به گزارش راهبرد معاصر، موضوع رهایی بودجه کشور از نفت طی سالهای گذشته مورد بحث بوده است و تاکیدات مقام معظم رهبری نشان از اهمیت بالای این موضوع دارد.
با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد (شکهای ارزی و...) و کسری بودجهای که در سال جاری گریبان کشور را گرفته است، این سوال مطرح میشود که چرا ستادی منسجم برای طراحی راهکارهای عملیاتی برای جایگزینی درآمدهای نفتی با وجود اهمیت موضوع تشکیل نشده است؟
ضرورت تشکیل چنین اتاقی از این جهت است که به نظر میرسد بخش عمدهای از کسری بودجه فعلی کشور مربوط به کاهش فروش نفت میشود. البته که در این مدت راهکارهایی برای جایگزینی منابع درآمد نفتی با استفاده از مسیرهای مختلف توسط نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی مطرح شده است.
اما اثرگذاری این راهکارها زمانی میتواند عملیاتی شوند که به شکلی منسجم و ساختارمند مطرح شوند که در این میان نیاز به وجود یک اتاق مشترک با حضور نمایندگان و کارشناسان صاحب نظر با داشتن شرط سوابق عملیاتی و اجرایی ضروری به نظر میرسد.
براساس نظر کارشناسان، یکی از اصلیترین راهها برای جایگزینی درآمدهای نفتی کشور، موضوع مالیات است. اهمیت مالیات در تامین منابع جدید به حدی بود که اصلاح بخشهای مختلف نظام مالیاتی کشور در طرح کلی اصلاح ساختار بودجهریزی کشور مطرح شد.
بحث اصلاح نظام مالیاتی کشور در ذیل بند درآمدهای پایدار آورده شده که خود تاییدی بر ظرفیتهای بالای نظام مالیاتی کشور برای تامین منابع پایدار با استفاده از اضافه کردن برخی از پایههای مالیاتی جدید، جلوگیری از فرارهای مالیاتی و ساماندهی معافیتها است.
منبع: تسنیم