به گزارش راهبرد معاصر، کارت اعتباری معیشتی رییسی، کارتهای اعتباری هستند که در اختیار سرپرست خانوار قرار میگیرد و به تعداد اعضای خانواده شارژ خواهد شد. امکان نقد کردن این کارتها وجود ندارد و افراد میتوانند تنها از فروشگاههایی که از طرف دولت مشخص میشود اقدام به خرید کالا کنند. از مزیت این کارتهای معیشتی میتوان به استفاده درست در محل مورد نظر، مدیریت برای فروش کالای ایرانی، رونق تولید کالای ایرانی، ممانعت از خروج ارز از کشور اشاره کرد.هم چنین باتوجه به شرایط تحریم اقتصادی، حضور و احتکار دلالان این طرح می تواند اقدام مناسبی برای جلوگیری از کمیاب و نایاب شدن کالاهای اساسی در بازار باشد.
جزییات کارت اعتباری معیشت رییسی برای نیمی از مردم از آبان 1400
حجت الاسلام ابراهیم رئیسی وعده داد که از آبان ۱۴۰۰ برای خانوارهای ۵ دهک اول کارت اعتباری معیشت صادر میشود.
وی افزود: به ازای هر یک از اعضای خانوار در سه دهک اول ۲۰۰ هزار تومان و دو دهک بعدی ۱۵۰ هزار تومان اعتبار ماهیانه تخصیص مییابد.
وی در ادامه گفت: اعتبار معیشت، قرض الحسنه با کارمزد ۲% است و بازپرداخت آن زمانی است که خانوار درآمد کافی برای پرداخت اقساط را داشته باشد. این اعتبار برای خانوارهایی که توانایی بازپرداخت اقساط را نداشته باشند، بلاعوض خواهد بود.
رئیسی خاطر نشان کرد: همه با کارتهای نقدی بانکی کار کردهایم، با کارت نقدی شما میتوانید به اندازه موجودی حساب بانکی خود خرید کنید. با کارت اعتباری شما بدون داشتن پول به اندازهای که اعتبار دارید، خرید کرده و پولش را بعدا پرداخت میکنید.
وی یادآور شد: تا کنون کارتهای اعتباری در ایران در سطح بسیار محدودی صادر شدهاند، با این طرح ۵۰ درصد از خانوارها صاحب کارت اعتباری میشوند.
رئیسی افزود: از آذر ماه امسال، مدیریت زنجیره تامین کالاهای اساسی نیز اجرایی شده و نیازهای مردم با اطمینان و قیمت مناسب تامین خواهد شد.
وی گفت: با یارانههایی که هم کنون خانوارها دریافت میکنند، کارت اعتباری که امکان خرید را فراهم میکند و مدیریت زنجیره تامین کالاهای اساسی که قیمت و موجودی کالا در بازار را کنترل میکند، «حداقل معیشت برای همه ایرانیان» فراهم خواهد شد.
جزئیات اعطای کارت رفاهی تا ۷ میلیون تومان
بانک مرکزی در راستای حمایت از معیشت و افزایش قدرت خرید اقشار مختلف جامعه و همچنین بهبود فرایند تامین مالی زنجیره تولید، نسبت به ابلاغ شیوهنامه اعطای کارت رفاهی و تامین مالی زنجیره تولید به پنج بانک «ملی ایران»، «ملت»، «صادرات ایران»، «تجارت» و «رفاه کارگران» با سهمیه هر بانک حداقل ۲۰۰ هزار فقره کارت و سقف فردی هر متقاضی ۷۰ میلیون ریال اقدام کرده است.
براساس این شیوه نامه مؤسسه اعتباری موظف است قبل از صدور کارت رفاهی، نسبت به رعایت همه ضوابط و مقررات بانکی؛ بویژه اعتبارسنجی مشتری اقدام کند.
سهام عدالت بر اساس ارزشیابی حداکثر ۶۰ درصد قیمت روز سهام مذکور (بر اساس اعلام شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه) و حسابهای یارانه نقدی و معیشتی حسب اعلام سازمان هدفمندسازی یارانهها و با در نظر گرفتن کسورات مربوط به اقساط وامهای پرداخت شده قبلی، میتواند در زمره وثایق قابل قبول از مشتری مورد پذیرش قرار گیرد.
سقف فردی اعتبار قابل اعطا به مشتری در این طرح حداکثر مبلغ ۷۰ میلیون ریال و مهلت بازپرداخت اعتبار اعطایی به تشخیص موسسه اعتباری حداکثر ۱۸ ماه است. همچنین اعتبار کارت رفاهی برای خرید کالا و خدمات در فروشگاهها و پذیرنده کارت طرف قرارداد اعلامی توسط بانکهای عامل و طرف قرارداد در سامانه رفاهی ایرانیان امکانپذیر است و تراکنشهای مالی دیگر نظیر برداشت وجه و انتقال وجه از کارت مزبور مجاز نیست.
مؤسسه اعتباری میتواند تسویه مطالبات محقق شده پذیرنده کارت را از روشهای زیر انجام دهد:
۱. استفاده از ابزارهای تأمین مالی زنجیره تولید از قبیل صدور اوراق گام، اعتبار اسنادی داخلی ریالی و برات الکترونیکی به منظور خرید کالا و خدمات مورد نیاز پذیرنده کارت و انتقال در زنجیره تأمین در چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه
۲. بازپرداخت اقساطی مطالبات متناسب با قرارداد بانک عامل و پذیرنده کارت
موسسه اعتباری میتواند نسبت به استفاده از بیمهنامه اعتباری از شرکتهای بیمه دارای مجوز از بیمه مرکزی جهت کاهش ریسک بازپرداخت تسهیلات در دامنه مشتریان متقاضی هر موسسه (با تعداد حداقل ۲۵ نفر) در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط اقدام کند.
نرخ سود تسهیلات این شیوه نامه در قالب مصوبات شورای پول و اعتبار است و موسسه اعتباری میتواند با عقد قرارداد با پذیرندهها نسبت به اعمال تخفیف به مشتری اقدام کند.