الکترونیکی همچون موبایل است. نوری که بیش از چشم بر ساعت بدنمان تاثیر می‌گذارد. نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که این تاثیر منفی در کودکان به آسانی قابل مشاهده است.

 

در اینجا ممکن است این نکته به ذهن خطور کند که ما در ساعاتی از روز از منزل خارج می‌شویم و به آسمان آبی نگاه می‌کنیم، پس مشکل نور آبی چیست؟ باید پاسخ داد که نور آبی در شب باعث اخلال در ساعت بدن می‌شود و پروسه خوابیدن را با مشکل همراه می‌کند. در نتیجه نمی‌توان سریع و بدون مشکل خوابید.

 

پیشنهاد می‌شود که برای رفع این مشکل صفحه نمایش رادر حالت نور مناسب شب قرار بدهیم و یا در صورت امکان از دستگاه‌های دیجیتالی مخصوص خواندن کتاب استفاده کنید. همچنین برای محافظت از چشمان کودکان، والدین باید تا حد امکان فرزندانشان را به صرف وقت و مشارکت در فعالیت‌های خارج از منزل تشویق کنند. البته در شرایط حفظ فاصله فیزیکی باید محدودیت‌های محل زندگیتان را جهت جلوگیری از انتشار ویروس کرونا در نظر بگیرید.

 

تحقیقات بسیاری نشان دهنده این واقعیت است که در دو دهه‌ی اخیر مشکلات بینایی کودکان به شکل گسترده‌ای افزایش یافته است. اگرچه دانشمندان در جستجوی علت اصلی افزایش این مشکلات بینایی بر سر یک علت واحد و تعیین کننده توافق ندارند و نمی‌دانند که آیا ارتباط مستقیمی میان مشکل بینایی کودکان و میزان استفاده از صفحه نمایش‌ها وجود دارد یا خیر، اما آن‌ها در نتیجه برخی تحقیقات به روشنی دریافتند که هرچقدر خردسالان ساعات بیشتری را بیرون از خانه بگذرانند، چشمهایشان آسیب کمتری می‌بیند.

 

بدون شک تحقیقات گسترده پیرامون این موضوع بسیاری از پرسش‌ها را پاسخ می‌دهد، اما همچنان والدین بر سر دوراهی باقی می‌مانند، از یک سو تکالیف مدارس و بازی و سرگرمی کودکان منوط به استفاده از دستگاه‌های دیجیتالی است و از سوی دیگر والدین نگران آسیب‌های احتمالی این استفاده بیش از حد هستند.

منبع: CNN
مترجم: زهرا پورنعمت

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار