تاثیرات مصرف دوغ بر بدن-راهبرد معاصر
قتل سه خواهر توسط برادر در بروجرد / قاتل دستگیر شد پرسپولیسی‌ها خواهان اخراج درویش شدند سپاهان قهرمان سوپرجام ایران شد ببینید/ پوتین: آرزوی بهترین‌ها را برای رهبر ایران داریم ببینید/ استقبال رسمی ولادیمیر پوتین از مسعود پزشکیان در کاخ کرملین ببینید/ ادای احترام پزشکیان در میدان سرخ مسکو ببینید/ آرزوی بغض‌آلود ابراهیم نبوی در شب پیروزی پزشکیان در انتخابات ۱۴۰۳ سانحه هوایی مرگبار در کره جنوبی؛ پَر و خون در هر ۲ موتور هواپیما پیدا شد رابطه اوباما و همسرش شکرآب شده؟ / اوباما به سراغ همسر سابق برد پیت رفت؟ درگیری حسینی و رضاییان در اردوی استقلال / صدای کاپیتان استقلال را همه شنیدند برنامه بازی‌های فوتبال امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول ۱۵ زمین‌لرزه در ۳ نقطه فارس طی امروز رخ داد وقوع زلزله ۴.۷ ریشتری «وحدتیه» در استان بوشهر انفجار بقایای جنگی در ایلام ۲ مصدوم بر جا گذاشت صدور دسته چک از ۳۰ دی ماه منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان شد

تاثیرات مصرف دوغ بر بدن

دوغ یکی از نوشیدنی های مورد علاقه ایرانی هاست. مصرف دوغ مانند هر غذایی دیگر دارای فواید و مضراتی است. در ادامه کلیه فواید و مضرات مصرف دوغ را بررسی کردیم. با ما در راهبرد معاصر همراه باشید تا تاثیرات مصرف دوغ بر بدن را بدانید.
تاریخ انتشار: ۱۳:۳۹ - ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ - 2021 January 23
کد خبر: ۷۵۰۰۷
تعداد نظرات: ۱ نظر

به گزارش راهبرد معاصر؛ دوغ نیز همانند همه نوشیدنی های دیگر فواید و مضرات مختلفی برای بدن انسان دارد که در ادامه تاثیرات مصرف دوغ بر بدن انسان را تشریح کردیم. از فواید و مضرات دوغ می‌توان به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی بدن و رفع عطش به عنوان فواید و افزایش فشار خون، اختلال در فرایند هضم و... به عنوان مضرات این ماده غذایی اشاره کرد. با ما در راهبرد معاصر همراه باشید.

 

دوغ یکی از سالم‌ترین نوشیدنی‌های سنتی ایران است که مصرف آن در فصول گرم سال بسیار توصیه می‌شود. این نوشیدنی برخلاف آبمیوه‌های صنعتی و نوشابه‌های گازدار برای کودکان بالای یک سال مناسب بوده و می‌تواند پروتئین، چربی، ویتامین‌های B. D، کلسیم و همچنین آب مورد نیاز بدن را تا حدودی تأمین کند. دوغ به دلیل طبیعت سرد، علائم گرمازدگی، خستگی و عطش را التیام بخشیده و مانند ماست، حاوی میکروارگانیسم‌های زنده و مفیدی است که از رشد و تکثیر بسیاری از باکتری‌های مضر در دستگاه گوارش جلوگیری می‌کند. ارزش تغذیه‌ای این نوشیدنی به دلیل رقیق بودن کمتر از ماست بوده و نمی‌توان آن را جایگزین این فرآورده کرد.

 

یکی از نوشیدنی‌های پرطرفدار ایرانی که در بیشتر سفره‌ها پیدا می‌شود، دوغ است. این نوشیدنی محبوب که به طور سنتی در فرآیند تولید کره از ماست به دست می‌آید، در ترشح سروتونین نقش موثری داشته و مصرف آن باعث رفع افسردگی و خواب راحت‌تر در شب می‌شود. در این مقاله برخی از مهمترین فواید و مضرات دوغ گردآوری شده است.

فواید دوغ (طبیعت و فواید درمانی)

 

طبع دوغ سرد و مرطوب است. برخی از مهمترین فواید دوغ و خواص درمانی آن عبارت‌اند از:
 


۱. کمک به سلامت دندان‌ها، استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان

 

تامین کلسیم مورد نیاز بدن یکی از مهمترین فواید دوغ است. دوغ نیز همانند آنچه در مورد خواص ماست و خواص خوردن شیر گفته شد، به استحکام استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان که از بیماری‌های شایع جوامع امروز است، کمک می‌کند. در مجموع مواد معدنی موجود در دوغ با قابلیت جذب بالا به سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان کمک شایانی می‌کند.
 


۲. سلامت دستگاه گوارش

 
تاثیرات مصرف دوغ بر بدن
 

دوغ سرشار از میکروب‌های پروبیوتیک است که به هضم غذا کمک می‌کند. این میکروب‌های سالم از رشد میکروب‌های بد که باعث ایجاد عفونت‌های معده و اسهال می‌شوند، جلوگیری می‌کنند. همچنین اثر ضد میکروبی دوغ باعث می‌شود بیماری‌هایی نظیر اسهال، التهاب مخاط روده و زخم روده سریع بهبود یابد. دوغ همچنین می‌تواند از سوء هاضمه و تولید گاز بیش از حد در بدن جلوگیری کند، حتی می‌تواند با نفخ معده، اسیدیته و کاهش التهاب لایه پوشاننده معده (به علت رفلکس) مبارزه کند.
 


۳. کاهش کلسترول خون

 

مصرف دوغ در کاهش کلسترول خون موثر است و از همین رو در پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی مفید است.
 


۴. درمان گرمازدگی و عطش

 

طبع دوغ سرد است و به همین دلیل مصرف آن به درمان گرمازدگی و رفع عطش و خستگی کمک می‌کند. همچنین مصرف دوغ در بهبود برخی از سردرد‌ها که ناشی از گرمی هوا است، مفید است.
 


۵. تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان

 

بسیاری از متخصصین تغذیه معتقدند دوغ همانند شیر می‌تواند دارای خاصیت ضد سرطانی باشد و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
 


۶. رفع بوی بد دهان

 

مصرف دوغ به رفع بوی بد دهان کمک می‌کند، همچنین متخصصان طب سنتی مصرف آن را برای افرادی که دچار خشکی و تلخی دهان هستند، مفید می‌دانند.
 


۷. پاکسازی و شفافیت پوست

 

دوغ به عنوان یک پاک کننده بسیار عالی برای پوست است و باعث از بین رفتن گرد و غبار، خاک و سایر ناخالصی‌ها را از روی پوست می‌شود. همچنین باعث تغذیه پوست و به دنبال آن زیبایی و سلامت پوست خواهد شد. مصرف دوغ به دلیل پروتئین شیر و اسید لاکتیک موجود در آن، به پاکسازی پوست از سلول‌های مرده کمک می‌کند، همچنین اسید لاکتیک موجود در آن، درخشش طبیعی از دست رفته پوست را باز می‌گرداند و باعث می‌شود پوستی روشن و صاف داشته باشید.
 


۸. کمک به خواب آرام و راحت

 

از دیگر فواید دوغ در طب سنتی، کمک به خواب آرام و راحت است. علت خواب آور بودن دوغ به دلیل داشتن برخی پپتید‌های موجود در کازئین
و پروتئین‌های سرم شیر مثل تریپتوفان است.

 

ارزش غذایی دوغ

 

دوغ غنی از پروتئین، کلسیم، گوگرد، فسفر و ویتامین‌های گروه ب. است. جالب است بدانید، ارزش غذایی ۲ لیوان دوغ، معادل یک لیوان شیر است و پروتئین‌های دوغ حاوی اسید‌های آمینه ضروری بدن است که در تأمین پروتئین مورد نیاز بدن بسیار مؤثر هستند، همچنین پروتئین‌های دوغ، در دستگاه گوارش بهتر از پروتئین‌های شیر هضم می‌شوند و به دلیل میزان لاکتوز کمتر نسبت به شیر، نفخ کمتری در افراد با معده‌های حساس ایجاد می‌کند.
 
 
اثرات خوردن دوغ

 

عوارض مصرف دوغ و موارد منع نوشیدن آن

 

دوغ و کم خونی :

 

مصرف لبنیات باعث اختلال در جذب آهن مواد غذایی می شود. بنابراین افراد مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن نباید به همراه منابع غذایی حاوی آهن از لبنیات استفاده کنند به طور مثال کباب را با دوغ نخورند. نوشیدنی هایی مانند دوغ و نوشابه ارزش غذایی کباب را کم می کند و جذب آهن گوشت را به حداقل می رساند. زیرا خوردن همزمان دوغ با گوشت موجب تولید مواد هضم نشده ای در بدن می شود که عوارض زیاد آن برای مفاصل است. البته بدین منظور نیست که فرد با یک بار مصرف همزمان این مواد غذایی دچار عارضه می شود بلکه مصرف مداوم آنها به طور همزمان برای بدن عوارض دارد.

مضرات دوغ با کباب

 

دوغ و سنگ کلیه :

 

دوغ سرشار از کلسیم، پروتئین و نمک است که از عوامل تشدید کننده و ایجاد سنگ کلیه می باشند. رژیم های غذایی پرنمک، باعث بالا رفتن فشارخون و آسیب کلیه ها می شود. با وجودی که نباید لبنیات را از رژیم غذایی حذف کرد اما بهتر است نوع کم چرب و کم نمک فرآورده های لبنیاتی را استفاده کرد.

 

دوغ و یبوست :

 

میزان کلیسیم محصولات لبنی مانند دوغ ، شیر و پنیر بسیار زیاد است که موجب اختلال در عملکرد عضلات کولون (روده ی بزرگ) می شود. البته عدم وجود فیبر در فرآورده های لبنی یکی دیگر از دلایل یبوست زا بودن آنها است. علاوه بر آن فرآورده های لبنی منبع پروتئین هایی به نام کازئین ها می باشند که موجب کند شدن حرکت روده ها می گردد.

 

دوغ و یبوست

 

دوغ و استخوان درد :

دوغ یک نوشیدنی پر خاصیت است که موجب افزایش میزان جذب کلسیم و استحکام استخوان ها می شود. اما افرادی که از ضعف مفرط استخوان رنج می برند و یا برخی از افرادی که مبتلا به پر کاری غده پاراتیروئید هستند نباید دوغ مصرف کنند.

 

مضرات دوغ برای خانمها :

 

در پاسخ به سوال کاربران در رابطه با مصرف دوغ در خانم ها باید بگوییم که دوغ یکی از موانع جذب کلیسیم در بدن نمک می باشد. به همین دلیل دوغ های صنعتی که سرشار از نمک هستند باعث ایجاد اختلال در جذب کلیسیم می شوند. در سنین بالای 50 سال ریسک شکستگی های شایع از پوکی استخوان در مهره های کمر ، استخوان ساعد و استخوان بالای پا بیشتر می شود که در خانم ها 40درصد و در آقایان 12درصد است بنابراین خانمها باید بیشتر به دنبال جذب کلیسیم باشند از دوغ های خانگی کم نمک استفاده نمایند.

 

مضرات دوغ

 

عوارض دیگر مصرف دوغ :

 

1- مصرف دوغ بلافاصله یا همراه غذا یا دارو یکی از مهمترین مضرات آن است که موجب رقیق شدن شیره معده و اختلال در فرآیند هضم و جذب مواد غذایی می شود. به نظر متخصصان تغذیه ، دوغ نیز مانند مایعات دیگر بهتر است با یک ساعت فاصله پس از خوردن غذا و یا دارو نوشیده شود.

 

2- مصرف بیش از اندازه دوغ برای افرادی که از ناراحتی های معده ، ورم معده ، زخم اثنی عشر و مشکلات گوارشی رنج می برند ، توصیه نمی شود.

 

3- زیاده روی در مصرف دوغ ممکن است موجب از بین رفتن تعادل بدن نسبت به حالت عادی شود و همچنین به دلیل طبع سرد دوغ ، مصرف بیش از اندازه آن برای افراد با طبع سرد توصیه نمی شود.

عوارض دوغ بر بدن

 

4- گاز طبیعی موجود در دوغ به دلیل تخمیر باکتری های موجود در آن ایجاد می شود و برای سلامت بدن ضرری ندارد. اما در تهیه دوغ صنعتی ، گازی که به دوغ اضافه می شود مشکلات گوارشی ایجاد می کند. علاوه بر این دوغ های گازدار موجب افزایش اشتها می شود که در نهایت پرخوری و اضافه وزن را به وجود می آورد.

 

5- افزایش فشار خون از مضرات دیگر مصرف دوغ است. به همین دلیل بهتر است دوغ خانگی و کم نمک را جایگزین دوغ های صنعتی حاوی نمک زیاد کنید. همچنین بهتر است یک ساعت پس از خوردن غذا ، دوغ و مایعات دیگر نوشیده شود چرا که علاوه بر ایجاد تشنگی زمینه افزایش فشار خون و پوکی استخوان را فراهم می کند.

 

موارد منع مصرف دوغ

 

6- تا حد امکان باید از دوغ های بدون گاز به جای دوغ های گازدار صنعتی مصرف شود زیرا گاز اضافه شده به دوغ موجب اشغال فضای معده می شود و در روند هضم مواد غذایی تداخل ایجاد می کند ، بنابراین سوء هاضمه و احساس سیری کاذب در زمان خوردن غذا ایجاد می کند.

 

در تهیه دوغ به روش صنعتی ، ماست با مقدار مناسبی از آب در تانکهایی که همزن دارند ترکیب شده و سپس با رعایت قوانین بهداشتی خنک و بسته بندی می شود. مقاومت این نوشیدنی در برابر گرما بسیار بالا است بنابراین نیازی به مواد نگهدارنده مصنوعی ندارد و برای افرادی که دستگها گوارش آنها نمی تواند لاکتوز را تحمل کند مصرف دوغ بسیار مناسب است. اما دوغ های صنعتی سرشار از نمک هستند و برای افراد مبتلا به فشارخون بالا ، نارسایی کلیه ، بیماران قلبی و عروقی بسیار مضر می باشد ، این افراد بهتر است در منزل و به شکل سنتی البته با نمک کم ، دوغ تهیه کرده و میل کنند.

 

مضرات دوغ

 

به طور کلی این گروه از افراد نباید لبنیاتی مانند ماست و دوغ مصرف کنند :

 

  • خانمها پس از سزارین باید مصرف ماست و دوغ را به حداقل برسانند
  • افراد مبتلا به سنگ کلیه، مثانه و کیسه صفرا
  • افرادی که که میکروب معده دارند
  • افراد مبتلا به درد مفاصل و یبوست
  • کودکانی که مشکل شب ادراری دارند
  • افرادی که باد روده و نفخ معده دارند
  • افراد مبتلا به لک سفید " برص " بر روی پوست
  • خانمهایی که ترشح و عفونت دارند
  • خانمهایی که در قاعدگی و شکم درد ، قاعدگی دیر هنگام و کیست تخمدان دارند
  • افراد مبتلا به صرع
  • کسانی که دچار افسردگی و ناراحتی اعصاب هستند
  • افراد پر خواب
  • کسانی که حافظه شان کاهش یافته است
  • افرادی که لرزش بدن "سر، دست، پا، گردن" دارند
  • افرادی که هنگام خواب آب دهانشان روی بالش می ریزد
  • افرادی که با باد کولر دچار تشدید درد مفاصل می شوند
  • افرادی که نفس تنگی، آسم و سینوزیت دارند
  • افرادی که تعریق زیاد دارند
  • افراد مبتلا به بیماری های گوارشی مانند بازگشت اسید معده به مری
ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
بهرام خدابتده کوچکسرائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۱
0
0
به نظرم مطالب خیلی جالب بود واین سبب میشود که مصرف را به حداقل برسانم با تشکر از شما
آخرین اخبار