اقدامات رژیم صهیونیستی ریسک جنگ با ایران را افزایش می‌دهد-راهبرد معاصر
ترجمه گزارش «شورای آتلانتیک»؛

اقدامات رژیم صهیونیستی ریسک جنگ با ایران را افزایش می‌دهد

رویدادهای اخیر واشنگتن را در شرایط دشواری قرار داده است. به دولت بایدن توصیه شود که به تعهد خود برای حل مسالمت آمیز مسئله هسته ای ایران تأكید كند، در غیر این صورت جنگ در سایه رژیم صهیونیستی علیه ایران احتمالاً خطرناک تر خواهد شد.
سینا عضدی؛ کارشناس ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک
تاریخ انتشار: دوشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۰ - 26 April 2021

اقدامات رژیم صهیونیستی ریسک جنگ با ایران را افزایش می‌دهد

 

به گزارش راهبرد معاصر، در سال 2015م زمانی که ایران و سایر قدرت های جهانی پس از سال ها مذاکرات فشرده، توافق هسته ای ( برجام) را امضا کردند، رژیم صهیونیستی با این استدلال که این برنامه برای مدت طولانی برنامه هسته ای ایران را مهار نخواهد کرد، در میان معدود کشورهایی بود که با این توافق نامه مخالفت نمود. پس از خروج دولت ترامپ از برجام در مه 2018م جنگ در سایه این رژیم علیه ایران افزایش یافت و به مختل سازی حمل و نقل و پیشرفت های هسته ای ایران اقدام نمود.

 

جنگ در سایه اسرائیل علیه ایران به طور فزاینده تلاش های دولت بایدن برای احیای توافق هسته ای را پیچیده تر می کند و می تواند منجر به درگیری های گسترده تر شود.

 

در ماه آوریل، کشتی غیرنظامی ساویز (که برای برقراری امنیت دریانوردی و مقابله با دزدان دریایی استفاده می شود) در دریای سرخ مورد حمله قرار گرفت؛ حمله ای که به رژیم صهیونیستی نسبت داده شد. گزارش های مطبوعاتی نشان می دهد که صهیونیست‌ها پس از انجام حمله آن را به ایالات متحده اطلاع داده اند. گزارش ماه مارس وال استریت ژورنال حاکی از آن است که رژیم صهیونیستی از اواخر سال 2019 از مین های دریایی برای حمله به کشتی های ایرانی استفاده کرده است. درهمین حال تهران نیز کشتی های صهیونیست را مورد اصابت قرار داده است. در ماه مارس گزارش شد که یک موشک ایرانی به یک کشتی باری که از تانزانیا به هند در دریای عرب در حال حرکت بود، برخورد کرد.

 

علاوه بر این، پس از حضور ایران در سوریه برای حمایت از دولت این کشور، رژیم صهیونیستی با هراس از تمرکز گروه های نیابتی مورد حمایت ایران در نزدیکی مرزهای خود برای جلوگیری از انتقال تسلیحات پیشرفته به گروه های همسو با خود یک کارزار مستمر آغاز کرده است و مواضع و اهداف حزب الله و کارخانه های تسلیحاتی این گروه را در سوریه مورد هدف قرار داده است.

 

اکنون جنگ در سایه رژیم صهیونیستی در جبهه هسته ای توسعه یافته است. مقامات این رژیم صریحا اظهار نظر کردند که آنها قصد دارند جلوی توسعه برنامه هسته ای ایران را بگیرند و اعتقاد چندانی به توافقات دیپلماتیک ندارند. در ژوئیه 2020م بمبی در تاسیسات غنی سازی نطنز منفجر شد و به انباری که برای مونتاژ سانتریفیوژها استفاده شد، خسارت قابل ملاحظه ای وارد کرد. «فریدون عباسی»، رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت که مواد منفجره در درون یک میز سنگین جاساز شده و به نطنز ارسال شده بود. این حمله تنها شش روز پس از انفجار مرموز مخزن گاز در نزدیکی مجتمع نظامی پارچین رخ داد. در نوامبر سال 2020م نیز «محسن فخری زاده» دانشمند هسته ای ایران ترور شد. مقامات آمریکایی اظهار داشته اند که اسرائیل مسئول این رویداد بوده است.

 

در واکنش به این اقدام مجلس ایران به سرعت قانونی را تصویب کرد که به موجب آن دولت می تواند فعالیت های هسته ای ایران را از جمله غنی سازی اورانیوم تا 20 درصد، اجرای پروتکل الحاقی پیمان منع اشاعه سلاح اتمی و رژیم بازرسی سرزده ای که ایران مطابق با برجام پذیرفته بود را متوقف سازد. آخرین حادثه خرابکاری در 11 آوریل باعث خاموشی تاسیسات نطنز و خسارات عمده به آن شد. به نقل از «سعید خطیب زاده»، سخنگوی وزارت امور خارجه این حمله از سوی سازمان موساد انجام شده و تعدادی از دستگاه های سانترفیوژ IR1 قدیمی و کمتر کارامد تخریب شدند.

 

 در همین حال « علیرضا زاکانی»،رئیس مرکز تحقیقات مجلس خاطرنشان کرد که « چندهزار» سانتریفیوژ آسیب دیده یا از بین رفته اند. گزارشات حاکی از آن است که یک وسیله منفجره به صورت مخفیانه به داخل این مرکز قاچاق شده و از راه دور منفجر شده است. « محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران این حمله را «تروریسم هسته ای» و «جنایت جنگی» خواند و وعده انتقام داد.

 

یک روز پس از حمله ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاع داد که غنی سازی اورانیوم را تا خلوص 60 درصد آغاز می کند. تروئیکای غربی تصمیم ایران را با نگرانی شدید درنظر گرفته و آن را یک پیشرفت جدی دانستند. ایالات متحده این اقدام را «تحریک آمیز» خواند. زمان حمله از دو جهت قابل توجه است: نخست، این حمله یک روز پس ازروز ملی فناوری هسته ای ایران رخ داد. دوم و مهم تر آن ها تلاش کردند تا مذاکرات هسته ای در وین را تضعیف کنند.

 

پس از چهار سال کارزار بی وقفه ترامپ برای نابودی توافق هسته ای چندجانبه، ایران و ایاالات متحده مذاکرات غیرمستقیم را برای بازگشت کامل به برجام آغاز کرده اند. در همین راستا، سفیر روسیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی در اظهاراتی گفت: «کسانی که اقدام به خرابکاری علیه تاسیسات هسته ای در نطنزکردند، احتمالا می خواستند فرایند احیای برجام را تضعیف کنند». اریک بروور یکی از اعضای ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی مستقر در واشنگتن معتقد است که این حمله سازش در وین را برای ایران دشوارتر می کند. با این حال تاکنون ظاهرا در طعمه صهیونیست‌ها قرار نگرفته اند.

 

رویداد اخیر واشنگتن را نیز در شرایط دشواری قرار داده است؛ زیرا این کشور تمایلی به محکومیت آشکار اقدامات رژیم صهیونیستی ندارد، حتی اگر تلاش می کند جلوی تعامل با ایران را بگیرد. به دولت بایدن توصیه شود که به تعهد خود برای حل مسالمت آمیز مسئله هسته ای ایران تأكید كند، در غیر این صورت جنگ در سایه رژیم صهیونیستی علیه ایران احتمالاً خطرناک تر خواهد شد.

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
یادداشت اختصاصی احسان قمری، تحلیلگر مسائل اقتصادی؛ / ۱ روز پیش

پیامدهای لغو اخذ سپرده ریالی تخصیص ارز

یادداشت محمد فرج، تحلیلگر عرب‌زبان؛ / ۱ روز پیش

جنگ، اقتصاد ورشکسته آمریکا را نجات خواهد داد؟

«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ / ۱ روز پیش

مکرون و سقوط آزاد از نردبان قدرت