به گزارش راهبرد معاصر بورس در سال جاری دستخوش تغییرات تاثیرگذاری شد و به همین دلیل بازار سرمایه و بورس بیش از پیش دارای اهمیت شد. جمع آوری صف فروش نماد های خاص این نوید را میدهد که فردا بورس روند متعادل تری را طی می کند. پیش بینی بورس فردا 14 دی را در ادامه بخوانید.
شاخص کل بازار سهام در محدوده مهمی قرار دارد و برای بازگشت تعادل و روند صعودی باید حمایت شود. اما آیا ریزش بورس متوقف میشود؟
ایمان رئیسی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با بورس فردا گفت: با توجه به جمع شدن صفهای فروش در نمادهای مورد توجه بازار سهام، احتمال میرود بورس فردا متعادلتر از امروز باشد.
محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با بورس فردا گفت: بورس فردا به معاملات نیم ساعت پایانی امروز بستگی دارد. ما امیدوار بودیم که صفهای فروش در ساعت پایانی بازار امروز جمع شود و بورس فردا در مقایسه با امروز متعادلتر شود. اما صفهای فروش در ساعت پایانی روز بدون تغییر ماند و نگرانی عمده این است که بازار فردا هم مانند امروز باشد. اگرچه پیشبینی میشود که بازار فردا متعادتر از امروز باشد.
از طرفی برخی از کارشناسان عقیده دارند ریزشهای بازار سهام با توجه به متغیرهای موجود و سیگنالهای مثبت بازار منطقی نیست و بازار سهام با توجه به پارامترها و متغیرهای تاثرگذار حرکت نمیکند. به عبارتی کارشناسان معتقدند که بازار همچنان دستوری حرکت میکند و حقوقیها روند منطقی بازار را بر هم زدهاند. عاملی که سبب میشود بازار از روند منطقی خود خارج نشود.
همان طور که می دانید هر سیستمی برای ادامه فعالیت از یک سری قوانین خاص پیروی می کند. بازار بورس و سرمایه نیز در ایران تابع قوانین خاص می باشد. لذا هر فردی به عنوان سرمایه گذار و یا سرمایه پذیر می بایست مطابق با قوانین تعیین شده در این بازار فعالیت کند. مهمترین قانون مورد بحث در این مطلب ساعت کاری بورس ایران می باشد. طبق قوانین موجود در بازار بورس و سرمایه ایران، سرمایه گذاران می توانند در روز های شنبه تا چهارشنبه هر هفته از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ساعت ۱۲:۳۰ ظهر نسبت به ثبت سفارش خرید و فروش سهام اقدام کنند.
اما نکته مهم در این خصوص این است که شروع تمامی معاملات از ساعت ۹ صبح امکان پذیر می باشد. در نظر گرفتن بازه زمانی ۸:۳۰ تا ۹ صبح به جهت ثبت سفارشات می باشد. سفارش ثبت شده شما برای خرید و فروش سهام از ساعت ۸:۳۰ در صف قرار گرفته و از راس ساعت ۹ در فرایند پرداخت قرار می گیرد. بدیهی است انجام هرگونه معامله خارج از زمان و روز های مجاز برای هیچ کاربری امکان پذیر نمی باشد. پس بورس ایران در روز های پنجشنبه و جمعه باز نیست.
آیا بورس ایران در روز های پنجشنبه و جمعه باز است؟ پاسخ به این سوال منفی است. فعالیت در بورس تابع قوانین خاص می باشد. این مورد هم یکی از آنهاست. بازار سهام و سرمایه در ایران تنها در پنج روز ابتدای هر هفته فعال می باشد. به عبارت دیگر بورس ایران در روزهای پنجشنبه و جمعه باز نیست و تعطیل است. بدیهی است انجام هرگونه معامله نظیر خرید و فروش سهام در این روز ها امکان پذیر نمی باشد. البته در خصوص معایب این موضوع سخن ها و اظهار نظرات فراوانی وجود دارد. به گفته کارشناسان تعطیلی بورس ایران در روز های پنجشنبه و جمعه یک عیب بزرگ برای بازار سرمایه ایران محسوب می شود.
زیرا تمامی بازار های جهانی در این روزها در حال فعالیت هستند. (بازار های جهانی به جای آن شنبه و یکشنبه تعطیل هستند).
هرچند سهام همچنان در قیاس با دیگر گزینههای سرمایهگذاری، صدرنشین بازدهی در سال۹۹ بوده، اما این فاصله رو به کاهش است. ضمن آنکه به لطف گزارشهای سودآوری اخیر بنگاههای بورسی، نسبت قیمت بر درآمد کل بازار بر اساس تعمیم سودآوری فصل تابستان به ۱۲ ماه بعدی به محدوده ۱۰ واحد رسیده است؛ نسبتی که پیشتر تا بیش از ۲۰ واحد افزایش یافته بود. هرچند بهنظر میرسد همچنان انتظارات تورمی در کانون توجه بورسبازان قرار دارد، اما با تخلیه آثار هیجانات قبلی و اصلاح قیمت سهام امیدواری به بازیابی تعادل بورس در کوتاهمدت افزایش یافته است و میتواند مسیری روشن برای بازگشت روزهای سبز به تالار شیشهای به ارمغان بیاورد. نشانههای اولیه این تعادل در معاملات روز پایانی هفته گذشته رصد شد و فرجام آن به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در روزهای آینده وابسته است.
بورس تهران هفته گذشته شاهد یکی از جدیترین افتهای هفتگی خود بود تا جایی که بهرغم داشتن یک روز کاری کمتر، با افت ۸/ ۸ درصدی شاخص، میزان سقوط دماسنج بازار از نقطه اوج ۱۹ مرداد به محدوده ۳۸ درصد رسید و رشد این متغیر از ابتدای سال هم به ۱۵۱ درصد محدود شد. این رشد هر چند کماکان در صدر جدول بازده داراییها در سال ۹۹ میایستد اما فاصله آن با سایر داراییها شامل سکه طلا، ارز و مسکن کمتر شده است.
اصلاح شتابان بورس در حالی صورت میگیرد که به لطف گزارشهای سودآوری اخیر شرکتها، نسبت قیمت بر درآمد کل بازار بر اساس تعمیم سودآوری فصل تابستان به ۱۲ ماه بعدی به محدوده ۱۰ واحد رسیده است؛ نسبتی که پیشتر تا بیش از ۲۰ واحد بر اساس پیشبینی سود تحلیلی شرکتها در ۱۲ ماه آتی افزایش یافته بود که به زعم برخی، ارزشگذاری پایداری به شمار نمیرفت. حال با تخلیه آثار هیجانات قبلی و اصلاح قیمتهای سهام، امیدواری به بازیابی تعادل بورس در کوتاهمدت افزایش یافته است؛ تعادلی که البته در روز چهارشنبه نشانههای اولیه آن رصد شد و فرجام آن تا حدی به نتایج تحولات سیاسی در روزهای آینده ناشی از انتخابات آمریکا بستگی دارد.
سریال ناکامیهای دولت در فروش اوراق بدهی در بازار سرمایه بهعنوان یکی از کمهزینهترین روشهای تامین کسری بودجه در هفته گذشته نیز با فروش کمتر از ۱۰۰ میلیارد تومان کماکان ادامه یافت. اصرار عرضهکننده به عدم افزایش نرخ پیشنهادی سود موثر از محدوده ۲۰ تا ۲۱ درصد موجب عدم استقبال خریداران و ناموفق ماندن فروش اوراق شده است. این در حالی است که در بازار بین بانکی براساس شنیدهها نرخ استقراض به محدوده ۲۲ درصد (سقف کانال نرخگذاری بانک مرکزی) رسیده است. همزمان، افزایش فشارها در جهت جبران کاهش قدرت خرید جامعه در قالب بستههای معیشتی منجر به تصویب طرح اعطای کالا برگ در مجلس شده است. براین اساس، دولت موظف میشود از محل فروش داراییهای مازاد خود با سقف اعتباری ۳۰ هزار میلیارد تومان به توزیع یارانه بپردازد.
تصویب طرح مزبور در حالی صورت میپذیرد که منابع کافی برای پوشش بودجه جاری هم در غیاب فروش اوراق بدهی وجود ندارد، چه برسد به آنکه هزینههای جدید تعریف شود. از سوی دیگر، در فضایی که تقاضا برای استقراض از سمت دولت بالاست و همین مساله طبیعتا منجر به گران شدن هزینه پول میشود، مقاومت زیادی نزد سیاستگذاران جهت افزایش نرخهای سود اوراق بدهی (که در نهایت منجر به رشد نرخ سود در کل شبکه بانکی میشود) به چشم میخورد.
جایگزین افزایش نرخ سود و جذب منابع از محل فروش اوراق در شرایط محدودیت درآمدهای نفتی چیزی جز اضافه برداشت از بانک مرکزی و رشد پایه پولی نیست؛ ضمن آنکه در صورتی که بانک مرکزی بخواهد در برابر افزایش طبیعی نرخ سود به دلیل تقاضای فزاینده استقراض مقابله کند عملا راهی جز جبران آن از محل افزایش پایه پولی (چاپ پول) ندارد؛ رویکردی که در هفته گذشته در عملیات بازار باز با خرید بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی از بانکها کلید خورد. ادامه این روند، با توجه به نرخ تورم ۷ درصدی مهر ماه، تهدید افزایش التهاب تورمی در کل اقتصاد و ورود به چرخه باطل کسریهای بزرگتر و نیاز به تامین نقدینگی بیشتر از محل پول پر قدرت بانک مرکزی را در بر دارد.