به گزارش راهبرد معاصر بلومبرگ در گزارشی به نقل از یک شرکت ردیابی نفتکش به نام «کپلر» خبر داده که واردات نفت چین از ایران به حدی افزایش یافته که موجب ایجاد ترافیک در بندر شاندونگ شده و زمان انتظار نفتکشها در شاندونگ از هشت روز به ۱۲ روز افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، صادرات نفت ایران به چین احتمالا در ماه جاری (مارس) به ۸۵۶ هزار بشکه در روز برسد که بیشترین میزان در دو سال اخیر بوده و رشد ۱۲۹درصدی نسبت به ماه گذشته را نشان میدهد.
البته پیش از این هم خبرگزاری رویترز در گزارشی آورده بود که ایران در ماههای اخیر به میزان بیسابقهای نفت خام به مشتری اصلیاش، چین صادر کرده است.
بر اساس دادههای آن گزارش، حتی آمار گمرکات چین نیز بر ادعا صحه میگذاشت. طبق آمار گزارش رویترز واردات نفت خام به چین در دو ماه نخست سال جاری میلادی در مقایسه با ماههای مشابه در سال گذشته چهار درصد رشد داشته است.
به نظر میرسد با اتخاذ سیاست محدودیت عرضه اوپکپلاس، ایران، که معاف از کاستن تولید نفت است، هم میتواند درآمد ارزی کشور از طریق رشد قیمت نفت را بالا ببرد و هم تقاضا برای نفت سنگین ایران افزایش مییابد. نمونه آن هم علاوه بر چین، هند است.
این کشور برای اینکه وابستگی خود به نفت عربستان و کویت را کاهش دهد، ایران و ونزوئلا را به دلیل تولید گرید سنگین، بهترین گزینه برای خود میبیند. اتفاقا هفتته گذشته رویترز هم خبر داده بود که مقامات هندی قصد دارند با دولت جدید در ایران قراردادنفتی امضا کنند.
سیگنالهای مثبت مربوط به بازار نفت ایران این روزها در حالی بیشتر شده که به تازگی اوپک از افزایش تولید نفت ایران به قیمت بیش از ۶۰ دلار(۶۰٫۶۶ دلار) برای دومین ماه پیاپی در سال جاری خبر داده است.
با این حال میتوان اینطور درنظر گرفت که اگرچه افشاگری اخیر وزیر اقتصاد از درآمد نفتی ایران در سال جاری شوک آور بوده، ظاهرا با سهلگیری دولت جدید آمریکا وضعیت رو به بهبود است.
بنا به گفته وزیر اقتصاد، در ۱۱ ماه سال ۹۹ درآمد نفتی فقط ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است.یعنی صادرات نفت ما از ۲٫۲ میلیون بشکه تا پیش از دور دوم ریاستجمهوری روحانی به روزانه حدود ۱۸۰ هزار بشکه رسیده!
کامران ندری، کارشناس امور بانکی در گفتگو با تجارتنیوز، به این سوال که آیا ممکن است با وجود تحریمهای بانکی به پشتوانه افزایش صادرات نفت، ورود ارز به ایران افزایش پیدا کند؟ پاسخ میدهد: ظاهر امر نشان میدهد که دولت جدید آمریکا سختگیریهای دولت قبلی را ندارد به همین دلیل، هم پیشبینی داخل و هم پیشبینی شرکای خارجی ما این است که در ماههای آتی نفت بیشتری بفروشیم، حتی اگر تحریمها به صورت رسمی برداشته نشده باشد. من گمان میکنم همین امر در رابطه با تحریمهای بانکی هم صدق کند.
به اعتقاد این کارشناس تحریمهای بانکی هم مثل تحریمهای نفتی ممکن است به صورت رسمی برداشته نشود اما سختگیری سابقی که در دولت ترامپ وجود داشت، نباشد. بنابراین امکان این که ما راحتتر بتوانیم مطالبات نفتیمان را از کشورهای خریدار بگیریم بیشتر میشود.
با این حال اما ندری نگرانی دیگری از بابت چگونگی ورود ارز به کشور دارد و آن ماجرای fatf است. به گفته او، حتی اگر آمریکا تمام تحریمها را به طور کامل بردارد تا زمانی که در لیست سیاه هستیم بانکهای دنیا برای انتقال پول به کشور با ما همکاری نمیکنند و ارزی به کشور وارد نمیشود.
کامبیز افسری، کارشناس ارزی اما به تاثیر افزایش صادرات بر ورود ارز به کشور به اندازه ندری خوشبین نیست.
او میگوید: افزایش فروش نفت در شرایط فعلی و با وجود تحریمهای بانکی در خوشبینانهترین حالت میتواند به طلبهای ما اضافه کند. ما طلبهای قبلیمان را هنوز نتوانستهایم بگیریم پس این نوع نفت فروختنها عایدی برای ما ندارد.
تجارت نیوز