نرخ دیه در سال 1400 چقدر است؟/ جزئیات نرخ دیه در سال آینده-راهبرد معاصر

نرخ دیه در سال 1400 چقدر است؟/ جزئیات نرخ دیه در سال آینده

نرخ دیه در سال 1400 مشخص شد و طبق گفته اسماعیلی سخنگوی دستگاه قضا، دیه سال آینده برای قتل عمد 480 میلیون در نظر گرفته شده است.
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۷ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - 2021 March 16
کد خبر: ۸۰۹۷۵

به گزارش راهبرد معاصر؛ نرخ دیه سال آینده برای قتل های غیرعمد 480 میلیون در نظر گرفته شده است. بنابر اعلام سخنگوی قوه قضائیه مبلغ 480 میلیون برای قتل های غیرعمد از اول سال 1400 لحاظ می شود. در ادامه جزئیات بیشتر از نرخ دیه سال آینده را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به میزان دیه سال ۱۴۰۰ گفت: این موضوع در پایان هر سال باید توسط قوه قضائیه تعیین و تکلیف شود.
 

مبلغ دیه سال 1400

 

وی افزود: برای سال ۱۴۰۰ نرخ دیه قتل عمد یا غیرعمد مسلمان ۴۸۰ میلیون تومان تعیین شد و این نرخ از تاریخ ۱۴۰۰/۱/۱لازم‌الاجرا است.
 

 

 ۴۸۰ میلیون تومان؛ نرخ دیه قتل غیرعمد در سال ۱۴۰۰

 

اسماعیلی در پاسخ به سوالی درباره مبلغ دیه سال ۱۴۰۰ گفت: به موجب قانون در پایان هر سال باید مبلغ دیه توسط قوه قضاییه تعیین و تکلیف شود. این موضوع در دو جلسه متوالی روز گذشته و دوشنبه در شورای عالی قوه قضاییه مطرح شد. نهایتاً مصوبه ریاست قوه قضاییه این شد که برای سال ۱۴۰۰ نرخ دیه قتل غیرعمد مسلمان ۴۸۰ میلیون تومان باشد و از اول فروردین سال ۱۴۰۰ لازم الاجرا است.

 

 

دیه 1400

 

دیه چیست و در چه مواردی باید پرداخت شود

 

دیه یکی از انواع مجازات های پیش بینی شده در قانون است . در صورتی که شخصی جرم غیر عمدی علیه جان ، اعضای بدن و منافع اعضای بدن دیگری انجام دهد باید دیه بپردازد . همچنین در صورتی که جرم عمدی بوده ولی مجازات قصاص نداشته باشد ، باید دیه پرداخت شود .

 
 

قانونگذار در ماده 445 قانون مجازات اسلامی به تعریف دیه پرداخته است که بر اساس آن « دیه مقدار مال معیّنی است و در شرع مقدس به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو یا منفعت یا جنایات عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد ، مقرر شده است » . مطابق تعریف دیه در این ماده ، می توان گفت شرایط تعیین دیه شامل دو مورد زیر است :

 

اول ؛ در مورد جرایم عمدی است که به دلایلی منجر به قصاص نمی شوند . مانند حالتی که قتلی صورت گیرد و خانواده مقتول با قاتل توافق کنند و به جای قصاص ، مطالبه دیه نمایند .

 

حالت دوم زمانی است که جرایم غیر عمدی ( شامل جرم ضرب و جرج و جرم شبه عمد و جرم خطای محض ) صورت گرفته باشد که در این صورت نیز مرتکب با پرداخت دیه مجازات می شود .

 
 
 

مهلت پرداخت دیه

 

مهلت پرداخت دیه از زمان وقوع جنایت و یا حادثه به ترتیب زیر است،مگر اینکه به نحو دیگری تراضی شده باشد:

 

1در جرائم عمدی موجب دیه،مهلت پرداخت دیه ظرف مدت یک سال قمری است.

 

2درجرائم شبه عمد مهلت پرداخت دیه،ظرف مدت دو سال قمری است و پرداخت کننده باید هر سال نصف آن را پرداخت نماید.

 

3در جرائم خطای محض مهلت پرداخت دیه،ظرف مدت سه سال قمری است و پرداخت کننده باید هر سال یک سوم دیه را پرداخت نماید.

 

4هرگاه پرداخت کننده در بین مهلت های مقرر نسبت به پرداخت تمام و یا قسمتی از دیه اقدام نماید،محکوم له مکلف به قبول آن است.

 

5در صورتی که پرداخت کننده بخواهد هریک از انواع دیه را پرداخت نماید و یا پرداخت دیه به صورت اقساطی باشد معیار،قیمت زمان پرداخت است،مگر آنکه به یک مبلغ قطعی توافق شده باشد.

 

6در مواردی که بین مرتکب جنایت عمدی و اولیاء دم یا مجنی علیه بر گرفتن دیه توافق شود ولیکن مهلت پرداخت آن مشخص نگردد،دیه باید ظرف مدت یک سال از حین تراضی پرداخت گردد.

 

نرخ دیه قتل عمد 1400

 

 

نحوه پرداخت دیه افرادی که ضاربشان متواری می‌شود

 

 

غلامعلی صدقی در حاشیه جلسه هیئت عمومی دیوان عالی کشور در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ گفت: دیوان بر اساس اصل ۱۶۱ قانون اساسی، اگر میان دادگاه‌ها اختلاف در آراء پیش بیاید؛ مسئول ایجاد وحدت رویه است.


وی گفت: یکی از مواردی که امروز در دستور کار هیئت عمومی دیوان بوده درباره دیه افرادی است که مجروح می‌شوند، اما ضارب یا جانی شناسایی نمی‌شود که دادگاه‌ها درباره این که بیت المال باید دیه این اشخاص را بدهد یا نه؛ اختلاف داشتند.


صدقی بعد از جلسه و مذاکرات مفصل میان قضات دیوان درباره نتیجه این مذاکرات به خبرنگار ما گفت: قضات ما نظرشان این بود که دیه فردی که مجروح شده و ضارب و جانی متواری شده است از بیت المال پرداخت شود و بر همین اساس بیت المال مسئول پرداخت دیه اشخاصی است که ضارب و جانی متواری شده و شناسایی نشده است.

 

 


معاون قضایی دیوان عالی کشور گفت: از این پس این رای در همه دادگاه‌ها لازم الاجراست.


خلاصه نظریه قضات اعضای هیأت عمومی دیوان عالی کشور در خصوص رأی وحدت رویۀ هیأت عمومی در خصوص موضوع یاد شده به این شرح است:


با توجه به اینکه فلسفه مسئولیت بیت‌المال در خصوص پرداخت دیه مادون نفس مجنی‌علیه که مرتکب آن در دسترس نیست، اعم از شناسایی یا عدم شناسایی مرتکب است؛ لهذا با توجه به حکم ماده ۴۳۵ قانون مجازات اسلامی و ملاک ماده ۴۸۷ قانون مذکور و ایضاً قاعده فقهی لایبطل دم امرء مسلم بنا به نظریه اکثریت اعضای شعب دیوان عالی کشور، حکم شعبه ۲۴ دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان مشعر بر مسئولیت بیت‌المال بر پرداخت دیه جراحات مادون نفس، مرتکب یا مرتکبان ناشناس صحیح و قانونی تشخیص داده می‌شود.


این رأی طبق ماده ۴۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری، در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور، دادگاه‌ها و سایر مراجع اعم از قضایی و غیر آن لازم‌الاتباع است.

 

نرخ دیگه سال آینده

 

سوالات متداول

 

1- تعریف دیه در قانون چیست ؟

 

دیه ، پرداخت مالی است که به خاطر آسیب وارد کردن غیر عمدی بر دیگری و یا آسیب عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد ، مقرر شده است که این مفهوم به صورت کامل تر در مقاله توضیح داده شده است .

2- انواع دیه کدامند ؟

 

بر اساس قانون مجازات اسلامی ، دیه نفس ، عضو یا منفعت اعضای بدن مورد پیش بینی قرار گرفته و به تفکیک ذکر شده است که در مقاله به توضیح آن پرداخته شده است .

3- در چه مواردی باید دیه پرداخت شود ؟

 

در صورتی که جرم غیر عمدی رخ داده و یا در صورتی که جرم عمدی مشمول مجازات قصاص نبوده و یا اولیای دم موافقت کنند ، باید دیه پرداخت شود که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .

ارسال نظر
آخرین اخبار