به گزارش راهبرد معاصر؛ «محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است» این فرموده امام خمینی (ره) سالهاست چراغ روشنی برای عزاداران و عاشقان حسینی است؛ جمله ای کوتاه اما شگرف که عمق لزوم عزادارای های محرم و صفر شیعیان برای مولایشان حسین(ع) را گوشزد میکند و از طرفی ترس را به دل دشمن اسلام و مسلمانان میاندازد؛ ترسی که خود بیانگر اهمیت این عزاداریها، هیئتها، تکیهها، سینهزنیها و سوگواریهای محلی و سنتی شهر های مختلف ایران و دیگر نقاط دنیا است و صراحتا اعلام میکند که دشمن از تجمع تفکرات شیعیان حول یک دلبستگی واحد وحشتی عظیم دارد و همین امر موجب شده عزم خود را جزم کرده و برای تخریب آن دست به هر دروغ و شایعه سازی و جنایتی بزند.
حالا با شیوع کرونا و آمار مبتلایانی که هر روز بالا می رود و سازمان بهداشت جهانی فاصله گذاریهای اجتماعی را از اصول اولیه قطع زنجیره این بیماری مهلک عنوان کرده، دشمن راه چاره دیگری برای تخریب عزاداریهای محرم و صفر یافته و آن این است که مسئولان اهمیتی به سلامت مردم نمیدهند و تنها به دنبال کوری چشم دشمن هستند که بله ما در اوج کرونا هم عزاداریهای جانانه را برای امام و پیشوایمان کنار نگذاشتیم! اما دشمن به یک بعد ماجرا مینگرد که چنین سطحی به دنبال تخریب بر آمده است چرا که به قول نمکی، وزیر بهداشت «شیعیان عزادار با رعایت پروتکلها اجازه خیز بیماری را نمیدهند.»
باید عنوان کرد جان و سلامت مردم از اولین نکات مورد توجه مسئولان در صدور مجوز برای برگزاری مراسمات عزاداری حسینی است و این مهم چند وقتی میشود که از سوی مسئولان بهداشت و سلامت و کشورمان، ستاد ملی مبارزه با کرونا و مجریان و تصمیم گیران در حال بررسی است تا در عین عمل به رسوم دینی، سلامت مردم هم تضمین گردد؛ لذا بر همین اساس بعد از اعلام عزاداریهای مجازی، عزاداری در فضای بدون سقف، پارک و بوستانها، حالا پروتکل و دستورالعمل های کارایی برای برگزاری این مراسمات اعلام شده و رئیس جمهور هم خیلی با صراحت اعلام می کند: «کسانی که پروتکل های بهداشتی را در ماه محرم رعایت نکنند مجازات می شوند!»
فرهادی، معاون سلامت محیط و کار وزارت بهداشت هم گفته است: «پذیرایی نذورات در محل هیئتها و توزیع آن ممنوع است. همچنین امسال هیچگونه ایستگاه صلواتی و موکب بر پانخواهد شد.»
غیر از آنچه گفته وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا دستورالعملی برای برگزاری مراسمات محرم و صفر تنظیم کرده است که بر اساس آن برپایی ایستگاههای صلواتی ممنوع شده و نذری هم باید فقط خشک باشد. فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک به عنوان موثرترین راه پیشگیری از کرونا در این مراسمات الزامی شده و تاکید شده است که هر گونه عزاداری صرفا در فضاهای باز و با رعایت فاصله دو متری از هر طرف و حداکثر به مدت دو ساعت مجاز به برگزاری میباشد.
بر اساس این دستورالعمل هر گونه جابجایی هیأت و دسته روی ممنوع و توزیع چای و نذری در موکب ها، خیمه ها و چادر در همه استان ها و شهرها حتی در جریان عزاداری ممنوع است و نذورات صرفا در قالب موادغذایی خشک یا خام برای نیازمندان توزیع شود.
همچنین عنوان شده که نذرهای خاصی که به دلیل مسائل شرعی امکان تغییر ندارد با نظر کارشناسان وزارت بهداشت پخته، بسته بندی و بدون تشکیل تجمع و صف در جاهای دیگر توزیع میشود. در این دستورالعمل ستاد ملی مبارزه با کرونا تاکید کرده است که افراد سالخورده یا دارای بیماری زمینه ای از حضور در عزاداریهای محرم خودداری کنند. الزام رعایت این پروتکل ها برای جلوگیری از شیوع بیماری آنچنان مهم عنوان شده که آقای روحانی، رئیس ستاد ملی مبارزه با کرونا باز هم تاکید کرده که «متخفان به این پروتکلها چه در ارگانها و سیستم اداری باشند چه در اصناف یا در کل جامعه با آنها برخورد میشود».
حالا غیر از آنکه قرار است بقاع متبرکه، حسینیهها و دیگر مراکز مذهبی که شرایط محیطی مناسبی دارند با رعایت این پروتکلها در فضای باز اقدام به برگزاری مراسمات محرم کنند؛ چنانچه عنوان شده این عزاداریها با رعایت پروتکلها روزی یک ساعت در حرم مطهر رضوی امام رضا(ع) برگزارمیشود، قرار است پویشهای نذری بسیاری به منظور دور نماندن از ثواب نذریهای محرم به راه بیفتد و نذری ها در قالب خام و بسته بندیهای مناسب به دست نیازمندان برسد و از طرفی حسینیهها به فضای مجازی و تلویزیون برسد و بر همین اساس پویشهای بسیاری مثل «هر خانه یک حسینیه » و امثال آن به راه افتاده است.
غیر از آنچه ستاد ملی مبارزه با کرونا بر آن تاکید دارد و پروتکلهای لازم الاجرایی که ابلاغ شده است مراجع عظام تقلید هم نظر خود را در این رابطه ابراز کرده اند. چنانچه مقام معظم رهبری پیش از این در سخنرانی خود در همین خصوص بر این امر یعنی رعایت پروتکلها تاکید کرده و فرموده بودند: «همه سوگواران حسینی، هیئات مذهبی و مداحان موظف هستند به هر چه ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام می کند، عمل کنند زیرا موضوع بسیار مهم است، بنده هر چه آنها لازم بدانند مراعات خواهم کرد و توصیه و تاکیدم به همه عزاداران، هیئت های مذهبی، مداحان و منبری ها نیز این است که ضوابط ستاد ملی کرونا باید رعایت شود چرا که اگر همین مقدار مراقبت و کنترل هم سست شود، فاجعه ای بزرگ پدید خواهد آمد.»
آیت الله سیستانی هم گفته است: « برای ابراز غم و اندوه در این مناسبت دردناک و اظهار همدردی با پیامبر اکرم (ص) و خاندان پاک آن حضرت در این مصیبت بزرگی که به اسلام و مسلمانان وارد شده است، راههای مختلفی وجود دارد» و بر برگزاری این مراسم از طریق شبکههای تلویزیونی و فضاهای اینترنتی، برگزاری مجالس خانگی در ساعتهای معینی از شب یا روز؛ به گونهای که تنها افراد خانواده و کسانی که با ایشان رفتوآمد دارند در آن حضور یابند تاکید داشته اند همچنین برای برگزاری مجالس عمومی هم گفته اند باید همه ضوابط بهداشتی با دقت تمام رعایت گردد؛ بدین معنا که فاصله اجتماعی بین حاضران منظور شود و ماسکهای بهداشتی و دیگر لوازم بازدارنده از گسترش ویروس کرونا مورد استفاده قرار گیرد. ایشان همچنین عنوان کرده اند برای جلوگیری از شلوغی در زمان توزیع نذورات، تنها به تهیه غذای خشک و رساندن آن به خانههای مؤمنان بسنده شود.
آیت الله وحید خراسانی هم گفته است: «شعائر اهلبیت(ع) و خصوصاً اقامه عزای حضرت سیدالشهدا (ع) نباید تعطیل شود ولیکن با رعایت جهات بهداشتی و آنچه متخصصین امر توصیه میکنند، باشد».
آیتالله ناصر مکارم شیرازی هم اینچنین عنوان کرده است :« عزاداریهای ماه محرم باید با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود چرا که شکی نیست که ما اصولی داریم که بههیچوجه نمیتوانیم آنها را رها کنیم؛ از جمله آن مسئله عزاداری محرم و صفر است».
آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی هم گفته است: «اقامه عزای سیدالشهدا (ع) در ماه محرم ازجمله مهمترین شعائر دینی است که هرگز نباید فراموش شود و در شرایط فعلی که ویروس کرونا گسترشیافته است، لازم است با سیاهپوشی و نصب پرچمهای عزاداری و مراقبت نفس، مجالس عزاداری به روشهای سنتی با رعایت نکتههای بهداشتی یا به طرق نوین و ابتکاری انجام شود».
آیت الله جعفر سبحانی هم در خصوص عزاداری سیدالشهدا(ع) در دوران کرونا ابراز کرده است:« مسئولان سلامت جامعه باید برنامهریزی کنند که عزاداری انجام بگیرد و سلامت جامعه نیز محفوظ بماند».
حالا پروتکل های بهداشتی برگزاری مراسم عزاداری حسینی هم مشخص شده و مراجع عظام هم نظرات خود را ابراز کرده و تکلیف را بر گردن مکلفان انداخته اند که باید این پروتکلها هر چه تمام تر رعایت شود تا هم شعائر دینی به جای آورده شود و هم از شیوع کرونا جلوگیری شود؛ قرار است با متخلفان هم برخورد شود و از طرفی مراسمات یا در فضای باز و با فاصله گذاریهای مصوب ستاد ملی مبارزه با کرونا در این ایام برگزار شود یا از طریق فضای مجازی و تلویزیون حسینیه ها به خانهها برود و این یعنی یک محرم متفاوت نه تعطیلی آن! حالا دشمن هر چه میخواهد سفسطه کند و خود را به در و دیوار بکوبد.