به گزارش راهبرد معاصر روزنامه جام جم گفتگویی با سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته است که مهمترین بخشهای آن در ادامه آمده است.
عملکرد حوزه فرهنگ و هنر در هفت سال گذشته قابل دفاع است
- اگر بخواهیم به آمار نگاهی بیندازیم شرایط آنطور که شما میگویید یا برخی القا میکنند نیست، بلکه برعکس در همه بخشهای حوزه فرهنگ و هنر مسیری را طی کردهایم که شتاب نسبی هم داشته و دارد.
- در حوزه کتاب از هشت سال گذشته تا امروز رشد بسیار خوبی داشتهایم. در دوره اول دولت آقای روحانی این بخش شتاب خوبی گرفته بود و در دوره دوم بیشتر هم شد. در آغاز دوره اول در سال حدود 60 هزار کتاب منتشر میشد که امروز به بیش از صد هزار عنوان کتاب چاپ اول و چاپ مجدد رسیده است.
- در حوزه سینما هم مسیر خوبی را طی کردهایم. یکی از شاخصهای اقتصادی این هنر-صنعت تعداد سالنهای سینماست. ما در دهه هشتاد شاهد بودیم که سالنهای سینمایی جدید احداث نمیشدند و سالنهای موجود هم رو به تعطیلی بودند. اما از سال 92 به بعد پیوسته و بهطور مداوم شاهد رشد سالنهای سینما هستیم و تعداد سالنهای سینما بهطور سالانه افزوده میشوند. در دو سال اخیر هر سال بهطور متوسط بین 80 تا 100 سالن به سینماهای کشور اضافه شده است.
- تعداد تماشاگران سینما هم پیشرفت خوبی داشته و در هفت سال گذشته از آمار سالانه 7 میلیون به بیش از 28 میلیون نفر رسیده است، یعنی حدودا 4 برابر در طی هفت سال.
- در فضای اقتصاد اکران سال 92 کل فروش سالانه سینما زیر 30 میلیارد تومان بوده و در سال 98 که یک ماهش را هم به خاطر کرونا از دست دادیم به 300میلیارد تومان رسید.
- اجراهای گستردهای در حوزه تئاتر در کل کشور داشتیم، مثلا چند سال گذشته در تهران گاهی در یک شب 100 نمایش روی صحنه رفته است. این هم نشاندهنده یک مسیر قابل توجه در حوزه توسعه هنرهای نمایشی محسوب میشود. از نظر تعداد تماشاگر هم رشد بسیار مطلوبی داشتهایم و از 2 میلیون نفر در سال 92 به 8میلیون و 200هزار نفر در سال 97 رسیدهایم.
- در سال 92 تنها 519 اجرای صحنهای حوزه موسیقی داشتیم اما در سال 98، 3767 اجرای صحنهای موسیقی در کشور را مشاهده میکنیم که رشد 8 برابر را دارد.
- از این زاویههاست که میگویم عملکرد حوزه فرهنگ و هنر در هفت سال گذشته قابل دفاع است.
باید مراقب پولهای کثیف باشیم
- وقتی هر کاری شروع میشود و کمکم شکل جدیتری به خود میگیرد، به مرور آسیبهایش هم بیشتر خود را نشان میدهد، در این میان باید در صدد اصلاح بود نه حذف. مثلا در حوزه سینما اکنون مسوولان سازمان سینمایی به این سمت حرکت میکنند که تهیهکنندگان پروانه مالکیت پیدا کنند و در کنارش منابع مالیشان هم مشخص باشد. طبیعتا با چنین تمهیداتی میتوان کمکم شرایط را اصلاح کرده و کنترل بیشتری را هم بر آن اعمال کرد.
- ما باید از ورود بخش خصوصی حمایت کنیم، اما به همان میزان هم مراقب باشیم پول سالم وارد چرخه اقتصاد فرهنگ و هنر شود تا بتوان از آنچه پیش میآید حمایت کرد و شرایط بهتری را برای امروز و آینده این حوزه رقم زد.
- کل اقتصاد سینمای ما با بخش خانگیاش 500 میلیارد تومان است و 300 میلیارد آن متعلق به فضای سینمای اکران است. حالا شما این مبلغ را به دلار حساب کنید، ببینید چقدر میشود! اصلا قابل مقایسه نیست با ارقامی که در حوزههای دیگر اقتصادی جابهجا میشود. حالا این پولشوییها و ورود پولهای کثیفی که از آن حرف زده میشود در حداکثر 5 تا 10 درصد آن 500 میلیارد رخ میدهد، نمیخواهم بگویم این اتفاق، درست و قابل دفاع است، یک ریال پول کثیف هم نباید در کار باشد اما در همه بخشها چنین اتفاقاتی هست و نباید به شکلی به آنها پرداخت که سرمایهگذار بخش خصوصی از ورود به عرصه فرهنگ و هنر بترسد.
- این همه حرف و حدیث، (در مورد پولهای کثیف) اول از همه به ضرر خود فرهنگ و هنر تمام میشود و به افرادی که با نیتهای خیر غیراقتصادی یا اقتصادی خوب و سالم فضایی کدر نشان میدهد که از آن بگریزند، آن وقت سرمایهگذار سالم میرود کنار و سرمایهگذار ناسالم میماند وسط ماجرا.
نظارت هست اما کم هست!
- بر روی فیلمهای سینمایی، حراجهای هنری و ... نظارت که هست اما حتما کافی نیست، اگر بود این سوالاتی که شما و بخشی از جامعه مطرح میکنند وجود نداشت. اما مگر در در بقیه حوزههای اقتصادی ما نظارت کافی و صد در صدی وجود دارد؟
- ما در حال تجربهایم، همین حالا هم با تجربههایی که در گذشته پیدا کردهایم در حال تلاشیم تا تخلفات را به حداقل برسانیم.
مسیر کاغذ در کتاب و روزنامه روشن است
- اکنون کاغذ در کتاب و روزنامه مسیر روشن خودش را دارد و با نظارت کامل بر کار ناشران و مطبوعات توزیع میشود. آنچه در ابتدا پیش آمد ناشی از این بود که ارشاد از ابتدای کار ورود جامع و کاملی نداشت و در نظم و نسق دادن به امور هم حتما مشکلاتی پیش آمده است.
کرونا و فرهنگ / حمایت از هنرمندان در روزهای کرونایی
- سال گذشته در شش ماه اول 180/9 میلیارد تومان و امسال تقریبا 5/1 میلیارد در سینما فروش داشتیم، وقتی سینما که فعالترین بخش فرهنگی و هنری از نظر اقتصادی بوده چنین شرایطی را پشت سر گذاشته تکلیف بقیه حوزهها مشخص است.
- 35 میلیارد تومان با مساعدت سازمان برنامه و بودجه یعنی آقای نوبخت و دستور آقای جهانگیری توانستیم حمایتی 35میلیارد تومانی جهت تامین حق بیمه هنرمندان برای سه ماه اول سال 99 فراهم کنیم.
- همچنین اصحاب فرهنگ و هنر قرار شد در سامانه کارا ثبتنام و وام دریافت کنند. تا 20 مهرماه 308 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردند. در این مدت هم با پیگیریهای جدی رقم پرداختها را که اول شهریور 141 میلیارد تومان بود، در یک ماه و نیم بیش از 150 میلیارد تومان افزایش دادهاند.
- بخش دیگری که بحمدالله با آن موافقت شده پرداخت وام با سود 4 درصد است، این تسهیلات هم به زودی پرداخت خواهد شد و فکر کنم با استقبال خوبی روبهرو شود، چون سامانه کارا با سود 13 درصدی هم توانست مورد اقبال قرار بگیرد.
- در حوزه نشر بهارانه و تابستانه کتاب برگزار شد و شاید به زودی پاییزانه هم برگزار شود تا به جریان نشر کشور کمک کند. فروش 30 میلیاردی تومان بهارانه و تابستانه کتاب اتفاق خوبی برای ناشران و کتابفروشان بود و ما هم پرداختها را سریع انجام دادیم.
- در بخش سینما هم با توجه به ضعفی که در اکران وجود دارد، پرداخت رقمی را که سینماداران باید بهعنوان فروش به تهیهکننده بدهند بر عهده گرفتیم، بدهی سالهای گذشتهشان را پرداخته و یا تسهیلات ارزانقیمت در اختیارشان قرار دادیم.
- به سالنهای نمایشی تهران کمک شد و 50 درصد از مبلغی که قرار بود به گروههای تئاتری پرداخت شود تا با حمایت وزارت ارشاد به اجرا بپردازند پرداخت گردید. باز هم در تلاشیم در این شرایط تسهیلات بیشتری برای این افراد فراهم کنیم.
یک سال و فقط 6 جلسه برای مهندس فرهنگی!
- سال 93 سند مهندسی فرهنگی ابلاغ شد... ستاد راهبری سند مهندسی فرهنگی به علل مختلف شکل نگرفته بود و از اواخر تیر سال گذشته با مسوولیت آقای جهانگیری کار خود را آغاز کرد و در این یک سال گذشته 5 تا 6 جلسه هم تشکیل داد.
در چندماه گذشته به ما چهار سند موسیقی، هنرهای تجسمی، مد و لباس و وقف و امور خیریه ارجاع شده که این چهار سند هم خود نیاز دارند تا نقطههای اتصالشان را با رویکردهای مناسب پیدا کنیم و میان آنها و اجزای مختلف فرهنگ و هنر اتصال ایجاد کنیم و دوستان ما هم با جدیت مشغول هستند که این اسناد را نهایی کنند.
فارش