به گزارش راهبرد معاصر؛ نحوه پرداخت سود سهام عدالت اسفند ۹۹ مشخص شد و بر اساس آن سهامدارانی که روش مستقیم را انتخاب کردند توسط شرکت سپردهگذاری تجمیع و در دو مرحله به حساب آنها واریز میگردد. شورای عالی بورس نحوه پرداخت سود سهام عدالت را اعلام کرد و سهامداران غیرمستقیم در صورتی که تا تاریخ 23 اسفند 99 اقدام به فروش سهام خود نکرده باشند، می توانند منتظر واریز سود سهام عدالت باشند. در ادامه جزئیات بیشتر از نحوه پرداخت سود سهام عدالت، شرط پرداخت سود سهام عدالت، مبلغ سود سهام عدالت 98 و ... را با هم می خوانیم.
مطابق مصوبه شورای عالی بورس سود قابل تقسیم شرکتهای سهام عدالت از محل عملکرد سال مالی منتهی به ١٣٩٩.٠۶.٣١ که مجامع آنها در سال ٩٩ برگزار شده است، توسط شرکت سپردهگذاری تجمیع شده و بین مشمولین سهام عدالت توزیع میشود.
سود سهام سهامدارانی که روش مستقیم را انتخاب کردند توسط شرکت سپردهگذاری تجمیع و در دو مرحله به حساب آنها واریز میگردد.
سود سهام سهامدارانی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند نیز در صورتی پرداخت میشود که سهام خود را تا تاریخ ٢٣ اسفندماه به فروش نرسانده باشند.
برای دریافت سود سهام عدالت داشتن برگه سهام عدالت، ثبت نام در سجام و وارد کردن صحیح کد شبای بانکی از الزامات است. روش واریز سود سالانه سهام عدالت مربوط به عملکرد شرکتها در سال ۹۸ هنوز نسبت به سه سال گذشته تغییر کرده و سهامداران برای دریافت این سود باید در سامانه سجام ثبتنام کنند و احراز هویت شوند. سود سهام عدالت 98 ظرف امروز و فردا یعنی 26 اسفند و 27 اسفند 99 به حساب صاحبان سهام عدالت واریز می شود. مشاور اجرایی سهام عدالت شرکت سپرده گذاری مرکزی گفته: روش پرداخت سود سهام عدالت برای افراد در روش مستقیم و غیر مستقیم متفاوت است، اما در روش مستقیم اگر افراد سجامی شده باشند سود سهام عدالت از طریق شرکت سپرده گذاری به حساب آن ها واریز می شود. در ادامه جزئیات بیشتر از نحوه دریافت سود سهام عدالت را با هم میخوانیم.
برای دریافت سود سهام عدالت باید برگه سهام عدالت را داشته باشید و نسبت به فروش آن اقدام نکرده باشید. در سامانه سجام ثبت نام کنید و با وارد کردن شماره شبای بانکی خود به طرز صحیح منتظر واریز سود سهام عدالت خود باشید.
مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس در خصوص نحوه پرداخت سود سهام مشمولین سهام عدالت اعلام کرد: طبق مصوبه 12 اسفند شورای عالی بورس، مقرر شد سود قابل تقسیم شرکت های سرمایه گذار پذیر سهام عدالت شامل 36 شرکت بورسی و فرابورسی متعلق به تمامی مشمولین سهام عدالت اعم از مستقیم و غیرمستقیم از محل عملکرد سال مالی منتهی به شهریور 99 که مجامع سالانه آنها در سال 99 برگزار شده توسط سپرده گذاری مرکزی تجمیع شده و به نحو زیر بین مشمولین سهام عدالت توزیع می شود.
به شرکتهای سرمایهگذاری استانی از این محل هیچ گونه وجهی پرداخت نخواهد شد و آن شرکتها نمیتوانند از محل سود سهام شرکتهای سرمایه پذیر درآمد شناسایی و ثبت کنند و در صورت دریافت وجه از شرکتهای سرمایه پذیر مکلفند نسبت به عودت و پرداخت آن به حساب اعلامی سپرده گذاری مرکزی اقدام کنند.
الف) سود سهام دارندگان سهام شرکتهای سرمایه پذیر که روش مستقیم سهامداری را انتخاب کرده و در تاریخ برگزاری مجمع هر شرکت، مالکیت سهام را حفظ کرده باشند توسط سپرده گذاری مرکزی تجمیع شده و به تناسب سهام هر یک از آنها در روز برگزاری مجمع، حداقل در دو مرحله که تاریخ آن از سوی سازمان بورس تعیین و اعلام می شود به سهامداران شرکتهای فوق پرداخت خواهد شد.
ب) به مشمولین سهام عدالت به روش غیرمستقیم را انتخاب کردند، سود شرکتهای سرمایه پذیر در صورتی پرداخت می شود که سهام را تا 23 اسفند همچنان به فروش نرسانده و مالکیت آن را در اختیار داشته باشند. سود سهامداران شرکت فوق به نسبت میزان سهام آنها در شرکت تعلق گرفته و در صورت فروش سهام از سوی مشمولین سود سهام نیز به خریداران تعلق خواهد گرفت که در 23 اسفند سهامدار باشند.
- شرکت های سرمایه گذاری استانی باید نسبت به اصلاح اطلاعات و صورت های مالی از بابت سود سهام شناسایی شده حاصل از مجمع عمومی برگزار شده در سال 99 شرکت های سرمایه پذیر اقدام کنند.
- سود ناشی از تقسیم سود در مجموعه برگزار شده در سال 99 شرکت های سرمایه پذیر سهام عدالت به سهامداران مورخ 25 اسفند شرکتهای سرمایهگذاری استانی پرداخت خواهد شد. لذا سهامدارانی که پس از 25 اسفند اقدام به خرید سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی میکنند باید این موضوع را مد نظر قرار دهند.
اکبر حیدری، سخنگوی شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت گفت: سهامدارانی که روش مدیریت غیرمستقیم را برای سهام عدالت خود انتخاب کردهاند، سهامداران شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند. شرکتهای سرمایهگذاری استانی مطابق با قانون بازار سرمایه و روال معمول باید مجمع تقسیم سود را برگزار کنند و در مجمع سالیانه درخصوص میزان تقسیم سود و روش تقسیم آن مصوبه دهند، جمعبندی کرده و پس از آن مصوبه را اجرایی کنند.
وی افزود: هیچ قانون، آیین نامه، بخشنامه و... وجود ندارد که شرکتهای بورسی از جمله شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت را ملزم به پرداخت سود از طریق سامانه سجام کند. کما اینکه فکر میکنم تنها ۱۴ شرکت موجود در سبد سهام عدالت، پرداخت سود آنها از طریق سجام رای آورده است.
حیدری اضافه کرد: دو الزام که برای سهامداران روش غیرمستقیم سهام عدالت اعلام شده، این است که اگر قصد فروش سهام خود را دارند (البته ما دفعات متعددی به ارزنده بودن سهام عدالت و عدم فروش آن در شرایط نامناسب بازار سرمایه اشاره کردهایم) یا قصد حضور در مجامع الکترونیک را دارند، باید در سامانه سجام ثبتنام کنند. اما برای دریافت سود، هیچ الزام قانونی برای ثبتنام در سجام وجود ندارد.
سخنگوی شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت تصریح کرد: نکته مهم این است که ما پیگیر پرداخت سود مردم از طریق سامانه ملی سهام عدالت که میلیاردها تومان از پول مردم برای آن هزینه و سه سال، سود از طریق آن پرداخت شده است، هستیم. درواقع به دنبال مصوبات و تاییدیههایی هستیم که سود سهامداران از طریق سامانه ملی سهام عدالت پرداخت شود تا بسیاری از افراد ناچار به مراجعه برای احزار هویت و سجامیشدن نشوند. از سوی دیگر بیش از ۶۰ درصد از سهامداران به گوشیهای هوشمند دسترسی ندارند و باید به دفاتر پیشخوان مراجعه کرده، هزینه مضاعفی پرداخت کنند و جان خود را در شرایط وجود بیماری کرونا به خطر اندازند.
وی اظهار داشت: این در حالی است که سامانه ملی سهام عدالت موجود است و پیگیر هستیم که سهامداران عدالت درصورتی که تنها به دنبال دریافت سود هستند، از این سامانه استفاده کنند. در عین حال مطابق با قانون تجارت، پرداخت سود از طریق شرکتهای سرمایهپذیر به سهامداران، هیچ بازه زمانی محدودی ندارد. ممکن است سود یک سهامدار، سالها در حساب شرکت بماند و هر زمانی که سهامدار عدالت برای دریافت سود مراجعه کرد، شرکت مکلف است که سود شخص را پرداخت کند.
حیدری بیان کرد: سهامدار، این حق را دارد که در هر زمانی سود خود را دریافت کند. نمیتوان محدودیتی درنظر گرفت و برای مثال، روز مشخصی را اعلام کرد. زیرا این احساس به مردم القا میشود که برای عدم محرومیت از سود خود، حتما باید سجامی شوند و تا پایان آذرماه، فرآیند سجامیشدن خود را طی کنند.
سخنگوی شرکتهای سرمایه گذاری استانی گفت: اگر سهامداری بخواهد در مجامع الکترونیک شرکت کند و کاندیدای هیات مدیره در شرکتهای سرمایهگذاری استانی شود، باید اقدام به ثبتنام در سامانه سجام کند. اما برای اینکه مردم هم اعمال رای کنند، همچنان از ظرفیتهای تعاونیها استفاده خواهد شد. به دلیل اینکه مردم در گذشته در مجامع تعاونیهای سهام عدالت شهرستانها، اختیار را به سرمایهگذاریهای استانی دادهاند که به نمایندگی از سهامداران در مجامع اعلام حضور کنند و در بحث انتخابات نیز، تعاونیها میتوانند در چنین جایگاهی از حقوق مردم دفاع کنند. البته اختلافاتی میان دولت و مجمع مردمی سهام عدالت درخصوص جایگاههای تعاونی وجود دارد که امیدوار هستیم در نشستهای مشترکی که از طریق مجلس و نهادهای دیگر پیگیری میشود، نقطه افتراق حل شود تا در شرایط کرونایی، مردم برای مواردی که بدون ثبتنام در سجام انجام آنها امکانپذیر است، گرفتار هزینههای مضاعف و شلوغیها نشوند.