راهبرد معاصر در بسته خبری جدید خود، به بررسی و ارائه وضعیت بازار بورس به صورت روزانه می پردازد. کلیت بازار سهام طی روزهای اخیر مورد بررسی قرار میگیرد و نتایج آن به مخاطبان گزارش می شود. در ادامه وضعیت بازار بورس امروز چهارشنبه 23 مهر را میخوانید.
شاخص کل بورس تهران در 5 دقیقه ابتدایی تا سقف یک میلیون و 580 واحد صعود کرد اما پس از آن به سرعت نزول کرد و تا ساعت 10 و 10 دقیقه به کمترین رقم روز یعنی یک میلیون و 564 هزار واحد رسید. از آن پس شاخص کل با نوسان اندکی تا عدد یک میلیون و 560 هزار واحد پایین آمد تا شاخص بورس چهارشنبه را در همین رقم به پایان ببرد. با این حساب سنت چهارشنبه های سبز هم در بورس شکست و بورس در روزی که نماد سبز بازار بود با رنگ سرخ کار خود را تمام کرد.
در پیش گشایش ارزش صفهای خرید بیش از صفهای فروش بود. ارزش صفهای خرید دو هزار و 681 میلیارد تومان بود. نمادهای شپنا (پالایش نفت اصفهان)، رانفور (خدمات انفورماتیک) و شتران (پالایش نفت تهران) بیشترین صف خرید را داشتند. همچنین ارزش صفهای فروش 2 هزار و 60 میلیارد تومان بود. نمادهای خودرو (ایران خودرو)، وملی (گروه صنعتی ملی) و حکشتی (کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران) بیشترین صف فروش را پیش از شروع معاملات داشتند. در طی معاملات روز چهارشنبه رفته رفته بر حجم صفهای فروش بازار افزوده شد تا جایی که در پایان معاملات ارزش صفهای فروش 3 برابر صفهای خرید بود. نکته قابل تامل در صف فروش حضور نماد خودرو بود، این نماد برای چند روز در صف اول خرید قرار داشت اما امروز به یکباره به سمت فروش منحرف شد.
در پایان معاملات چهارشنبه،هر سه شاخص کل در بازار سرمایه نزولی شدند، شاخص کل بورس تهران با ریزش 18 هزار واحدی در رقم یک میلیون و 561 هزار واحد ایستاد. شاخص کل هموزن نیز با ریزش 2 هزار و 439 واحدی ، 411 هزار و 954 واحد را ثبت کرد. شاخص کل فرابورس نیز با افت 198 واحدی به 18 هزار و 75 واحد رسید.
فولاد (فولاد مبارکه اصفهان) و فملی (ملی صنایع مس ایران) نمادهای قرمزرنگ و شپنا (پالایش نفت اصفهان) و تاپیکو (سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین) نمادهای سبزرنگ بازار چهارشنبه بودند که بیشترین اثر را بر شاخص داشتند. شپنا و تاپیکو روز گذشته هم سبزرنگهای موثر بر شاخص بودند.
امروز 340 نماد کاهش قیمت داشتند که 70 درصد شرکتهای بازار سرمایه را تشکیل میدهند. از کل این 340 نماد، 243 نماد بورسی و 97 نماد فرابورسی هستند.
بیشترین حجم معاملات بازار به نماد شپنا (پالایش نفت اصفهان) اختصاص داشت، در معاملات بازار امروز تعداد 633 میلیون و 534 هزار و 58 سهم این شرکت معامله شد. پس از شپنا، وبصادر (بانک صادرات)، وبملت (بانک ملت)، وسپهر (سرمایهگذاری مالی سپهر صادرات)، و ثامید (توسعه و عمران امید) در رتبههای بعدی قرار داشتند.
بیشترین ارزش معاملات بازار هم به نماد شپنا تعلق داشت که رقمی معادل هزار و 299 میلیارد تومان بود. پس از شپنا، وسپهر (سرمایهگذاری مالی سپهر صادرات)، شتران (پالایش نفت تهران)، شبندر (پالایش نفت بندرعباس)، و فولاد (فولاد مبارکه اصفهان) به ترتیب بیشترین ارزش معاملات را داشتند.
امروز در سمت تقاضا، 80 درصد خریدها توسط معاملهگران حقیقی و 20 درصد توسط معاملهگران حقوقی انجام شد. در سمت عرضه، 83 درصد فروشها توسط معاملهگران حقیقی و 17 درصد توسط حقوقیها انجام شد.
ارزش صفهای فروش بازار چهارشنبه 2 هزار و 900 میلیارد تومان بود که نسبت به روز گذشته 49 درصد رشد داشت. ارزش صفهای خرید نیز با 36 درصد کاهش نسبت به دیروز، 979 میلیارد تومان بود.
در معاملات روز چهارشنبه بازار سرمایه، خالص پول حقیقی وارد شده به بازار منفی شد. رقم تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی که از آن به خروج پول حقیقی از بازار تعبیر میشود در معاملات امروز 250 میلیارد تومان بود. بیشترین خروج پول حقیقی بورس چهارشنبه به نمادهای وسپهر (سرمایهگذاری مالی سپهر صادرات)، وبملت (بانک ملت)، و وبصادر (بانک صادرات) اختصاص داشت.
وسپهر با خروج 197 میلیارد تومان و افت قیمت 4.9 درصدی مواجه شد. وبملت هم با 97 میلیارد تومان خروج پول حقیقی و افت قیمت 2.6 درصدی همراه بود. وبصادر نیز با افت قیمت 4 درصدی و خروج 86 میلیارد تومان پول حقیقی روبهرو شد تا چهارشنبه روز خوبی برای نهادهای مالی بزرگ بازار سرمایه نباشد.
98 درصد فروشهای امروز نماد وسپهر توسط معاملهگران حقیقی انجام شد. این رقم برای وبملت 92 درصد و برای وبصادر 97 درصد بود. با مقایسه آمار فروش در این 3 نماد و آمار خروج پولهای حقیقی، به نظر میرسد اغلب فروشندگان این 3 نماد از بازار خارج شدهاند. به عبارت دیگر فروشندگان، به قصد خرید سهام بهتر یا ارزندهتر دست به فروش نزدهاند، بلکه تحت تاثیر نااطمینانیها و نوسانهای بازار تصمیم به خروج از بازار گرفتهاند.
در آخرین روز هفته معادل هزار و ۳۰۰میلیارد تومان سهام پالایش نفت اصفهان دست به دست شد، پالایش نفت تهران پس از معاملاتی به ارزش ۵۳۰میلیارد تومان دوم شد و سهام پالایش نفت بندرعباس نیز به جایگاه سوم معاملات رسید.
معاملات سهام داده گستر عصر نوین (های وب) که دیروز هم پس از بازگشایی ابطال شده بود، امروز دوباره با رشد پنج درصدی قیمت بازگشایی شد. اما باز هم این معاملات توسط ناظر بازار باطل شد.
بیشترین معاملات بورس و فرابورس به گروه «فرآوردههای نفتی» تعلق داشت به طوری که دو هزار و ۴۷۰میلیارد تومان فقط در این بخش جابجا شد، گروه «بانکها و مؤسسات اعتباری» با معاملات هزار و ۱۰۰میلیارد تومانی دوم شد و «فلزات اساسی» در جایگاه سوم قرار گرفت.
امروز ۳.۶درصد از کل سهام شرکت عمران و سازندگی قزوین (ثقزوی) معامله شد، ۱۰نماد برتر سهم ۳۸.۵درصدی از کل داد و ستدها داشتند، ارزش معاملات در ۱۹سهم به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان رسید و نصف ارزش کل معاملات نیز به ۲۰نماد نخست اختصاص داشت.
روز جاری در مجموع حدود ۱۱ هزار و ۱۰۰میلیارد تومان سهام خرید و فروش شد که پنج نماد «شپنا»، «شتران»، «شبندر»، «فولاد» و «تاپیکو» به ترتیب در رتبه اول تا پنجم لیست بیشترین ارزش معاملات سهام قرار گرفتند.
در آخرین روز هفته معادل هزار و ۳۰۰میلیارد تومان سهام پالایش نفت اصفهان دست به دست شد، پالایش نفت تهران پس از معاملاتی به ارزش ۵۳۰میلیارد تومان دوم شد و سهام پالایش نفت بندرعباس نیز به جایگاه سوم معاملات رسید.
معاملات سهام داده گستر عصر نوین (های وب) که دیروز هم پس از بازگشایی ابطال شده بود، امروز دوباره با رشد پنج درصدی بازگشایی شد اما این معاملات باز هم توسط ناظر بازار باطل شد.
بیشترین معاملات بورس و فرابورس به گروه «فرآوردههای نفتی» تعلق داشت به طوری که دو هزار و ۴۷۰میلیارد تومان فقط در این بخش جابجا شد، گروه «بانکها و مؤسسات اعتباری» با معاملات هزار و ۱۰۰میلیارد تومانی دوم شد و «فلزات اساسی» در جایگاه سوم قرار گرفت.
امروز ۳.۶درصد از کل سهام شرکت عمران و سازندگی قزوین (ثقزوی) معامله شد، ۱۰نماد برتر سهم ۳۸.۵درصدی از کل داد و ستدها داشتند، ارزش معاملات در ۱۹سهم به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان رسید و نصف ارزش کل معاملات نیز به ۲۰نماد نخست اختصاص داشت.
فردین آقابزرگی با اشاره به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا اظهار کرد: بازارهای مالی همه کشورهای دنیا از انتخابات و اتفاقات سیاسی سایر کشورها تاثیر میپذیرد، البته در مقطع کنونی این تاثیرپذیری در کشور ما بیشتر جنبه روانی و تاثیرات ناملموس اقتصادی دارد.
وی ادامه داد: دلیل این موضوع این است که اقتصاد کشور ما در سه دهه گذشته از این مسائل زیاد دیده است و به دلیل عدم ارتباط و مراودات مالی با دنیا و مخصوصا کشورهای غربی از تاثیرپذیری زیاد مصون است.
این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در مقطعی به صورت خود انتظام اصلاح قیمت داشت، گفت: در چند ماه گذشته بیش از ۵۰۰ سهم بورسی بین ۳۰ تا ۵۰ درصد اصلاح قیمت داشتند و بنابراین تاثیر روانی انتخابات امریکا در این بازار چشمگیر نخواهد بود. درحالحاضر بازار سرمایه به نقطهای رسیده است که جای نگرانی و تردید در مورد ثبات بازار وجود ندارد. در واقع بازار به ثبات رسیده است و بعد از این هم با شیب ملایم حرکت میکند.
آقابزرگی با بیان اینکه روند صعودی بازار سرمایه ادامه دارد، اظهار کرد: البته این روند نسبت به چهار ماه نخست امسال ملایم تر و منطقی تر است و حرکت نقدینگی به سمت این بازار خواهد بود.
حسن قالیباف اصل، دبیر و سخنگوی شورای عالی بورس گفت: امروز در جلسه شورایعالی بورس در خصوص دو محور فرآیند داد و ستد سهام عدالت و تأسیس شرکتهای تأمین سرمایه تصمیم گیری شد.
وی ضمن بیان اینکه تا به حال ۲۷ شرکت آماده پذیرش در بورس شدهاند، به آخرین وضعیت سهام عدالت و شرکتهای سرمایه گذاری استانی اشاره کرد و افزود: در جلسه امروز آخرین وضعیت شرکتهای سرمایه گذاری استانی و سهام عدالت بررسی و گزارشی در این خصوص به شورایعالی بورس ارائه شد. بر اساس آئین نامه ابلاغ شده در مرداد ماه، شرکتهای سرمایه گذاری استانی موظف بودند سهامداران خود را شناسایی و اسامی آنها را در سامانه ثبت کنند.
سخنگوی شورای عالی بورس ادامه داد: دو ماه از ابلاغ آئین نامه سپری شده و اکنون شرکتهای سرمایه گذاری باید به منظور انتخاب اعضای هیأت مدیره سهامداران را برای حضور در مجمع دعوت کنند.
وی ادامه داد: شرکتهای سرمایه پذیر هم باید سود سهامدارانی که روش مستقیم و غیر مستقیم را انتخاب کردهاند مطابق سایر سهامداران پرداخت کنند. به این ترتیب سود سهامدارانی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند به حساب شخصی واریز و سود افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردهاند به حساب شرکتهای سرمایه گذاری استانی واریز میشود.
قالیباف به ضرورت اصلاحات مصوبه سال ۹۱ شورایعالی بورس در خصوص شرکتهای تأمین سرمایه نیز اشاره کرد و افزود: با توجه به مصوبات شورا در سال ۹۱ تأسیس شرکتهای سرمایه گذاری موسسین میتوانستند حداکثر ۳۵ درصد یک شرکت تأمین سرمایه را داشته باشند. اما امروز با اصلاحاتی که در این مصوبه صورت گرفت موسسین شرکتهایی که سهام عام تشکیل میدهند، فارغ از اینکه یک گروه یا چند گروه باشند، میتوانند حداکثر ۶۰ درصد یک شرکت تأمین سرمایه را داشته باشند و مجاز هستند که ۴۰ درصد مابقی را پذیره نویسی عمومی کنند. همچنین اگر گروه یا گروههایی عضو هیأت مدیره و سهامدار یک شرکت تأمین سرمایه باشند نمیتوانند در دیگر شرکتهای تأمین سرمایه به عنوان عضو هیأت مدیره حضور داشته باشند.
به نظر میرسد بازار سهام در حال آمادهسازی برای از سرگیری روند صعودی خود است و متغییرهایی از جمله نرخ دلار و انتخابات امریکا بر روند شاخص کل بازار سهام تاثیرگذار است. اما با توجه به این متغییرها روند بازار هفته آینده چگونه است؟
پیمان حدادی، کارشناس بازار سهام بیان کرد: با وجود روند منفی شاخص کل در پایان معاملات سه روز اخیر بازار سهام شاهد افزایش حجم معاملات هستیم که باعث امیدواری به بازار بورس است، سیگنالهای امیدوارکنندهای به بازار سهام مخابره میشود که اخبار لغو تحریمها و نرخ ارز میتواند از مهمترین این سیگنالها در کوتاهمدت باشد.
این کارشناس در رابطه با بزرگترین متغییر تاثیرگذار بر بازار سهام گفت: بعد از انتخابات امریکا و مشخص شدن نرخ ارز بازار بیشتر به سمت ریسکپذیری میرود.
او در رابطه با بورس هفته بعد گفت: هفته بعد به دلیل خبر لغو تحریمهای امریکا و احتمالا افزایش حجم معاملات به دلیل ارزندگی سهمها و همچنین گزارشهای ۶ ماهه روند بازار صعودی خواهد بود، هرچند ممکن است در روزهای ابتدایی هفته شاید روند به صورت اندک منفی باشد اما بازدهی بازار سهام هفته آینده احتملا مثبت خواهد بود.