ماجرای وقف قله دماوند چه بود؟

ماجرای وقف قله دماوند این روزها جنجال بسیاری در فضای مجازی به راه انداخته است و این فضاسازی ها با تکذیب سازمان اوقاف بیشتر شد.
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۵ - ۰۸ مرداد ۱۳۹۹ - 2020 July 29
کد خبر: ۵۲۶۲۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ وقف قله دماوند آن هم قله ای ملی حواشی بسیار زیادی در فضای مجازی ایجاد کرد. در ادامه جزئیات بیشتر از ماجرای وقف قله دماوند را مورد بررسی قرار دادیم.

 

وقف کوه دماوند از  آن خبرهایی بود که به شدت بازتاب های مختلفی در فضای مجازی داشت. یک رسانه مطلبی منتشر کرد که کوه دماوند به 11 قسمت تقسیم شده و یک قسمت از آن وقف سازمان اوقاف شده است.

 

 اینکه دماوند به عنوان یک نماد ملی بخواهد وقف شود باعث رنجش بسیاری از ایرانی ها شده بود تا اینکه سازمان اوقاف و امور خیریه در اطلاعیه‌ای، خبر اخذ سند وقفی برای بخشی از کوه دماوند را تکذیب کرد.

 

اطلاعیه اوقاف درباره خبر وقف دماوند

 

در این اطلاعیه آمده است: "مع‌الاسف بدون تحقیق و تدقیق و رعایت جوانب حرفه‌ای حوزه اطلاع رسانی، اخیراً خبری توسط برخی از رسانه‌ها منتشر شده مبنی بر اینکه برشی از کوه دماوند به نام سازمان اوقاف و امور خیریه ثبت شده است. این در حالی است که کوه دماوند  جزء اراضی انفال است و  منطقاً طبق قاعده فقهی "لا وقف الا فی ملک" قابلیت ملکیت و به تبع آن وقف شدن را ندارد. انتشار این خبر مصداق بارز تشویش اذهان عمومی است که معمولاً از سوی رسانه‌های ضد انقلاب به چنین اخبار کذبی دامن زده می‌شود.

 

در ضمن به منظور تنویر افکار عمومی یادآوری این نکته ضروری است که موقوفه ملار مربوط به قریه و مراتع ملار است که تاریخچه آن به حدود 90 سال پیش بازمی‌گردد.  به دلیل اینکه این موقوفه به تملک پهلوی اول درآمده بود در سال 1323 در دادگاه به وقفیت برگشته و در سال 1374 نیز در شعبه 29 دیوان عالی کشور وقفیت پلاک 68و 69 اصلی بخش  7 لاریجان محرز شده و متعاقباً در سال 1384پس از طی تشریفات قانونی ثبت املاک، پلاک‌های فوق به نام موقوفه بر اساس قوانین موضوعه کشور تثبیت شده است. بنابراین این موقوفه مربوط به یک قریه و مراتع آن در اطراف کوه دماوند است و به هیچ وجه شامل خود کوه دماوند نمی‌شود.

 

وقف دماوند

 

حجت الاسلام حسنی نیا معاون حقوقی و ثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز گفت: این خبر را تکذیب می کنیم و قله دماوند وقف نیست و فقط سواستفاده افرادی از اراضی روستای ملار بوده است.

 

معاون حقوقی وثبتی سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: سند وقف مربوط به جای دیگری است و قله دماوند را شامل نمی شود.

 

او تاکید کرد: دماوند انفال است و کسی نمی تواند آن را وقف کند. این خبر برای تشویش اذهان عمومی بوده و ربطی به وقف ملار هم نداشته است. 

 

دماوند از وقف خارج شد / سازمان ثبت: سند آخرین یال قله دماوند هم به نام دولت صادر شد

 

معاون امور املاک و کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: با تلاش شبانه روزی یک تیم ویژه، سند مالکیت اراضی آخرین یال قله دماوند که همان یال جنوب شرقی است هم به نام دولت صادر شد.

 

سید صادق سعادتیان در این باره افزود: با این اقدام، کل اراضی قله دماوند به نام دولت سنددار شد و حتی یک سانتی متر از اراضی این منطقه وقف نیست.

 

چرا ماجرای وقف دماوند مطرح شد؟

 

عباسعلی زارع مدیرکل ثبت اسناد و املاک مازندران نیز اظهار کرد: با توجه به اینکه ۹۰ درصد اراضی در شهر رینه لاریجان آمل، ملی است، ثبت این اراضی در دستور کار اداره‌کل ثبت اسناد و املاک مازندران قرار دارد.

 

وی با اشاره به اینکه وجود قله دماوند موجب شده این کار در اولویت کاری این اداره‌کل قرار بگیرد، تصریح کرد: یکی از ویژگی های اجرای طرح کاداستر این است که اگر در محل، املاکی با یکدیگر تداخل داشته باشد، خود را نشان می‌دهد. 

 

مدیرکل ثبت اسناد و املاک مازندران خاطرنشان کرد: تثبیت اراضی حدود ۱۰ پلاک ثبتی در اطراف قله دماوند، انجام شده است و آن چیزی که در خصوص وقف اراضی دماوند و مراتع آن بیان شده به طور قطع درست نیست چرا که این اراضی ملی است و انفال قابلیت وقف شدن ندارد.

 

زارع افزود: دو پلاک ۶۸ و ۶۹ مربوط به روستا و مرتع ملار است که بخشی از آن در گذشته به نام بنیاد پهلوی ثبت و به تملک درآمده بود اما پس از استرداد بخشی از این مرتع که حدود ۴۸۰۰ مترمربع در قریه و مرتع ملار، است بر اساس قوانین موجود، وقف شده که ربطی به انفال و اراضی ملی دماوند ندارد.

 

وی در ادامه با اشاره به اینکه در قانون فقهی نیز آمده است که وقف باید از سوی مالک صورت بگیرد، در حالیکه انفال جزء مالکیت دولت است و شخص نمی‌تواند آن را وقف کند، خاطرنشان کرد: تثبیت اراضی ملی و طبیعی کار بسیار مهمی است و دست دلالان و زمین‌خواران نسبت به عرصه های ملی کوتاه می‌شود.

 

مدیرکل ثبت اسناد و املاک مازندران گفت: طبیعی است افرادی که ذینفع هستند و نسبت به انفال تجاوزهایی داشتند، در مقابل این اقدام خوبی که در حال صورت گرفتن است، شایعاتی مطرح کنند اما آنها نمی تواند مانع تثبت عرصه های طبیعی باشد.

 

ارسال نظر