به گزارش راهبرد معاصر، روز گذشته سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، از کمرگ فرودگاه امام خمینی (ره) بازدید به عمل آورد. در جریان این بازدید مقرر شد کارگروهی با حضور نمایندگان دستگاههای ذی ربط از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تشکیل شود و در خصوص حذف عملیات رجیستری گوشی در مبادی گمرک و انجام کاملا غیر حضوری آن تصمیم گیری شود. طبق آخرین خبرها نتیجه نهایی در خصوص حذف رجیستری گوشی تا پایان این هفته تعیین و پس از تائید وزیر اقتصاد اجرا میشود.
مهرداد جمال ارونقی معاون فنی گمرک، در پاسخ به جزئیات حذف رجیستری تلفنهای همراه اظهار کرد: یکسری نارضایتیهایی در خصوص رجیستری تلفنهای همراه از طرف مسافرانی که وارد کشور میشدند، گزارش شده است.
او ادامه داد: این گزارشها حاکی از این است که اکثر پروازهایی که از کشورهای خارجی بر میگردند، معمولا نصف شب وارد کشور میشوند. مسافران نیز در آن زمان یا از فرآیند رجیستری اطلاعی ندارند یا به دلیل خستگی، تابلوهایی که برای اطلاع رسانی در آنجا نصب شده را نمیبینند. این افراد به کشور وارد میشوند و گوشی خود را رجیستر نمیکردند. سپس بعد از یک ماه شاهد عدم فعالیت تلفن همراه خود بودند.
او افزود: مورد بعدی مربوط به قطعی سیستمهایی است که با سامانه رجیستری مرتبط بود؛ در نتیجه اطلاعات به صورت دیر هنگام ارسال میشد.
معاون فنی گمرک بیان کرد: زمانی که اطلاعات مربوط به تلفن همراه را در سیستم گمرک اطلاعات ثبت میکنیم، حتما باید اطلاعات مربوط به گذرنامه نیز به طور آنلاین در سامانه ثبت شود، سامانه شخص را مسافر تشخیص داده و فرآیند ادامه پیدا کند.
در طول یکسال صرفا رجیستری یک گوشی امکان پذیر است
جمال ارونقی تصریح کرد: با در نظر گرفتن جمیع جهات و اینکه شخص مسافر در طول یکسال فقط میتواند یک دستگاه تلفن همراه را رجیستر کند، وزیر اقتصاد روز گذشته طی بازدید از گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) دستور دادند که ظرف این هفته کارگروهی تشکیل شود و با همکاری سایر سازمانها مانند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت صمت و وزارت ارتباطات تصمیمی گرفته شود تا این فرآیندها در مبدا ورودی حذف شوند.
او افزود: البته برای گوشیهایی که لوکس نیستند و مورد مصرف شخصی دارند، این فرآیند حذف شود. زمانی که حذف شد، صاحبان گوشیهای مسافری در داخل کشور به صورت آنلاین نسبت به رجیستری تلفن همراه خود اقدام کنند. یعنی نیازی به کنترل اولیه گمرک و ورود اطلاعات آنها وجود نداشته باشد.
جمال ارونقی در پایان اشاره کرد: دستور تشکیل کارگروه دیروز صادر شده این کارگروه با محوریت گمرک تشکیل میشود. نتیجه به استحضار وزیر اقتصاد میرسد و در صورت تائید او اجرایی میشود. به نظر من این هفته تعیین تکلیف میشود.
مهرداد ارونقی- معاون فنی گمرک ایران - در رابطه با بازدید روز شنبه وزیر اقتصاد از گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) توضیحاتی ارائه کرد که دستور اعمال تغییراتی در مورد فرایند رجیستری از جمله آن است.
وی با بیان اینکه وزیر اقتصاد در محل انجام فرایند رجیستری گوشی تلفن همراه مسافران ورودی حاضر و در جریان مسایل مربوطه قرار گرفت گفت که مقرر شد ضمن هماهنگی با دستگاههای مربوطه، فرایند رجیستری به طور کامل از مبادی وروی گمرک حذف شده و کاملا غیرحضوری انجام شود.
به گفته ارونقی، با دستور وزیر اقتصاد مقرر شد به زودی کارگروهی با حضور نمایندگان دستگاههای ذیربط از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تشکیل شده و با بررسی ابعاد موضوع، سازوکار حذف رجیستری از مبادی تعیین شود.
معاون فنی گمرک ایران، با اشاره به اینکه در حال حاضر هر مسافر میتواند همراه خود یک گوشی تلفن همراه بیاورد، افزود: بعد از اعمال تغییرات در فرایند رجیستری از سال گذشته تا کنون اینگونه بود که مسافر در هنگام ورود و قبل از خروج از مبادی ورودی، باید اطلاعات اولیه تلفن همراه را ثبت میکرد که این از سوی گمرک و از طریق بارکدخوان در مدت زمان بسیار کوتاهی صورت میگرفت و مابقی فرایند، غیرحضوری بود، با این حال طی بررسیهای صورت گرفته از سوی گمرک ایران به این نتیجه رسیدیم که موضوع در کارگروهی مطرح و با توجه به دستور وزیر اقتصاد بر حذف فرآیندهای زاید، همین فرایند نیز از مبادی وروی حذف شود.
وی یادآورد با اجرایی شدن این تصمیم، هر مسافر بعد از ورود به کشور بدون ارائه مشخصات در گمرک، مانند رویه قبلی، یک ماه فرصت دارد تا با ورود به سامانه نسبت به رجیستری اقدام کند.
این مقام مسئول در گمرک ایران تاکید کرد که همچنان هر مسافر میتواند یک گوشی با خود آورده و با هر پاسپورت و کد ملی فقط یک گوشی رجیستر خواهد شد.
باید یادآور شد که فرایند رجیستری تلفن همراه از سال گذشته طی چند مرحله دستخوش تغییر شده است؛ به طوری که از نیمه مهرماه ۱۳۹۹، با تصمیم ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سایر دستگاههای مربوطه، انجام رجیستری گوشی باید در مبادی ورودی و به صورت حضوری انجام میشد، اما تشکیل صفهای طولانی و معطلی فراوان موجب اعتراضات زیادی از سوی مسافران شد. در عین حال که گمرک ایران نیز به دلیل ازدحام جمعیت با مشکلاتی در این رابطه مواجه شده بود که در مجموع در شرایط کرونایی موجود امکان رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی فراهم نبوده و عاملی برای شیوع بیماری کووید-۱۹ شده بود.
براین اساس در آذرماه معاون فنی گمرک ایران، در نامهای به ستاد مبارزه با قاچاق کالا با ارائه گزارشی از شرایط موجود درخواست کرد که با توجه به تبعات رویه حضوری، اجرای طرح رجیستری گوشی موبایل، به صورت غیرحضوری و پس از انجام استعلامات سیستمی از واحد گذرنامه و در مکانی غیر از مبادی ورودی گمرک انجام شود که به دنبال آن مقرر شد از اول دی سال گذشته رجیستری به صورت غیرحضوری انجام، ولی ثبت اطلاعات و مشخصات گوشی تلفن همراه در بدو ورود انجام شود.