واکاوی 4 سناریوی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه-راهبرد معاصر
نیویورک تایمز: غرب برای گفتگو با ایران به بازرسان هسته‌ای جهان متوسل می‌شود بن‌سلمان در دیدار با اسد: بازگشت قدرتمندانه سوریه، به سود همه کشورهای عربی است رسانه اسرائیلی: آمریکا ارسال سلاح به تل‌آویو را از سر گرفت اردوغان: توافق صلح بین آذربایجان و ارمنستان، فرصت تاریخی است ناتو از اعضای خود خواست اوکراین را در اولویت قرار دهند واکنش حماس به بیانیه نشست سران عرب در منامه ایران ادعای آمریکا درباره وضعیت یمن را رد کرد آغاز دادرسی دیوان لاهه در پرونده شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی رهبر انصارالله: آمریکایی‌ها حمله به رفح را طراحی کرده‌اند دیدار بشار اسد و بن سلمان در بحرین بیانیه عفو بین‌الملل به مناسبت سالگرد اشغال فلسطین تداوم درگیری‌های پراکنده مرزی طالبان و پاکستان آغاز نشست سران عرب در منامه/ درخواست بن‌سلمان درباره غزه عبداللطیف رشید: ایران هیچ دخالت نظامی در عراق ندارد زلنسکی در خارکیف: وضعیت میدانی به شدت سخت است
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

واکاوی 4 سناریوی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه

نگاهی تحلیلی به سناریوهای مختلف محتمل در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه ازجمله احتمال چرخش سینان اوغان به سمت قلیچدار اوغلو، معمای بزرگ آرای باطله، اعلام حمایت احتمالی محرم اینچه از اردوغان و فروپاشی ائتلاف حامی قلیچدار اوغلو نشان می‌دهد شانس پیروزی نهایی رئیس‌جمهور کنونی در قیاس با رقیب اصلی‌اش به مراتب بیشتر است.
سامان سفالگر؛ کارشناس مسائل غرب آسیا
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۵ - ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 21
کد خبر: ۱۸۴۹۵۳

واکاوی 4 سناریوی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ به تازگی انتخابات ریاست جمهوری ترکیه برگزار شد و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور کنونی این کشور با کسب 49.5درصد آرای انتخابات، نتوانست اکثریت را کسب کند. رقیب اصلی وی از ائتلاف ملت، یعنی کمال قلیچدار اوغلو نیز 44.89 درصد آرا را کسب کرد و در نتیجه، انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به دور دوم کشیده شد؛ انتخاباتی که قرار است هفتم خرداد ماه برگزار شود.


بسیاری از ناظران، تحلیلگران و جریان های سیاسی و رسانه ای مختلف به واکاوی پیام های دور نخست انتخابات ریاست جمهوری ترکیه و به طور خاص سناریوهای مطرح در دور دوم می پردازند. در این راستا، این گونه به نظر می آید در تحلیل دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به طور خاص بایستی چهار سناریوی اصلی مد نظر داشت.


چرخش سینان اوغان به سمت قلیچدار اوغلو

سینان اوغان نامزد «اتحاد اجدادیِ» ترکیه در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری این کشور توانست 5.17 درصد آرا یا چیزی بیش از 2.8 میلیون رأی کسب کند. اوغان در موضع گیری های اخیر خود احتمال حمایتش از کمال قلیچدار اوغلو را رد نکرد. با وجود این، تأکید کرد حمایتش منوط به این است هیچ امتیازی نباید به حزب چپ گرای سبز کردی که از ائتلاف ملت حمایت می کند، داده شود.

اگر قلیچدار اوغلو به شروط سینان اوغان تن دهد، امکان اینکه حمایت 10 درصدی جریان های حاضر در ائتلاف ملت، یعنی همان ائتلافی که از وی حمایت می‌کند را از دست بدهد، بسیار زیاد است


ارزیابی ها حاکی از این هستند اگر در دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه نیز شاهد آرایشی کم و بیش شبیه به دور نخست باشیم، حمایت سینان اوغان از قلیچدار اوغلو می تواند میزان آرای وی را به بیش از 50 درصد و به صورت دقیق به رقم 50.6 درصد افزایش دهد. این موضوع می تواند قلیچدار اوغلو را به پیروز نهایی انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تبدیل کند.

 


مشکل اساسی در این میان این است، اگر قلیچدار اوغلو به شروط سینان اوغان تن دهد، امکان اینکه حمایت 10 درصدی جریان های حاضر در ائتلاف ملت، یعنی همان ائتلافی که از وی حمایت می‌کند را از دست بدهد، بسیار زیاد است که خود می تواند آسیب های جدی را به موقعیت انتخاباتی قلیچدار اوغلو وارد کند.


معمای بزرگ آرای باطله در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه

در جریان دور نخست انتخابات ریاست جمهوری ترکیه 1 میلیون و 36 هزار و 565 رأی باطله به داخل صندوق های رأی ریخته شد. در این راستا، اگر این میزان آرای باطله در دور دوم انتخابات ترکیه میان دو کاندیدای اصلی انتخابات تقسیم شود و در عین حال، آرایش کل آرا که در دور نخست شاهد بودیم نیز حفظ شود، بایستی رجب طیب اردوغان را پیروز قطعی انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در دور دوم دانست.


باید توجه کرد، در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری ترکیه که چیزی در حدود 56 میلیون نفر در آن شرکت کردند، اردوغان فقط به 274 هزار رأی بیشتر نیاز داشت تا در همان دور نخست پیروز انتخابات شود.


احتمالاً پیروزی ائتلاف حامیان اردوغان در انتخابات پارلمانی ترکیه می تواند به نوعی بر معادله آرای باطله اثرگذار باشد و دست اردوغان و طیف همراه با وی را در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تقویت کند. بایستی این نکته را نیز مد نظر داشت، اردوغان و قلیچدار اوغلو به طور کامل تمامی کارت‌های خود را خرج نکرده اند و می توانند با شگفتانه های جدیدی که در بحبوحه برگزاری دور دوم انتخابات ترکیه مطرح می کنند، سهم بیشتری از آرای باطله دور نخست انتخابات ترکیه را به سمت خود جذب کنند.

 

اعلام حمایت محرم اینچه از اردوغان

محرم اینچه سیاستمدار ترکیه ای که رئیس حزب مملکت این کشور نیز به شمار می رود، قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ترکیه انصرافش را از ادامه رقابت اعلام کرد. با وجود این، جالب است که وی توانسته 0.4 درصد از آرای دور نخست انتخابات ترکیه که معادل با 239 هزار رأی می شود، کسب کند. حال اگر اردوغان بتواند در نتیجه رایزنی های خود با محرم اینجه، وی و حزب متبوعش را راضی کند تا از وی در دور دوم انتخابات ترکیه حمایت کنند، شانسش برای کسب پیروزی قطعی در انتخابات تا حد زیادی تقویت می شود.

احتمالاً پیروزی ائتلاف حامیان اردوغان در انتخابات پارلمانی ترکیه می تواند به نوعی بر معادله آرای باطله اثرگذار باشد و دست اردوغان و طیف همراه با وی را در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تقویت کند


نباید فراموش کرد اردوغان در دور نخست انتخابات صرفاً به کسب 274 هزار رأی و رقیب اصلی وی یه چیزی قریب به 3 میلیون رأی برای کسب پیروزی در انتخابات ترکیه نیاز داشتند. در این فضا اندک چرخش های انتخاباتی به سمت اردوغان می تواند وی را پیروز قطعی انتخابات ترکیه در دور دوم کند.


فروپاشی ائتلاف حامی قلیچدار اوغلو

اردوغان در روزهای اخیر مانور گسترده ای با محوریت دیدار کمال قلیچدار اوغلو با اعضای سازمان گولن در آمریکا انجام داده است. فتح الله گولن از دید اردوغان و البته بر پایه موضع رسمی دولت ترکیه، چهره اصلی سازمان دهنده کودتای نافرجام سال 2016 میلادی ترکیه است. در این چهارچوب، اردوغان به خوبی می داند برخی جریان‌های حاضر در ائتلاف ملت که به شدت از قلیچدار اوغلو حمایت می کنند، نسبت به این موضوع حساس هستند و حتی حاضرند حمایت خود را در صورت اثبات این موضوع که قلیچدار اوغلو آن را تکذیب می کند، از وی بردارند.


اگر بنا باشد روند به همین منوال پیش رود و اردوغان به مانور سیاسی و تبلیغاتی خود در این رابطه ادامه دهد، هیچ بعید نیست شاهد ایجاد گسست های جدی در ائتلاف حامیان قلیچدار اوغلو باشیم که این موضوع در عمل راه اردوغان را برای کسب پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تا حد زیادی هموار می‌کند. البته که نگاهی گذرا به کلیت سناریوهای انتخاباتی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه نیز حاکی از موقعیت برتر اردوغان در قیاس با رقیب اصلی وی است. 

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار