به گزارش راهبرد معاصر در حالی امسال سقف وام مسکن جوانان به یک میلیارد تومان افزایش یافت که قرار است این وام 15 سال آینده به متقاضیان اعطا شود. در واقع این وام مختص جوانانی است که در 15 سال آینده به مسکن نیاز دارند. اما سوال اینجاست که ارزش وام مسکن یک میلیاردی در سال 1415 چقدر خواهد بود آن هم در شرایطی که همین حالا با این مبلغ تنها می توان یک خانه 32 متری در یکی از ارزانترین مناطق تهران خریداری کرد.
وام مسکن یک میلیارد تومانی که برای جوانان مطرح است به صورت پانزده ساله تعیین شده و گفته شده این وام به کسانی تعلق میگیرد که برای ۱۵ سال بعد احتیاج به مسکن خواهند داشت اما ۱۵ سال انتظار برای دریافت وام یک میلیارد تومانی مسکن زمان زیادی است. ضمن آنکه گفته میشود میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در تهران حدود ۳۱ میلیون تومان است پس با یک میلیارد تومان در حال حاضر میتوان ۳۲ متر خانه در مناطق ارزان تهران خرید.اما سوالی که مطرح میشود، این است که با میانگین تورمی که در کشور وجود دارد، این میزان وام در سال ۱۴۱۵ چقدر ارزش خواهد داشت و چند متر آپارتمان میتوان خرید؟
در حال حاضر اشکال مختلفی از پرداخت وام مسکن در کشورهای مختلف اجرایی میشود که حداقل میتوان از آنها الگوبرداری کرد. با این حال سد بزرگ برای پرداخت اینگونه وامها در ایران، تورم مزمن است. تورم در ایران طی ۴۰ سال گذشته وجود داشته و دارد و نظام بانکی زیر بار «پرداخت ارزان پول» نمیرود.
تورم موجب شده که «پول» در ایران «گران» تمام شود و تزریق منابع به بخش مسکن که بزرگترین چالش مردم است؛ همواره در پس دستورالعملهای سفت و سخت قرار بگیرد. به جدول پیوست این گزارش نگاه کنید تا ببینید که در کشورهایی که تورم آنها کنترل شده چگونه با شرایط آسانتری امکان پرداخت وام مسکن نیز مهیاست.
عطاالله آیتاللهی، عضو جامعه مهندسان مشاور ایران در خصوص پرداخت وام یک میلیارد تومانی صندوق جوانان پس از ۱۵سال معتقد است؛ اینگونه طرحها تنها در صورت مهار تورم منطقی است در غیر این صورت ارزش یک میلیارد تومان در این پانزده سال به شدت افت خواهد کرد.
این کارشناس بازار مسکن در ادامه با بیان اینکه تنها ارزش پول ملی برای این فرصتها ملاک است، گفت: در صورتی که ارزش پول ملی در این سالها حفظ شود یک میلیارد تومان پس از ۱۵ سال شاید ارزش این یک میلیارد تومان را نداشته باشد اما ممکن است ارزشش ۸۰۰ میلیون تومان امروز باشد اما در صورتی که ارزش پول ملی همانند سالهای گذشته نزولی شود طبیعی است که این میزان ارزش با احتساب این تورم بین ۶۰ تا ۶۵ میلیون تومان در آن زمان باشد که مسلما کار خاصی با این مبلغ نمیتوان انجام داد.
آیتاللهی با بیان اینکه پشت این طرحها چند انگیزه و هدف وجود دارد، خاطرنشان کرد: یکی از این اهداف این است که بحث پسانداز برای جوانان مطرح است و اینکه پولهای خرد را جمع کنند تا در آینده به صورت پساندازی برایشان بماند ضمن آنکه موضوع جو روانی بازار و شکاندن قیمتها هم در میان است.
ای کارشناس بازار مسکن گفت: تحلیل صحیح این است که مسئولان از امروز میخواهند برای ۱۵ سال آینده و مسکن جوانان امیدواری و انگیزه ایجاد کنند و این قطعیت ایجاد شود که اتفاق مهمی در ۱۵ سال آینده برای بازار مسکن رخ خواهد داد.
او ادامه داد: یکی از موضوعاتی که مدتهاست مطرح است، این است که اقتصاد مسکن بخشی از اقتصاد کلان کشور است و اصول اقتصادی که در همه حوزهها وجود دارد در بخش مسکن نیز حاکم است و مهمترین مساله در این میان بحث عرضه و تقاضاست هر چند گاهی برخی تحلیلگران بر این باورند که تنها با عرضه مسکن اوضاع روبهراه میشود اما باید گفت امروز نیز با مسکن خالی مواجه هستیم و عرضه هم میشود اما با وجود اعلام قیمتهای غیرمنطقی خریداری وجود ندارد. در عین حال گاهی تولید محدود میشود و متقاضی مسکن هم بالا میرود و در این زمان مردم به هر طریقی سعی میکنند تا خرید کنند.
او با اشاره به برنامه وزارت راه و شهرسازی برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی گفت: اینکه این وزارتخانه اعلام کرده ساخت این واحدها اصلا با بودجه دولتی انجام نمیشود جای تعجب ندارد، زیرا دولت منابع مالی ندارد تا وارد ساخت مسکن شود، ضمن آنکه سرمایهگذاری هم وجود ندارد تا بخواهد در این پروژه سرمایهگذاری و مشارکت کند و با این سیاستها و شرایطی که تاکنون مطرح شده سرمایهگذاران در این حوزه به سختی ورود میکنند.
عضو جامعه مهندسان مشاور ایران با بیان اینکه بانکهای کشور نیز تاکنون چندین بار تحت آزمون قرار گرفتهاند، افزود: اینکه امروز گفته میشود بانکهای ما ناکارآمد هستند و ترازنامهشان مشکل دارد و موضوع اصلاح نظام بانکی مطرح است به دلیل همین سیاستها بوده است. ضمن آنکه بانکها دیگر، عملا اشتیاق و میل چندانی به پرداخت تسهیلات مسکن ندارند و بخش قابلتوجهی از بانکها اساسا وام مسکن پرداخت نمیکنند.
آیتاللهی با تاکید بر اینکه نیازمند سرمایهگذاری داخلی و خارجی در بخش مسکن هستیم، تصریح کرد: تنها در یک جو قابل اعتماد و برنامهریزی کلان میتوان پروژههای مسکن را پیش برد و مردم را خانهدار کرد و راهی غیر از این موضوع وجود ندارد.
او با بیان اینکه بسیاری از طرحهایی که در حوزه مسکن ارایه میشود در حد یک قرص مسکن بوده و زودگذر است، افزود: در طول ۲۰ سال گذشته بیشمار با طرح و تئوری و قانون و پیشنهاد در بخش مسکن مواجه بودیم که راه به جایی نبردند و با اما و اگر همراه بودند، این در حالی است که موضوعات اینچنینی را باید متناسب با واقعیات و به صورت اصولی پیش برد.
عضو جامعه مهندسان مشاور ایران با بیان اینکه قیمت آپارتمان در تهران بالاست، گفت: یکی از موضوعاتی که این روزها بسیار مطرح میشود، خرید مسکن ارزان در کشورهای اروپایی یا ترکیه است که در خصوص ترکیه گفته میشود با مبلغ ۲۵۰ هزار دلار (۶ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان) میتوان صاحب مسکن و پاسپورت این کشور شد.
این فعال بخش مهندسان مشاور املاک افزود: این در حالی است که با ۲۵۰ هزار دلار شاید بتوان یک واحد ۱۰۰ متری وسط شهر تهران تهیه کرد، چراکه طی سالهای اخیر در مناطق بهتر تهران قیمتها به شدت بالا رفته است.
گفتنی است؛ هماکنون وام ۱۰۰ میلیونی خرید مسکن تنها حدود ۳ مترمربع از هزینه خرید آپارتمان را پوشش میدهد، وام ۷۵۰ میلیون تومانی نیز بهطور متوسط برای خرید حدود ۲۴ مترمربع واحد مسکونی کفایت میکند که فاصله قابلتوجهی با خرید یک آپارتمان با متراژ معمولی محسوب میشود. البته پرداخت این وام در خصوص تسهیلاتی است که نیازمند رسوب سپرده در حساب بانکی تا زمان بازپرداخت وام و تسویه با بانک است که هر چند نرخ سود اسمی معادل ۱۸ درصد است اما نرخ سود واقعی بیش از ۲۶ درصد محاسبه میشود.