به گزارش راهبرد معاصر در حالی که واکسیناسیون دانشجویان در برخی از استان ها آغاز شده است بر اساس آخرین اخبار بازگشایی دانشگاه ها ۱۴۰۰، وزارت علوم اعلام کرده است که ترم اول دانشگاه ها برای همه مقاطع تحصیلی مجازی خواهد بود. به این ترتیب افزایش شدت ابتلا به کرونا سبب شده تا بازگشایی دانشگاه ها مهر ۱۴۰۰ به تاخیر بیافتد. بر اساس اعلام یک مقام مسئول وزارت علوم اول باید تمامی دانشجویان و استادان واکسینه شوند تا پس از آن بتوان آموزش حضوری را از سر گرفت. البته این موضوع نیز مطرح شده است که با بهتر شدن وضعیت کرونا در اواسط ترم امکان بازگشایی دانشگاه ها وجود دارد.
سید علیاکبر صفوی رئیس تحقیقات و فناوری کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره نوع آموزشها از اول مهر اظهار کرد: با توجه به اعلام معاون آموزشی وزیر علوم طی دو هفته گذشته و با توجه به اپیدمی فعلی کرونا ترم آتی مجازی برگزار خواهد شد.او افزود: با توجه به اینکه شدت ویروس کرونا افزایش یافته است؛ بنابراین آموزشهای مجازی دانشگاهها همچنان ادامه خواهد داشت.صفوی تصریح کرد: هیچ واکسیناسیونی برای دانشجویان و... به صورت گسترده صورت نگرفته است، به همین علت تمامی استادان و کارمندان و کارکنان و دانشجویان اول باید واکسینه شوند تا بتوانیم انتظار آموزشهای حضوری را داشته باشیم.رئیس تحقیقات و فناوری کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: ویروس جدید بسیار خطرناکتر و جدیتر است، اما در زمینه بازگشایی دانشگاهها تابع نظرات ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت علوم هستیم.
صفوی با بیان اینکه وزیر جدید علوم با همکاریهای دوستان تصمیمات جدید را در خصوص بازگشایی دانشگاهها اتخاذ خواهد کرد، افزود: پیشبینی بنده این است که ترم آینده برای همه به صورت مجازی برگزار میشود، اما دانشجویان شرکتکننده در آزمایشگاه و کلاسهای عملی و کارگاهها که حضور آنها ضرورت دارد خیلی راحت میتوانند در دانشگاهها حاضر شوند که هم اکنون هم تمهیدات لازم برای حضور آنها فراهم شده است.رئیس تحقیقات و فناوری کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: تمامی دانشجویان از ۱۰ ماه گذشته برای کارهای عملی و آزمایشگاهی به دانشگاهها مراجعه کردهاند و این روند همچنان ادامه خواهد داشت و به دانشجویان خوابگاهی هم حتما خوابگاه داده خواهد شد.صفوی بیان کرد: در حال حاضر هیچ شرایطی از نظر ویروس کرونا قابل پیشبینی نخواهد بود. چون هیچکس فکر نمیکرد که وضعیت کرونا روز به روز بدتر شود، حتی در سایر کشورها هم ویروس کرونا وضعیت مطلوبی پیدا کرده بود، اما طی چند روز اخیر مجدد بیماری تشدید شده است.
رئیس تحقیقات و فناوری کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: همچنین، در چین هم با وجود اینکه محدودیتها برداشته شده بود، اما هم اکنون دوباره همان محدودیتها تصویب شده و طبیعی است که ترم جاری مانند ۳ ترم گذشته برای همه مجازی برگزار شود.
صفوی تاکید کرد: اگر از اواسط ترم دوباره وضعیت بهتر شد ما هم کلاسهای حضوری را برگزار خواهیم کرد، اما در غیر اینصورت همچنان کلاسهای مجازی را ادامه خواهیم داد و گفتنی است که در زمستان هم ویروس کرونا تشدید میشود و به این صورت نباید انتظار آموزشهای حضوری را داشته باشیم.او با بیان اینکه احتمالا بیش از ۹۰ درصد آموزشها در مهر مجازی برگزار شوند، تاکید کرد: از آنجایی که استادان و دانشگاهها در حال حاضر یاد گرفتهاند که بخش بزرگی از ارزیابیهای نهایی دانشجویان در طول ترم باید به شکلهای مختلف انجام شود؛ بنابراین درصد کمی از ارزشیابی نهایی برای پایان ترم باقی میماند.رئیس تحقیقات و فناوری کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: به نظر میآید شرایط آینده برای برگزاری حضوری کلاسها فراهم نشود. بنابراین تا پایان ترم اول، تمامی دانشجویان کارشناسی، ارشد و دکتری مجازی آموزش خواهند دید.
مدیر امور دانشجویی دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه از نظر امکانات برای بازگشایی در سال جدید آماده هستیم، گفت: اگر قرار است دانشجویان تحصیلات تکمیلی به صورت حضوری تحصیل کنند، حتماً باید یک یا دو دوز واکسن را دریافت کرده باشند و مقداری ایمنی نسبت به ویروس داشته باشند تا دچار مشکل نشویم.بابک محمدیان اظهار کرد: در شرایط عادی، ظرفیت خوابگاههای دانشگاه حدود پنج هزار تا شش هزار نفر بوده اما با توجه به اهمیت فاصلهگذاری و شیوع کرونا، بر اساس پروتکلها حداکثر در هر اتاق دو نفر اسکان داده میشوند.وی با اشاره به آمادگی دانشگاه برای بازگشایی، افزود: از نظر امکانات برای بازگشایی در سال جدید آماده هستیم، اما در خصوص فضای فیزیکی باید با دقت پروتکلهای بهداشتی به ویژه فاصلهگذاری فیزیکی در بالاترین حد خود رعایت شود.
مدیر امور دانشجویی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به فرآیند واکسیناسیون دانشجویان، گفت: در خصوص بحث واکسیناسیون دانشجویان، وزیر علوم نامهای به وزیر بهداشت ارسال کرده بود که بر اساس آن درخواست شده بود واکسیناسیون دانشجویان در تیر و مرداد صورت گیرد تا بتوان جامعه دانشگاهی را که شامل کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان هستند برای سال تحصیلی جدید، به صورت حضوری در دانشگاه داشته باشیم.وی تصریح کرد: البته ما این موضوع را به دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز انتقال دادیم و پیگیریهایی صورت گرفت و تلاش کردیم که مرکز واکسیناسیون دانشگاهیان را در خود دانشگاه مستقر کنیم اما نسبت به زمانی که برای واکسیناسیون در نظر گرفته شد، هنوز عقب هستیم.محمدیان با تاکید بر اینکه بازگشایی باید بعد از واکسیناسیون دانشجویان صورت گیرد، بیان کرد: اگر قرار است دانشجویان تحصیلات تکمیلی به صورت حضوری تحصیل کنند، حتماً باید یک یا دو دوز واکسن را دریافت کرده باشند و مقداری ایمنی نسبت به ویروس داشته باشند تا دچار مشکل نشویم. اگر دانشجویان تحصیلات تکمیلی یک یا دو دوز واکسن را دریافت کرده باشند، میتوانند در خوابگاه حضور پیدا کنند و با توجه به شرایط جدید حتماً باید همه پروتکلهای بهداشتی در خوابگاهها اجرا شود. مشتاق هستیم که دانشجویان به صورت فیزیکی در دانشگاه حضور پیدا کنند اما به شرطی که منجر به مشکلات و بیماری نشود.