به گزارش راهبرد معاصر این روزها که پایان سال نزدیک می شود حقوق بازنشستگان یکی از مسائلی است که مورد بررسی قرار میگیرد و امروز رئیس کانون عالی بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد که در پرداخت حقوق اسفند نحوه پرداخت حقوق مشاغل زیان آور تغییر میکند و بنابر درخواست بازنشستگان مبنای 30 از 30 اعمال میگردد. روز گذشته هم مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از تخصیص بودجه برای اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان در مرحله دوم خبر داد.
طبق قانون بودجه بیش از 3.5 میلیون بازنشسته مشمول همسان سازی حقوق بازنشستگان بدون آیین نامه دولت می شوند و پس از اجرای کامل افزایش حقوق بازنشستگان اعمال می شود اما هنوز نمیتوان میزان افزایش آن را محاسبه کرد. طی روزهای آینده محاسبه افزایش حقوق بازنشستگان پس از اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان در اختیار عموم قرار می گیرد.
همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری یکی از اقدامات دولت برای بهبود معیشت بازنشستگان بود اما این طرح برای بازنشستگان تامین اجتماعی اجرا نشد. همین موضوع موجب اعتراض سراسری بازنشستگان تامین اجتماعی شد و چندین باز مقابل سازمان تامین اجتماعی و ادارات تامین اجتماعی در شهرستان ها تجمع کردند. پس از بررسی های صورت گرفته، امروز مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان در مرحله دوم خبر داد.
مصطفی سالاری مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت که افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از اول اسفند اجرایی شده است و با تخصیص بودجه مناسب، مرحله دوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اجرایی می گردد. مجلس شورای اسلامی 90 هزار میلیارد تومان بابت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده است و سازمان تامین اجتماعی بخشی از این پول را به همسان سازی حقوق بازنشستگان اختصاص داده است.
همچنین امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم امروز با تخصیص 150 هزار میلیارد تومان برای همسان سازی حقوق بازنشستگان موافقت کردند و باید پرداخت ها طبق قوانین به صندوق های بازنشستگی صورت گیرد. دولت مکلف به اجرای تعهدات خود در تخصیص بودجه و اجرایی شدن این طرح شده است و سازمان برنامه و بودجه کشور نیز گزارش عملکرد را هر سه ماه به کمیسیون برنامه و بودجه ارائه می نماید.
در ماه های گذشته بازنشستگان بارها تجمع کردند و خواستار رفع تبعیض علیه بازنشستگان و یکسان نگری به مشکلات اقتصادی مستمری بگیران تامین اجتماعی شدند. اجرای همسان سازی حقوق برای سایر بازنشستگان کشوری و عدم اجرای این طرح برای بازنشستگان تامین اجتماعی موجب خشم و اعتراض بازنشستگان تامین اجتماعی شد.
خبری خوش برای بازنشستگان تامین اجتماعی
رئیس کانون عالی بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی گفت: موضوع مشاغل سخت و زیانآور بر مبنای ۳۰ از ۳۰ که درخواست بازنشستگان بود، در پرداخت حقوق اسفند اعمال شده است.
تغییر در پرداخت حقوق مشاغل سخت و زیانآور در راه است.
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی با اجرای همسانسازی چقدر افزایش مییابد؟
بهارستانیها کار خوب خود را تکمیل کردند تا ۳.۶ میلیون بازنشسته تامین اجتماعی، دیگر منتظر آییننامه دولت نباشند و مطمئن باشند که طبق قانون بودجه، باید سال آینده ۸۹ هزار میلیارد از مطالبات تامین اجتماعی وصول و طرحهایی از جمله همسانسازی حقوقهایشان بهطور کامل اجرا شود.
دهم اسفندماه بود که نمایندگان مجلس در بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰، با افزایش اعتبارات بند «و» تبصره ۲، موافقت کردند و ۱۵۰ هزارمیلیاردتومان را به آن اختصاص دادند. برای بازنشستگان، این بند مهمترین بخش لایحه بودجه سال آینده بود؛ چراکه باید اعتبارات همسانسازی و مطالبات تامین اجتماعی از دولت، در آن دیده میشد. نگرانی اول، میزان این اعتبار بود که خوشبختانه با همراهی دولت و مجلس، میزان آن از ۱۲۵ هزارمیلیارد پیشنهادی، به ۱۵۰ هزارمیلیارد تومان افزایش یافت و خواسته اول بازنشستگان را تامین کرد. اما نگرانی دیگر این بود که چه میزان از این ۱۵۰ هزارمیلیارد به تامین اجتماعی اختصاص مییابد و چه میزان به دیگر موضوعات بند «و»، از جمله رتبهبندی معلمان، تأمین بخشی از مطالبات ایثارگران، بیمههای تکمیلی، اجرای قانون تسری کارکنان زندانها، متناسبسازی حقوق شهدای بازنشسته، همسانسازی حقوق اعضای هیئت علمی و....
نظر اولیه کمیسیون تلفیق این بود که مسئولیت تقسیمبندی این ۱۵۰ هزار میلیارد، به هیئت وزیران واگذار شود، اما درخواستهای متعدد بازنشستگان برای جلوگیری از این بلاتکلیفی، کمیسیون تلفیق را قانع کرد که بهصراحت در لایحه بودجه قید شود که: «معادل ۸۹۰ هزارمیلیارد ریال از محل واگذاریها جهت رد بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی اختصاص مییابد». اگرچه نظر کمیسیون تلفیق برای این موضوع، ۹۰ هزار میلیارد تومان بود، اما مصوبه نهایی جلسه علنی صبح دیروز مجلس، ۸۹ هزار میلیارد تومان شد؛ هرچندکه رئیس فراکسیون کارگری مجلس در اینباره به ایلنا گفت: «نظر مجلس این است که احتمالا با این مبلغ بخشی از مشکلات بازنشستگان مثل همسانسازی و گرفتاریهای سازمان تامین اجتماعی رفع خواهد شد». به هر حال قطعا با این مصوبه مجلس، بخش مهمی از نگرانیهای ۳.۶ میلیون کارگر بازنشسته رفع و خیالشان راحت شد که طبق قانون باید اجحاف صورتگرفته در همسانسازی حقوق آنها، رفع شود.
حالا سوال مهم بازنشستگان تامین اجتماعی این است که با اجرای کامل همسانسازی، حقوق آنها چقدر افزایش خواهد یافت. «حسن صادقی»، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری،میگوید: «هنوز نمیشود در اینباره اظهارنظر قطعی کرد و باید منتظر تصمیمات کارشناسان کانون بازنشستگان با سازمان تامین اجتماعی بود». این موضوعی است که «مصطفی سالاری» مدیرعامل تامین اجتماعی هم روز گذشته به آن اشاره کرد و گفت: «محاسبات مرحله دوم همسانسازی حقوقها و تدوین فرمولها در کانون بازنشستگی در جریان است تا طی چندروز آینده اعمال کنیم».
سالاری این نکته را هم گفت که: «درصدد هستیم که با نظر مثبت دولت، مرحله دوم متناسبسازی را در اسفندماه اجرا کنیم؛ بر این اساس احکام بازنشستگان صادر میشود، اما هر روزی که احکام صادر شوند، تاریخ اجرای آن اول اسفند است. به هر صورت اگر متناسبسازی مرحله دوم در اسفندماه اجرا شود، علیالحساب مبلغی را به بازنشستگان پرداخت میکنیم».
سبد هزینهها، ۶.۸ میلیون؛ قدرت حقوقها، فقط ۳۷ درصد
«حسن صادقی» رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری از مصوبه مجلس و توجه نمایندگان به مطالبه بازنشستگان تامین اجتماعی ابراز خرسندی میکند و میگوید: این مصوبه پاسخ مثبتی به مطالبات ماههای اخیر بازنشستگان بود و اجرای مرحله دوم همسانسازی را میسر میکند.
صادقی میافزاید: بخشی از این اعتبار، برای اجرای مرحله دوم همسانسازی لحاظ خواهد شد و سازمان تامین اجتماعی باید بقیه آن را هم برای سرمایهگذاری و تامین منابع پایدار همسانسازی استفاده کند.
از صادقی درباره کف حقوقی جدید با اجرای مرحله دوم همسانسازی میپرسم و او پاسخ میدهد: فعلا نمیشود میزان دقیق آن را تعیین کرد، اما مطالبه ما این بوده و هست که حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با اجرای مرحله دوم همسانسازی و افزایش حقوق سالانه، به حقوق سایر بازنشستگان نزدیک شود.
صادقی در پایان صحبتش، واقعیت تلخی را روایت میکند که مشخص میکند چرا ۳.۶ میلیون بازنشسته تامین اجتماعی، ماهها برای اجرای همسانسازی فریاد میزدند: «طبق اعلام رسمی کمیته دستمزد، سبد هزینه ماهانه یک کارگر ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است؛ آن هم سبدی که هزینههای یک زندگی معمولی را شامل میشود. علاوه بر آن، با حقوقهای فعلی، بازنشستگان فقط از عهده تامین ۳۷ درصد هزینههای زندگیشان برمیآیند و ۶۳ درصد عقبماندگی دارند. به همین دلیل امیدواریم میزان همسانسازی و افزایش حقوق، بتواند بخشی از این مشکل بازنشستگان را حل کند».
این کانون زیاد قابل اعتماد بازنشستگان نیست.
چه عدالتی