پشت پرده سکوت ترکیه در برابر پیشروی‌های ارتش سوریه در جنوب ادلب

پیشروی ارتش سوریه، تا بازپس‌گیری ادلب و سیطره بر گذرگاه اصلی «باب الهوی»، شاید در چارچوب توافقی ضمنی، ادامه خواهد یافت؛ زیرا نیروهای ترکیه به دلیل روابط سابق با جبهه النصره، خواهان سرکوب آن نیست و این عملیات را به ارتش سوریه واگذار کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۳ - ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - 2019 May 11
کد خبر: ۱۰۸۶۳
به گزارش  راهبرد معاصر ، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته جهان عرب در بخش سخن سردبیر روزنامه فرامنطقه‌ای «رای الیوم» نوشت: بر این باور نیستیم که دعوت آقای «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه طی اظهاراتش در روز پنجشنبه‌، که خواستار توقف حملات نیروهای دولتی سوریه به جنوب ادلب شده است، گوش شنوایی خواهد داشت؛ زیرا این نیروها توانسته‌اند طی چند روز گذشته پیشروی قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند و طی این عملیات‌ها، «کفر بنوده»، «قلعه المضیق»، «تل هواش»، «الکراکات» و «الشیخ ادریس» را آزاد کنند، مناطقی که تا حد زیادی از اهمیت استراتژیک و معنوی برخودار هستند.

موضوع قابل توجه این بود که «سرگئی ورشینین» معاون وزیر خارجه روسیه تأکید کرده بود که عملیات ارتش سوریه در مناطق آزاد شده با همکاری آنکارا انجام شده است. این امر، سکوت طولانی آنکارا طی روزهای اخیر و به‌ویژه از آغاز حمله سوریه را تفسیر می‌کند.

حمله مشترک سوریه و روسیه در جنوب ادلب، پاسخی مستقیم به حمله موشکی گروه تروریستی جبهه النصره به پایگاه هوایی «حمیمیم» روسیه است که آن حمله خنثی شد ولی باعث خشم رهبری روسیه شده است و این کشور را وادار کرده که سیاست خویشتنداری خود در شمال سوریه را کنار بگذارد.

به نظر می‌رسد صبر طرف روسی به کُند بودن ترکیه در اجرای تعهداتش، که در نشست سوچی بین «ولادیمیر پوتین» و «رجب طیب اردوغان» روسای جمهوری روسیه و ترکیه در سپتامبر گذشته درباره آن توافق شده بود، تمام شده است. اردوغان در آن نشست وعده داده که گروه‌های مسلح را از شهر ادلب اخراج می‌کند و حاکمیت آن به دولت سوریه بازمی‌گردد.

مسئولان ترکیه نگران هستند که غیرنظامیان و عناصر مسلح در ادلب از بیم بازپس گیری این شهر از سوی ارتش سوریه به سمت مرز با ترکیه سرازیر شوند. همین نگرانی، درخواست وزیر دفاع ترکیه مبنی بر توقف حمله سوریه جهت تضمین امنیت غیرنظامیان را تفسیر می‌کند.

دولت سوریه، مقامات ترکیه را به حمایت از گروه تروریستی جبهه النصره متهم می‌کند و به نظر می‌رسد طرف روسی نیز، بعد از حمله این گروه به پایگاه‌های روسی با موشک‌های «گراد» و هواپیماهای شناسایی بدون سرنشین، به همین باور رسیده‌اند.

تماس‌های ترکیه و روسیه برای فائق آمدن به این تنش و جلوگیری از انتقال آن به مرحله درگیری‌های نظامیان میان نیروهای سوریه و ترکیه، ادامه دارد. ولی قدر مسلم آن است که پیشروی ارتش سوریه، تا بازپس‌گیری شهر( ادلب) و سیطره بر گذرگاه اصلی «باب الهوی» واقع در مرزهای مشترک با ترکیه، ادامه خواهد یافت و شاید توافقی ضمنی در این راستا شکل بگیرد؛ چرا که نیروهای ترکیه به دنبال سرکوب گروه‌های مسلح، از حمله جبهه النصره به دلیل برخی روابط همپیمانی سابق، نیستند و این نقش را از طریق هماهنگی با روسیه و بدون اعلام رسمی، به ارتش سوریه واگذار کردند. این بدان معناست که اظهارات وزیر دفاع ترکیه مبنی بر متوقف کردن حملات نیروهای سوریه در جنوب ادلب نوعی پاشیدن خاکستر در چشم‌هاست- کنایه از گمراه کردن افکار عمومی-.

تسنیم
ارسال نظر